laat-je-niet-misleiden-deze-10-voedingsmiddelen-zijn-gezonder-dan-je-denkt-356321
©RASMUS WENG KARLSEN, VOGUE NEDERLAND, JULI/AUGUSTUS 2025

Sommige voedingsmiddelen hebben het niet makkelijk: keer op keer worden ze gezien als ongezond, maar dat is onterecht. Hoe zit het bijvoorbeeld met eieren, chocolade en vette melk? Is het beter om ze te vermijden of horen ze – afhankelijk van je allergieën en dieetwensen – in je boodschappenmandje thuis? Hier zijn tien voedingsmiddelen die vaak als minder gezond worden beschouwd, maar eigenlijk talloze gezondheidsvoordelen bieden.

Voedingsmiddelen die onterecht ongezond zijn verklaard

Eieren

Eieren werden lange tijd vermeden vanwege hun cholesterolgehalte. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Recente onderzoeken tonen echter aan dat de cholesterol uit eieren nauwelijks invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals choline, luteïne en zeaxanthine, die bijdragen aan de gezondheid van hersenen en ogen.

Aardappelen

Aardappelen worden vaak gezien als een ‘lege’ bron van koolhydraten. Ze zijn echter rijk aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, kalium en vezels. Ze bevatten ook fytochemicaliën die volgens onderzoeken kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten en een ontstekingsremmend effect hebben. Het resistente zetmeel uit aardappelen is op zijn beurt weer goed voor de gezondheid van het darmmicrobioom. Om resistent zetmeel te vormen, moeten gekoelde aardappelen minstens twaalf uur staan. Ze moeten daarom niet direct na het koken worden gegeten.

Koffie

Een van de meest genoemde voedingsmiddelen die onterecht ongezond zijn, is koffie. Koffie wordt vaak bekritiseerd om zijn cafeïnegehalte, maar het biedt tal van voordelen voor de gezondheid. Zo is het warme drankje volgens onderzoeken rijk aan antioxidanten en wordt het in verband gebracht met een verminderd risico op verschillende ziekten, waaronder Parkinson, hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. Toch moet je niet overdrijven vanwege het cafeïnegehalte: een maximum van drie tot vier kopjes per dag wordt als veilig beschouwd.

Boter

Boter heeft over het algemeen een slechte reputatie. Het is echter gezonder dan je zou denken: boter bevat heilzame vetzuren en vetoplosbare vitamines – vooral boter die afkomstig is van koeien die gras hebben mogen eten. Boter is ook een bron van boterzuur, dat een ontstekingsremmend effect kan hebben en de darmgezondheid kan bevorderen. Ook bevat het CLA (geconjugeerd linolzuur), waarvan wordt gezegd dat het een positief effect heeft op de gezondheid, ook al is dit nog niet bewezen in onderzoeken bij mensen. Toch is het niet aan te raden om boter per lepel te eten. Met ongeveer 717 calorieën per 100 gram is de caloriedichtheid van boter erg hoog.

Kaas

Kaas is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij gezonde voeding. Toch is het een van de voedingsmiddelen die onterecht ongezond zijn verklaard. Kaas is namelijk een goede bron van calcium, vet en eiwitten. Het bevat ook belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B12 en fosfor. Kwalitatief goede kaas kan ook probiotische voordelen bieden als het gemaakt is van gefermenteerde melk. Volgens een meta-analyse kan het bijvoorbeeld de niveaus van schadelijk LDL-cholesterol verlagen en het risico op een beroerte aanzienlijk verminderen.

Rood vlees

Rood vlees is lange tijd bekritiseerd en wordt er onder andere van verdacht kankerverwekkend te zijn. Als je het echter met mate eet, is rood vlees een uitstekende bron van eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het een bron van hoge kwaliteit is en om de consumptie te beperken tot een gezond niveau. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 300 gram rood vlees per week te eten.

Volvette zuivelproducten

Volvet of mager? De laatste decennia is er een toenemende trend om zuivelproducten te gebruiken die zo vetarm mogelijk zijn. Dit was gebaseerd op de veronderstelling dat de verzadigde vetten in volvette zuivelproducten schadelijk waren. De situatie is nu enigszins anders: recent onderzoek toont aan dat volvette zuivelproducten in verband kunnen worden gebracht met een lager risico op obesitas en type 2 diabetes. Ze bevatten ook vetoplosbare vitamines die vaak ontbreken in vetarme varianten.

Noten

Noten zijn kleine caloriebommetjes: afhankelijk van de soort bevatten ze gemiddeld 650 tot 700 calorieën per 100 gram. Maar het eten van noten is niet ongezond. Integendeel, onderzoeken tonen zelfs aan dat noten niet alleen kunnen helpen om vet te verminderen, maar dat ze ook de bloedlipiden kunnen verlagen. In dit geval zouden ze ook een beschermend effect hebben met betrekking tot hart- en vaatziekten. Ook zouden ze een positief effect hebben op auto-immuunziekten.

Noten zijn ook kleine superfoods die niet alleen gezonde vetten leveren, maar ook eiwitten, vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Het is echter belangrijk om te kiezen voor ongebrande en ongezouten soorten. Te veel zout is niet goed voor het lichaam – en roosteren voegt niet alleen vet toe, maar vernietigt ook veel vitaminen en vetzuren.

Chocolade

Chocolade eten en tegelijkertijd iets voor je gezondheid doen? Het is echt mogelijk, maar alleen als je kiest voor pure chocolade met een hoog cacaogehalte. Dat is rijk aan plantaardige stoffen die de gezondheid van het hart kunnen bevorderen en ontstekingen kunnen verminderen. Volgens onderzoeken kan het ook de hersenfunctie verbeteren en zou het zelfs beschermen tegen ziekten.

Dus wat moet je eten? Witte chocolade bevat geen cacao, alleen cacaoboter, waarvan wordt gezegd dat het deze effecten niet heeft. Melkchocolade daarentegen heeft een cacaogehalte van ongeveer 30 tot 45 procent, terwijl pure chocolade uit ongeveer 55 procent cacao bestaat. Donkerpure chocolade heeft een cacaogehalte van minstens 70 procent en sommige van de donkerste chocoladesoorten bevatten zelfs 100 procent cacao. Pure chocolade bevat echter ook veel calorieën, maar vanwege de intense smaak knabbel je vaak maar op een paar stukjes, wat veel calorieën bespaart in vergelijking met melkchocolade.

Vette vis

Vet of mager? Je moet niet beknibbelen op vet als het om vis gaat: vette vissoorten, zoals zalm, makreel, paling en tonijn zijn een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor het hart en de hersenen. Het lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken, maar moet ze opnemen uit voedsel. De omega-3 vetzuren uit vis hebben veel positieve effecten: ze verbeteren onder andere het lipidengehalte in het bloed en verlagen de bloeddruk.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.