What’s cooking? Elke maand nodigen we in de nieuwe rubriek Haute Cuisine een bekend persoon uit om zijn of haar keuken en koelkast te openen – en misschien wel culinaire eigenaardigheden te delen – én om iets met ons te koken. Dit keer staan we in de keuken met model Maartje Verhoef die ons haar perfecte ontbijt leert maken.
In de keuken met Maartje Verhoef
Sta je graag in de keuken?
“Ja, ik hou heel erg van koken. Ik vind het ook leuk om te hosten hier thuis. Mijn moeder houdt ook erg van bakken, daar heb ik de liefde voor koken en bakken door gekregen. Ik kan me herinneren dat er veel bij ons gebakken werd thuis, daarom vind ik de keuken ook zo’n fijne plek. Het is daar altijd gezellig. Mijn moeder bakte in het weekend altijd wat lekkers. Ik heb voor een lange tijd in New York gewoond en daar had ik een heel kleine keuken, waardoor ik eigenlijk altijd buiten de deur at. Nu ik in Amsterdam gesetteld ben, vind ik het juist leuk om te koken voor mijn vriend. Daar is de passie zich verder gaan ontwikkelen.”
Hoe ziet jouw keuken eruit?
“We hebben deze woning helemaal verbouwd en één ding was duidelijk: de keuken is mijn plek. Het is voor mij ook de fijnste plek in huis. Ik hou van een leef/woonkeuken waar iedereen bij elkaar komt. In onze keuken vind je een groot kookeiland met daaraan een bar met krukken. Ik vind het heel belangrijk om een bar te hebben, zodat ik gezellig met mijn vriend, familie of vrienden kan kletsen als ik aan het koken ben. Als er vrienden bij mij komen eten, beginnen we ook altijd aan de bar. Daarnaast heb ik enorm veel aanrechtruimte. Als ik eenmaal aan het koken ben, gebruik ik echt het hele aanrecht. Geen enkel stukje blijft onbenut. Het is dan ook vaak een ontplofte bende, maar ik ruim het wel allemaal meteen op als ik met de gerechten klaar ben.”
Smaakmaker in de keuken
Wat staat er allemaal in de keuken?
“Het aanrecht is vrij leeg, want ik hou ervan grote keukenapparaten op te bergen. Wel staat er een sodastream. Onze koffiemachine staat dan weer in de kast.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Ik kan niet zonder…
“Amandelmelk en kokosmelk staan sowieso altijd in de koelkast. Net als eieren – die heb ik ook standaard in huis. Verder kan ik niet zonder crispy chili oil: dat is echt mijn favoriet, en ik haal ‘m gewoon bij de supermarkt. Ik kan die olie echt overal overheen doen. Als ik bijvoorbeeld scrambled eggs maak, gebruik ik het, maar soms bak ik de eieren er ook weleens in – dat geeft net wat extra pit aan het gerecht. Daarnaast is het ook lekker over een salade. Ik vind het echt lekker op alles. Het is zo’n goede smaakmaker.”
Wat is jouw favoriete keuken?
“Mexicaans, ik hou heel erg van taco’s. New York heeft veel goede Mexicaanse restaurants. Elke week hadden we taco tuesday. Dat proberen we er thuis nu in te houden. Soms werd het door de drukte weleens taco saturday, maar we proberen elke dinsdag taco’s te eten. Ik maak zelf mijn eigen taco’s, dus ik heb sinds kort ook een eigen taco press. Het is heel makkelijk om te maken.
Je gebruikt er maismeel voor, daar hoeft vervolgens alleen maar water en zout bij. Dan kneed je het, maak je er ronde bolletjes van, dat gaat in de taco press en dan in de pan. Dat is echt een favoriet hier. Ik maak er verder vaak een chipotle en zelfgemaakte guacamole bij, en dat eten we dan met beef. Of ik maak een versie met garnalen, dan vul ik de taco met mango, guacamole en garnalen.”
Investeren in kwaliteit
Welk keukenapparaat is jouw absolute ‘holy grail’?
“Dat zijn er drie. Ik gebruik mijn Airfryer heel vaak, want die is perfect om zoete aardappels in te bakken – ze komen er echt crunchy uit. Ook heb ik een keukenmachine van Magimix waar ik heel blij mee ben. Ik maak er graag juices in, maar hij kan ook wortels of appels helemaal fijnsnijden en eieren opkloppen. Verder vind ik de NutriBullet heel fijn. Dat zijn de drie apparaten die ik het meest gebruik.”
Welke kookboek vind je geweldig?
“Ik kook graag uit de kookboeken van Yotam Ottolenghi. Vooral uit Flavour. Mijn favoriete recept hieruit is de fusion caponata met tofu. Maar verder haal ik mijn inspiratie ook uit Instagram, zoals het account van Pien Laat Haar Eten Zien of die van Lynn van de Vorst.”