dit-zijn-de-voordelen-van-het-eten-van-dadels-en-hailey-bieber-en-bella-hadid-zijn-fan-280283
©ANP

Dadels zijn zoete vruchten die onder meer in Italië nooit ontbreken tijdens de kerstdis. Maar met de vele voordelen zouden we ze op elk moment van het jaar moeten eten (echter niet te veel, want ze zijn nogal calorierijk). In Arabische landen worden ze geserveerd, samen met thee of koffie, als onderdeel van de welkomstceremonie. In Italië zie je ze dus vooral met Kerstmis, in bakjes met een vorkje of in cadeaumanden, aangevuld met noten of amandelspijs. Kortom, dadels zijn heerlijke exotische vruchten die ook in het westen worden gewaardeerd. En ze zijn zelfs herontdekt als superfood door A-listers.

A-listers zweren bij het eten van dadels

Zoals Hailey Bieber die ze bovenaan de ingrediëntenlijst van haar beroemde glazed skin smoothie zette, Chris Hemsworth die ze na een training eet, Ariana Grande die ze verwerkt in haar favoriete veganistische salade en Bella Hadid die ze gebruikt als zoetstof in haar viral kinsicle smoothie met biologische sinaasappelsap. Dadels, rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines zoals vitamine A, K en B-vitamines, zijn echte gezondheids- en schoonheidsbommen. Maar waar komen ze vandaan?

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat zijn dadels?

Dadels zijn de vruchten van de Phoenix Dactylifera, de dadelpalm (die behoort tot de palmenfamilie). Deze oeroude boom groeit in warme klimaten en wordt voornamelijk geteeld in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, de Perzische Golf, Zuid-Amerika, de Canarische Eilanden en Californië. De dadels die we in de supermarkt vinden, zijn gedroogd in de zon om de suikerconcentratie te verhogen. Maar de vruchten zijn vers ook heerlijk (het enige verschil is dat ze dan een gladde schil hebben en geel/oranje van kleur zijn). Aan verpakte dadels wordt vaak suikerglazuur of glucosestroop toegevoegd. Probeer ze daarom los te kopen of, als ze verpakt zijn, zonder toevoegingen.

Wat zijn de voordelen?

  • Ze zijn rijk aan suikers en leveren onmiddellijke energie zonder glycemische (de snelheid waarmee koolhydraten worden opgenomen in het bloed, red.) pieken te veroorzaken. En ze zijn nuttig bij vermoeidheid, bijvoorbeeld na een training.
  • Dankzij mineralen zoals magnesium, kalium, mangaan, calcium, koper en ijzer zijn het natuurlijke remineralizers.
  • Dankzij de vezels reguleren ze de darmen, bevorderen ze de spijsvertering en geven ze een verzadigingsgevoel.
  • Het kalium in dadels helpt de bloeddruk te reguleren en is gunstig voor de gezondheid van het hart.
  • Het magnesiumgehalte (100 gram dadels levert ongeveer 45-60 milligram) maakt ze nuttig voor het ontspannen van de spieren en het bevorderen van een goede slaap.
  • Het ijzer in dadels is belangrijk voor mensen die aan bloedarmoede lijden.
  • Ze bevatten antioxidanten zoals bètacaroteen en luteïne die ook oxidatieve stress in de huid bestrijden, met een anti-verouderingseffect.
  • Dankzij het gehalte aan tryptofaan, een voorloper van melatonine, bevorderen ze het inslapen.
  • De B-vitamines die in dadels aanwezig zijn, ondersteunen de goede werking van het zenuwstelsel.
  • Dankzij de aanwezigheid van carotenoïden bevorderen ze de gezondheid van de ogen.

Let wel op:

  • Omdat ze erg rijk zijn aan calorieën (ongeveer 250-300 calorieën per 100 gram), worden gedroogde dadels niet aanbevolen voor mensen die een caloriearm dieet volgen.
  • Dadels bevatten veel suiker, dus mensen die aan diabetes lijden, moeten ze in kleine hoeveelheden consumeren.

Verschillende soorten dadels 

    • Medjool: deze superdadels (ze kunnen 15 tot 20 gram per stuk wegen) zijn bijzonder vlezig en sappig en zijn van oktober tot februari op de markt te vinden.
    • Deglet Noor: kleiner en het hele jaar door verkrijgbaar, en over het algemeen minder vlezig en droger, dit zijn de meest voorkomende dadels, gewaardeerd om hun honingachtige smaak.
    • Ajwa: deze smakelijke, donkergekleurde dadels, afkomstig uit Saoedi-Arabië, worden in beperkte hoeveelheden geteeld en geserveerd met Arabische koffie. Ze behoren tot de duurste ter wereld.
    • Barhi: rond en vlezig en met een knapperige textuur. Deze dadels, te vinden op de markt, zelfs vers, nog steeds aan de tak klevend en met een felgele kleur, zijn een explosie van zoetheid.

Hoeveel dadels moet je per dag eten? 

De hoeveelheid dadels die we dagelijks kunnen eten hangt af van je gezondheid en behoeften. Normaal gesproken komt een handvol dadels overeen met vier tot zes dadels per dag, genoeg om van alle voedingseigenschappen te genieten.

Ideeën en recepten 

Geniet er van en laat ze langzaam in je mond smelten, als snoep. Meng ze in je beauty-smoothie, zoals Bella en Hailey, of in je post-workoutsmoothie. Je kunt ze toevoegen aan yoghurt, ontbijtgranen, ricotta en mascarpone. Maar gebruik ze ook in rijst-, quinoa- en speltsalades, of in couscous, voor een gezonde zoete touch. Ook kun je met dadels koken, denk aan vleesgerechten zoals stoofschotels. Wil je een superenergieke snack? Maak dan een pasta van gehakte dadels, walnoten en amandelen, rol er kleine pralines van en bedek ze met geraspte kokosnoot. Of vul ze, voor een heerlijk en calorierijk tussendoortje, met walnoten, pistachenoten of hazelnoten, of pinda- of cashewboter. Dan ben jij klaar voor een marathon (bij wijze van spreken dan).

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.