7-leuke-foodfestivals-waar-je-deze-lente-en-zomer-ultiem-culinair-kunt-genieten-257005
©Max Kneefel

Het zijn elk jaar niet alleen de muziekfestivals die onze agenda voor de zomer overnemen. Naast vertoeven op het strand of borrelen op het terras bezoeken we namelijk ook graag een foodfestival zo nu en dan. Nederland telt er inmiddels een behoorlijk aantal, variërend van festivals met streetfoodtrucks tot heuse wijnproeverijen. Benieuwd waar je de aankomende maanden een tasting naar eigen smaak kunt beleven? Vogue tipt zeven foodfestivals in Nederland waar je deze zomer culinair kunt genieten.

Leuke foodfestivals om te bezoeken

TREK

Nederland kent een aantal rondreizende foodfestivals die in de lente- en zomermaanden altijd wel ergens bij jou in de buurt neerstrijken. Een van onze favorieten is TREK. Van mei tot september trekt de karavaan door verschillende steden in het hele land, van Amsterdam tot Maastricht. Dat doen ze niet alleen met talloze foodtrucks, maar ook met theater en muziek. Verwacht een smaak- én sfeervol event voor jong en oud.

Verschillende data in Rotterdam, Maastricht, Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Amsterdam, Den Bosch en Den Haag, meer informatie via festival-trek.nl

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

SHAKE!

Verspreid over terrassen van Helling 7 en Lagerwal nabij de NDSM-werf in Amsterdam-Noord vindt op 18 en 19 mei cocktailfestival SHAKE! plaats. De naam zegt het al: cocktails staan hier centraal. Verschillende Amsterdamse cocktailbars zijn vertegenwoordigd, denk aan Door74 (die medehost is van deze editie), Super Lyan en Law & Order. Naast het proeven van alle cocktailsmaken geniet je ook van een vol programma met muziek, food, workshops en entertainment met livemuziek en dj’s.

18 en 19 mei, Helling 7 en Lagerwal in Amsterdam, tickets via shakecocktailfestival.nl

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Shake! (@shake.cocktailfestival)

Het Amsterdamse Lenteterras

Zit je graag op het terras in Amsterdam (of in Utrecht of daarbuiten), noteer dan Het Amsterdamse Lenteterras in je agenda. In het weekend van 16 tot en met 20 mei verandert de Kop van Java in Amsterdam in één groot terras, waar de fijnste horecazaken (BAUT, Yuzu, Brasserie Van Dam – om er een paar te noemen) en sfeermakers samenkomen voor vier dagen vol goed eten, verfrissende drankjes, zomerse hits en de fijnste randprogrammering.

16 t/m 20 mei, Kop van Java in Amsterdam, tickets via hetamsterdamselenteterras.nl

Lepeltje Lepeltje

Nog een rondreizend festival waar we graag een bezoek aan brengen, is Lepeltje Lepeltje. In mei en juni reist het smaakvolle festijn naar Amsterdam (17 t/m 20 mei), Amersfoort (17 t/m 20 mei), Zwolle (14 t/m 16 juni) en Utrecht (28 t/m 30 juni), waar je een brede selectie aan gerechten kunt proeven, van comfort food tot culinaire hoogstandjes. Denk aan homemade gadogado, maar ook aan amuses die de smaakpupillen prikkelen.

17 t/m 20 mei in Amsterdam, 17 t/m 20 mei in Amersfoort, 14 t/m 16 juni in Zwolle en 28 t/m 30 juni in Utrecht, gratis toegang, meer informatie via lepeltje-lepeltje.com

BITE of Amsterdam

In het Amstelpark in Amsterdam vind je in het weekend van 31 mei tot en met 2 juni het culinaire foodfestival BITE of Amsterdam. Tijdens het driedaagse event kunnen liefhebbers van goed eten en drinken aanschuiven bij sterrenchefs, Amsterdamse toprestaurants of bij de vele terrassen die aanwezig zijn. Wat je kunt verwachten? Een uitgebreid programma van workshops, masterclasses, demonstraties en proeverijen. The place to be voor iedere foodie.

31 mei t/m 2 juni, Amstelpark in Amsterdam, tickets via biteofamsterdam.com

Bacchus Wijnfestival

Wijnfans hebben maar liefst twee weekenden in juni om het Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos te bezoeken. Tijdens het festival kun je genieten van het ruime aanbod (lees: meer dan driehonderd) aan verschillende wijnen uit alle windstreken. Natuurlijk zijn er ook genoeg culinaire hoogstandjes te vinden, van uitgebreid driegangenmenu’s tot diverse foodtrucks.

7 t/m 9 juni en 14 t/m 16 juni, Amsterdamse Bos, tickets via bacchuswijnfestival.nl

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BACCHUS (@bacchus_wijnfestival)

ProefPark

Het monumentale Kenaupark in Haarlem wordt tijdens het weekend van 30 augustus tot en met 1 september omgetoverd tot één groot eetparadijs gevuld met een flinke hoeveelheid foodtrucks. Er is voor ieder wat wils, van liefhebbers van een Zwitserse raclette on a baguette tot veganisten die gaan watertanden van Oosterse pulled jackfruit. Om de smaakbeleving af te maken, vind je ook uiteenlopende dranken, zoals kombucha, speciaalbieren en scroppino’s.

30 augustus t/m 1 september, Kenaupark Haarlem, gratis toegang, meer informatie via proefparkhaarlem.nl