last-van-stress-in-de-avond-deze-yogahouding-veranderde-alles-voor-mij-354778
©Hein Gijsbers, Vogue Nederland, juli/aug 2025

Als het einde van de dag, net als bij mij, hartkloppingen met zich meebrengt (denk aan een veel te druk treinperron), dan is deze yogapose gegarandeerd iets voor jou. Tel daar nog stressfactoren bij op, zoals warm weer, kinderen, huisdieren, sporten en het combineren van werk en privé, en het is niet vreemd dat je gedachten op hol slaan en de spanning oploopt. Dit is hoe de benen tegen de muur yogahouding mijn avondrust terugbracht.

De benen tegen de muur yogahouding tegen stress

Ja, er zijn supplementen en aanpassingen in je levensstijl die kunnen helpen, zoals het vermijden van cafeïne in de namiddag en het regulieren van je bloedsuiker om de pieken en dalen te voorkomen die paniekerige, angstige gevoelens kunnen oproepen. Maar de snelste oplossing die ik heb gevonden, is deze specifieke yogapose.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marina Wright (@marinawrightwellness)

Populair bij zowel yogi’s als wellnessfans op TikTok: je benen tegen een muur leggen kan helpen het zenuwstelsel te kalmeren en opgehoopt vocht en lymfevocht in de benen af te voeren. Eenvoudig en verrassend rustgevend. Niet voor niets maakt deze houding nu vast deel uit van mijn dagelijkse routine.

Wat is de benen tegen de muur yogahouding?

“Benen tegen de muur, ook bekend onder de naam Viparita Karani, is een diep herstellende yogahouding die kan helpen de lymfestroom te bevorderen en de bloedcirculatie te verbeteren, vooral in de benen en voeten”, legt functioneel geneeskundige Lelani Loubser uit. Je gaat liggen met je rug plat op de grond en je benen in een rechte hoek tegen een muur.

“Het activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat rust en spijsvertering bevordert en kan leiden tot een betere slaapkwaliteit. Het helpt ook de wervelkolom zachtjes te decompresseren, wat verlichting kan geven bij lage rugpijn en spanning in het bekken”, vervolgt ze.

Hoe lang moet je in deze houding blijven?

Het grote voordeel van deze methode is dat je al na vijf tot twintig minuten per dag resultaat kunt merken. Zelf combineer ik de houding graag met het dragen van mijn roodlichtmasker, een zelfhypnosesessie, diepe ademhaling of het lezen van een boek. Tegen de tijd dat de twintig minuten voorbij zijn, voel ik me kalm genoeg om in bed te kruipen en val ik snel in slaap.

Wat is de beste tijd?

Volgens Loubser zijn er meerdere geschikte momenten. In de ochtend helpt deze houding het lymfestelsel en het spijsverteringssysteem op gang. Halverwege de dag verlicht het spanning door langdurig zitten of staan. ’s Avonds helpt het juist het zenuwstelsel tot rust te brengen en de slaapkwaliteit te verbeteren. Er is dus eigenlijk geen slecht moment om deze houding aan te nemen.

Een verstandige aanpak is om zowel in de ochtend als in de avond vijf tot tien minuten in deze pose te blijven.

Wat zijn de voordelen op lange termijn?

“De yogahouding benen tegen de muur helpt bij het reguleren van cortisol en adrenaline, twee belangrijke stresshormonen”, aldus Loubser. “Ze stimuleert de nervus vagus en voedt het zenuwstelsel.” Ook kan de houding bijdragen aan een betere hartslagvariabiliteit, een belangrijke indicator voor stressbestendigheid, slaap en herstel.

Daarnaast helpen herstellende omgekeerde houdingen, waarbij je benen boven je hart liggen, bij het herstel na langdurige stress. Ze ondersteunen de functie van de bijnieren en de HPA-as, het netwerk van klieren en hormonen dat het lichaam helpt te reageren op stress. “Dit kan zelfs bijdragen aan het herstel van de menstruatiecyclus”, besluit Loubser.