Matcha staat bekend als hét groene sapje van Gen Z. Uit marktonderzoek bleek dat de verkoop alleen al in het Verenigd Koninkrijk met 202 procent is gestegen. Thee neemt de overhand, en als echte liefhebber kan ik daar niet gelukkiger om zijn. In mijn ogen levert matcha alles wat koffie niet kan. Niet alleen is het proces van het opkloppen van het poeder tot een perfect schuimende consistentie leuk, er gaat gewoon niets boven de subtiele smaak. Maar hoe zit het eigenlijk met de nadelen rondom matcha?
Zijn er nadelen bij het drinken van matcha?
Je kunt je wel voorstellen dat ik schrok toen een vriendin (die haar informatie uit wellnessvlogs haalde) vertelde dat mijn matcha-gewoonte mijn ijzergehalte kan verstoren. Omdat ik al eerder een ijzertekort had (ik ben al sinds mijn 14e pescotariër en negeerde het supplementenadvies van mijn moeder), was ik niet van plan om weer vitaminesupplementen te gaan halen. Ik riep de hulp in van voedingstherapeut Farzanah Nasser, om mijn vragen te beantwoorden en alle verwarring weg te nemen.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat is matcha?
“Matcha wordt gemaakt van de groene theeplant en wordt vermalen tot een poeder”, legt Nasser uit. “Deze bladeren worden in de schaduw gekweekt, waardoor de plant meer chlorofyl aanmaakt en een diepgroene kleur krijgt. Dit helpt de plant om meer voedingsstoffen en een sterker smaakprofiel te ontwikkelen.”
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het drinken van matcha?
Matcha zit “vol met polyfenolen, dat zijn plantaardige chemicaliën die ontstekingsremmende eigenschappen bevatten en helpen de goede microben, zoals Bifidobacterium, in de darmen te verhogen”, legt Nasser uit. Een goed onderzocht polyfenol genaamd epigallocatechin gallate (meestal kortweg EGCG genoemd) bevat eigenschappen die kalmerend zijn voor het zenuwstelsel. Daarom ervaren mensen die matcha drinken niet het soort kriebels of angst dat koffie kan veroorzaken, ondanks het feit dat het allebei cafeïne bevat. Bovendien: “Het drinken van matcha kan helpen om je stemming te verbeteren, evenals het verminderen van slechte cholesterol en het ondersteunen van leverontgifting.” De beautyvoordelen die matcha te bieden heeft lees je hieronder.
Hoe vaak moet je matcha drinken?
Eén kopje matcha staat volgens Nasser gelijk aan ongeveer drie kopjes groene thee. Als je een fan bent van het drankje, is het aan te raden om het met mate te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd algemeen dieet.
Kan matcha de ijzeropname beïnvloeden?
Het korte antwoord is ja. “Matcha bevat tannines die zich binden aan non-heemijzer, de vorm van ijzer die voorkomt in planten, en kan op zijn beurt het vermogen van je lichaam om het mineraal te absorberen blokkeren”, legt Nasser uit. “Matcha bevat ook krachtige antioxidanten die je ijzeropname kunnen verstoren.”
Moeten mensen met een ijzertekort het drinken van matcha vermijden?
“Nee, het is niet nodig om matcha volledig te vermijden”, zegt Nasser. “In plaats daarvan kunnen ze vitamine C-rijke voeding aan hun maaltijden toevoegen om de ijzeropname uit plantaardige (non-heem) bronnen te verbeteren. Matcha kan dan tussen de maaltijden door worden gedronken, op een moment dat het niet interfereert met ijzerrijke plantaardige maaltijden.” Denk aan hoe de meeste ijzersupplementen ook vitamine C bevatten – die combinatie zorgt voor een betere opname, waardoor je lichaam de benodigde voedingsstoffen beter kan benutten.
Kun je het combineren?
Nasser zegt dat dit prima kan. “Ik voeg graag een beetje matcha toe aan mijn yoghurt, granola, muffins en gebak.”
Bestaat er zoiets als “te veel” matcha drinken?
“Matcha bevat cafeïne en te veel daarvan kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden en zelfs angst veroorzaken”, legt Nasser uit. Haar pro tip? “Kies altijd voor organische matcha van goede kwaliteit.”
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.