Een shotje collageen voor het slapengaan, een groen sapje voor focus, een sapkuur na een vakantie: functionele drankjes zijn geen hype meer, maar een lifestyle. Ze passen perfect in een tijdperk waarin we eiwit aan zoveel mogelijk producten toevoegen en supplementen net zo vanzelfsprekend zijn als een serum. Dit is de waarheid over functionele drankjes volgens deskundigen.
Functionele drankjes
Functionele drankjes zijn precies wat de naam belooft: drankjes die niet alleen hydrateren, maar ook een specifieke functie vervullen. Of het nu gaat om een smoothie, een supplementzakje vol vitamines, een sapkuur of een collageenpoeder – deze vloeibare wondermiddelen beloven je gezondheid én schoonheid een boost te geven.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
En dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk en makkelijk. Ze beloven een stralende huid, een betere nachtrust, een scherper brein of een sterkere weerstand – soms zelfs alles tegelijk. Dat we veel bezig zijn met onze inner beauty bewijst ook het merk Agent Nateur. Hun bestverkochte product? Holi Mane, een collageenpoeder dat stralend haar, een stevige huid en sterke nagels belooft (in een fraaie verpakking).
Zelfs David Beckham bleef niet achter. Hij was het zat om te reizen met een halve apotheek aan pillen en lanceerde zijn eigen merk: IM8. Mixen, drinken en klaar. Wie wil dat nou niet?
View this post on Instagram
Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk?
Collageen wordt in vloeibare vorm aangeprezen als hét wondermiddel voor stevigheid, glow en een jeugdige huid. Dr.Heleen Kibbelaar, scheikundige met een specialisatie in de formulering van cosmetica, gebruikt haar kennis inmiddels om misinformatie over beautyproducten op sociale media te bestrijden. Volgens Heleen ontbreekt het vaak aan serieuze wetenschappelijke onderbouwing wat betreft collageenpoders.
Een crème of serum is in veel gevallen effectiever, legt ze uit. Topische producten kun je lokaal aanbrengen en hun werking wordt vaker klinisch onderzocht. “Bij drankjes weet je vaak niet eens of de werkzame stoffen überhaupt op de juiste plek aankomen. Als ik claims zie als ‘10x meer hydratatie’, dan denk ik meteen: Waar is je test? Waar zijn je metingen?”
Een gouden tip: zie je een sterretje naast een claim op de verpakking waar achter staat dat het klinisch getest is op een bepaalde hoeveelheid mensen? Grote kans dat het product dus ook echt daadwerkelijk getest is. Dit is niet helemaal waterdicht want de ene klinische test is de andere niet, maar wél een beter teken dan alleen mooie branding.