Sommige voedingsmiddelen hebben het niet makkelijk: keer op keer worden ze gezien als ongezond, maar dat is onterecht. Hoe zit het bijvoorbeeld met eieren, chocolade en vette melk? Is het beter om ze te vermijden of horen ze – afhankelijk van je allergieën en dieetwensen – in je boodschappenmandje thuis? Hier zijn tien voedingsmiddelen die vaak als minder gezond worden beschouwd, maar eigenlijk talloze gezondheidsvoordelen bieden.
Voedingsmiddelen die onterecht ongezond zijn verklaard
Eieren
Eieren werden lange tijd vermeden vanwege hun cholesterolgehalte. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Recente onderzoeken tonen echter aan dat de cholesterol uit eieren nauwelijks invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals choline, luteïne en zeaxanthine, die bijdragen aan de gezondheid van hersenen en ogen.
Aardappelen
Aardappelen worden vaak gezien als een ‘lege’ bron van koolhydraten. Ze zijn echter rijk aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, kalium en vezels. Ze bevatten ook fytochemicaliën die volgens onderzoeken kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten en een ontstekingsremmend effect hebben. Het resistente zetmeel uit aardappelen is op zijn beurt weer goed voor de gezondheid van het darmmicrobioom. Om resistent zetmeel te vormen, moeten gekoelde aardappelen minstens twaalf uur staan. Ze moeten daarom niet direct na het koken worden gegeten.
Koffie
Een van de meest genoemde voedingsmiddelen die onterecht ongezond zijn, is koffie. Koffie wordt vaak bekritiseerd om zijn cafeïnegehalte, maar het biedt tal van voordelen voor de gezondheid. Zo is het warme drankje volgens onderzoeken rijk aan antioxidanten en wordt het in verband gebracht met een verminderd risico op verschillende ziekten, waaronder Parkinson, hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. Toch moet je niet overdrijven vanwege het cafeïnegehalte: een maximum van drie tot vier kopjes per dag wordt als veilig beschouwd.
Boter
Boter heeft over het algemeen een slechte reputatie. Het is echter gezonder dan je zou denken: boter bevat heilzame vetzuren en vetoplosbare vitamines – vooral boter die afkomstig is van koeien die gras hebben mogen eten. Boter is ook een bron van boterzuur, dat een ontstekingsremmend effect kan hebben en de darmgezondheid kan bevorderen. Ook bevat het CLA (geconjugeerd linolzuur), waarvan wordt gezegd dat het een positief effect heeft op de gezondheid, ook al is dit nog niet bewezen in onderzoeken bij mensen. Toch is het niet aan te raden om boter per lepel te eten. Met ongeveer 717 calorieën per 100 gram is de caloriedichtheid van boter erg hoog.