alles-wat-je-wil-weten-over-de-trouwjurk-van-meghan-markle-211867
©ANP

Op 19 mei 2018 – inmiddels alweer vijf jaar geleden – zag de hele wereld hoe Meghan Markle in het huwelijk trad met prins Harry. Door de documentaire Harry & Meghan zitten we weer volop in het leven van de twee; tijd om alle details over Meghans trouwjurk op een rij te zetten. Want eerlijk, die jurk is er een voor in de boeken.

De trouwjurk van Meghan Markle

In de dagen voorafgaand aan het koninklijk huwelijk bleef de ontwerper van Meghans trouwjurk een mysterie. Een zwaar bewaard geheim. Zou ze een Britse ontwerper kiezen of toch een Amerikaanse? Het antwoord zou niet uit moeten maken, aangezien Meghan alles wat ze draagt echt owned. Op haar grote dag geen uitzondering. Tot ieders verbazing koos Markle geen Brits, ook geen Amerikaans, maar een Frans modehuis om haar royal bruidsjurk te ontwerpen. De jurk is ontworpen door Clare Waight Keller voor Givenchy. Waight Keller is Brits en de eerste vrouwelijke artistiek directeur van het Franse modehuis. Haar ontwerpen staan bekend om hun tijdloze look met scherpe tailoring, die helemaal past bij Markles chique en minimalistische stijl. De jurk had een zijden tule sluier van bijna vijf meter. Geborduurd met 53 bloemen die elk land van het Britse Gemenebest vertegenwoordigen, samen met een Californische klaproos, de officiële bloem van haar thuisstaat.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

©ANP

Wat kost dat?

Aan de trouwjurk van Meghan Markle hing een flink prijskaartje. Daar zijn een paar redenen voor. Ten eerste is de stof die voor de jurk is gebruikt van de hoogste kwaliteit. Ook de onderrok van driedubbel zijden organza, een zeer transparant en glinsterend weefsel, dreef de prijs op. Dat, naast het feit dat de jurk op maat is gemaakt, zorgde voor een astronomisch bedrag (en dan hebben we het nog niet eens over het handgemaakte borduurwerk). Toch haalde de trouwjurk van Meghan ons rijtje van de duurste trouwjurken aller tijden niet. De Givenchy-trouwjurk van Meghan kostte volgens Vanity Fair 260.000 dollar, wat omgerekend ongeveer 242.800 euro is.

Tot slot: de tiara

De tiara die Meghans trouwlook afmaakte is zo zeldzaam, dat hij al meer dan een halve eeuw niet meer in het openbaar is gezien of gedragen. De bandeau en de broche werden in 1953 door Queen Mary aan The Queen nagelaten. De platina bandeau heeft een flexibele band, bestaat uit elf delen, een afneembare middenbroche en is voorzien van in elkaar gevlochten ovalen bezet met diamanten van verschillende groottes. In een audio-opname voor een koninklijke tentoonstelling in Windsor Castle merkte Meghan op dat de tiara haar opviel omdat hij “zo strak en eenvoudig” was, net als haar Givenchy-trouwjurk.

Nu we het toch over bruiloften en designers hebben: deze designerbruid en haar tweelingzus hadden een gezamenlijke bruiloft, en recent vond Vogue inspiratie voor een moderne bruidsjurk, rechtstreeks van de catwalk.

©ANP