haute-cuisine-het-verrassende-favoriete-ontbijtgerecht-van-topmodel-maartje-verhoef-345971
©Vogue

What’s cooking? Elke maand nodigen we in de nieuwe rubriek Haute Cuisine een bekend persoon uit om zijn of haar keuken en koelkast te openen – en misschien wel culinaire eigenaardigheden te delen – én om iets met ons te koken. Dit keer staan we in de keuken met model Maartje Verhoef die ons haar perfecte ontbijt leert maken.

In de keuken met Maartje Verhoef

Sta je graag in de keuken?

“Ja, ik hou heel erg van koken. Ik vind het ook leuk om te hosten hier thuis. Mijn moeder houdt ook erg van bakken, daar heb ik de liefde voor koken en bakken door gekregen. Ik kan me herinneren dat er veel bij ons gebakken werd thuis, daarom vind ik de keuken ook zo’n fijne plek. Het is daar altijd gezellig. Mijn moeder bakte in het weekend altijd wat lekkers. Ik heb voor een lange tijd in New York gewoond en daar had ik een heel kleine keuken, waardoor ik eigenlijk altijd buiten de deur at. Nu ik in Amsterdam gesetteld ben, vind ik het juist leuk om te koken voor mijn vriend. Daar is de passie zich verder gaan ontwikkelen.”

Hoe ziet jouw keuken eruit?

“We hebben deze woning helemaal verbouwd en één ding was duidelijk: de keuken is mijn plek. Het is voor mij ook de fijnste plek in huis. Ik hou van een leef/woonkeuken waar iedereen bij elkaar komt. In onze keuken vind je een groot kookeiland met daaraan een bar met krukken. Ik vind het heel belangrijk om een bar te hebben, zodat ik gezellig met mijn vriend, familie of vrienden kan kletsen als ik aan het koken ben. Als er vrienden bij mij komen eten, beginnen we ook altijd aan de bar. Daarnaast heb ik enorm veel aanrechtruimte. Als ik eenmaal aan het koken ben, gebruik ik echt het hele aanrecht. Geen enkel stukje blijft onbenut. Het is dan ook vaak een ontplofte bende, maar ik ruim het wel allemaal meteen op als ik met de gerechten klaar ben.”

Smaakmaker in de keuken

Wat staat er allemaal in de keuken?

“Het aanrecht is vrij leeg, want ik hou ervan grote keukenapparaten op te bergen. Wel staat er een sodastream. Onze koffiemachine staat dan weer in de kast.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ik kan niet zonder…

“Amandelmelk en kokosmelk staan sowieso altijd in de koelkast. Net als eieren – die heb ik ook standaard in huis. Verder kan ik niet zonder crispy chili oil: dat is echt mijn favoriet, en ik haal ‘m gewoon bij de supermarkt. Ik kan die olie echt overal overheen doen. Als ik bijvoorbeeld scrambled eggs maak, gebruik ik het, maar soms bak ik de eieren er ook weleens in – dat geeft net wat extra pit aan het gerecht. Daarnaast is het ook lekker over een salade. Ik vind het echt lekker op alles. Het is zo’n goede smaakmaker.”

Wat is jouw favoriete keuken?

“Mexicaans, ik hou heel erg van taco’s. New York heeft veel goede Mexicaanse restaurants. Elke week hadden we taco tuesday. Dat proberen we er thuis nu in te houden. Soms werd het door de drukte weleens taco saturday, maar we proberen elke dinsdag taco’s te eten. Ik maak zelf mijn eigen taco’s, dus ik heb sinds kort ook een eigen taco press. Het is heel makkelijk om te maken.

Je gebruikt er maismeel voor, daar hoeft vervolgens alleen maar water en zout bij. Dan kneed je het, maak je er ronde bolletjes van, dat gaat in de taco press en dan in de pan. Dat is echt een favoriet hier. Ik maak er verder vaak een chipotle en zelfgemaakte guacamole bij, en dat eten we dan met beef. Of ik maak een versie met garnalen, dan vul ik de taco met mango, guacamole en garnalen.”

Investeren in kwaliteit

Welk keukenapparaat is jouw absolute ‘holy grail’?

“Dat zijn er drie. Ik gebruik mijn Airfryer heel vaak, want die is perfect om zoete aardappels in te bakken – ze komen er echt crunchy uit. Ook heb ik een keukenmachine van Magimix waar ik heel blij mee ben. Ik maak er graag juices in, maar hij kan ook wortels of appels helemaal fijnsnijden en eieren opkloppen. Verder vind ik de NutriBullet heel fijn. Dat zijn de drie apparaten die ik het meest gebruik.”

Welke kookboek vind je geweldig?

“Ik kook graag uit de kookboeken van Yotam Ottolenghi. Vooral uit Flavour. Mijn favoriete recept hieruit is de fusion caponata met tofu. Maar verder haal ik mijn inspiratie ook uit Instagram, zoals het account van Pien Laat Haar Eten Zien of die van Lynn van de Vorst.”

Mijn favoriete recept is…?

“Het ontbijtgerecht met baked oats en aardbeien. Het lijkt op tiramisu, maar de lange vingers zijn vervangen door baked oats met aardbeien en de mascarpone is vervangen door cashewroom. Dit is echt mijn favoriete ontbijt in het weekend, het is net een gebakje. Ik maak het een avond van te voren klaar en dan eet ik er twee dagen van.

Zo maak je Maartje’s favoriete recept

Dit heb je nodig voor de laag met baked oats:

  • 200 gram havermeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 200 ml amandelmelk
  • snufje zout
  • 4 dadels (laten weken in water)
  • 6 aardbeien

Voor de cashew whipped cream (cashewroom):

  • 250 gram kokosyoghurt
  • 2 eetlepels proteïnepoeder vanillesmaak
  • 90 gram cashewnoten (liefst een uur laten weken)
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel vanillesiroop

Zo maak je het favoriete gerecht van Maartje Verhoef in je eigen keuken: Verwarm de oven voor op 175 graden. Je begint dan met de baked oats. Bekleed een grote ovenschaal met bakpapier. Je kunt ook twee cakevormen gebruiken. Mix de havermout in een blender tot fijn havermeel. Doe dit in een mengkom en voeg het amandelmeel, bakpoeder, vanille-extract, amandelmelk en zout toe. Roer goed door. Giet de dadels af. Blend de dadels samen met de aardbeien tot een grove puree. Voeg dit toe aan de droge ingrediënten en meng tot een plakkerig beslag.

Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm. Strijk glad met een lepel (het beslag blijft plakkerig). Bak 25 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen — dit is belangrijk, anders breekt het bij het samenstellen.

Aan de slag met de cashewroom

Dan ga je aan de slag met de cashew whipped cream. Giet de cashewnoten af. Doe deze samen met de kokosyoghurt, proteïnepoeder, ahornsiroop en vanille-extract in een blender. Mix tot een romige, gladde crème. Snijd vervolgens de afgekoelde baked oats voorzichtig doormidden zodat je twee gelijke delen krijgt.

Leg de eerste laag in een schaal of cakevorm. Verdeel hier de helft van de cashewcrème over en strooi er wat stukjes aardbei over. Leg daarop de tweede laag baked oats, gevolgd door de rest van de cashewcrème. Top af met de rest van de aardbeien. Zet het geheel minimaal een nacht in de koelkast zodat het stevig kan worden.

Shop hieronder een aantal van de favoriete producten in de keuken van Maartje Verhoef.

Kookboek van Yotam Ottolenghi

Ottolenghi kookboek
©Bol.com

Flavour: Heel veel groenten, nog meer smaak, € 34,99

Bruistoestel van Aarke

aark bruistoestel
©De Bijenkorf

Carbonator 3 bruiswatertoestel, € 199

Airfryer van Philips

Philips airfryer
©Bol.com

Philips 3000 Series Airfryer met kijkvenster, € 129

Blender van Nutribullet

Blender Nutribullet voor in de keuken
©De Bijenkorf

Pro 900 Exclusive blender 0,7 liter V09085, € 79,95

Foodprocessor van Magimix

magimix voor in de keuken
©De Bijenkorf

4200 XL keukenmachine 3,0 liter, € 399

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.