Zomerfruit is altijd een genot, maar de gezondheidsvoordelen van frambozen zijn een waar geschenk. Ze zijn niet alleen heerlijk zoet en zuur, maar zitten ook vol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten die essentieel zijn voor onze gezondheid. Veel gezondheidsdeskundigen beschouwen frambozen zelfs als een krachtpatser – 100 gram rode frambozen bevatten maar liefst 54 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, 41 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan en 8 gram vezels – die allemaal bijdragen aan het behoud van de vitaliteit van het lichaam, de geest, de huid, het haar en nog veel meer.
‘Raspberry girl summer’
Het fruit groeit vaak in het wild in de bossen en wordt het best geplukt tijdens de weelderige zomermaanden van juni tot september, wanneer het – afhankelijk van de soort – te zien is in prachtige tinten karmozijnrood, goud, paars of zwart.
Ook de oude Grieken en Romeinen waren dol op frambozen. Ze noemden ze “bramen van de berg Ida”, omdat ze groeiden op de hoogste berg van Kreta, die bekendstond als de mythologische geboorteplaats van de god Zeus. Door de eeuwen heen zijn wilde frambozen gebruikt als remedie voor van alles en nog wat – van het verzachten van maagpijn tot het verlichten van misselijkheid en zelfs het afweren van boze geesten.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
De gezondheidsvoordelen van frambozen
Zoals gezegd hebben frambozen veel voedingseigenschappen die ons lichaam van binnen en buiten ten goede komen. Ze bevatten vooral veel vitamine C, een bekende collageenversterker, en ook huidversterkende vitamine E, foliumzuur, vitamine K en verschillende B-vitamines. Frambozen zijn een geweldige plantaardige bron van gezonde omega-3 vetzuren voor het hart en de haren, net zoals de mineralen kalium, koper, ijzer en mangaan. En voor het geval je het je afvraagt: kalium is essentieel voor de hartfunctie, terwijl mangaan helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
De gezondheidsvoordelen van frambozen zijn de moeite waard om ze het hele jaar door te eten, zelfs als je ze in de winter bevroren moet kopen. Probeer ze biologisch te kopen als dat mogelijk is; de meeste bessen die op traditionele wijze geteeld worden, zijn behandeld met veel pesticiden.
De gezondheidseigenschappen van frambozen
- Dankzij hun hoge vezelgehalte ondersteunen ze de spijsvertering en de gezondheid van de darmen, terwijl ze het verzadigingsgevoel verhogen.
- Rijk aan antioxidanten, ze vertragen veroudering en gaan oxidatieve stress tegen.
- Extreem rijk aan vitamine C, die de gezondheid van de huid ondersteunt en de collageenproductie stimuleert.
- Ze hebben opmerkelijke ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen volgens sommige onderzoeken zelfs ziektes tegengaan.
- Kalium, vezels en polyfenolen maken frambozen bondgenoten van cardiovasculaire gezondheid en ondersteunen de bloeddrukregulatie.