beautydrankjes-sapkuren-en-collageen-wat-werkt-echt-voor-je-huid-347330
©Unsplash

Een shotje collageen voor het slapengaan, een groen sapje voor focus, een sapkuur na een vakantie: functionele drankjes zijn geen hype meer, maar een lifestyle. Ze passen perfect in een tijdperk waarin we eiwit aan zoveel mogelijk producten toevoegen en supplementen net zo vanzelfsprekend zijn als een serum. Dit is de waarheid over functionele drankjes volgens deskundigen.

Functionele drankjes 

Functionele drankjes zijn precies wat de naam belooft: drankjes die niet alleen hydrateren, maar ook een specifieke functie vervullen. Of het nu gaat om een smoothie, een supplementzakje vol vitamines, een sapkuur of een collageenpoeder – deze vloeibare wondermiddelen beloven je gezondheid én schoonheid een boost te geven.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

En dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk en makkelijk. Ze beloven een stralende huid, een betere nachtrust, een scherper brein of een sterkere weerstand – soms zelfs alles tegelijk. Dat we veel bezig zijn met onze inner beauty bewijst ook het merk Agent Nateur. Hun bestverkochte product? Holi Mane, een collageenpoeder dat stralend haar, een stevige huid en sterke nagels belooft (in een fraaie verpakking).

Zelfs David Beckham bleef niet achter. Hij was het zat om te reizen met een halve apotheek aan pillen en lanceerde zijn eigen merk: IM8. Mixen, drinken en klaar. Wie wil dat nou niet?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IM8 (@im8health)

Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk?

Collageen wordt in vloeibare vorm aangeprezen als hét wondermiddel voor stevigheid, glow en een jeugdige huid. Dr.Heleen Kibbelaar, scheikundige met een specialisatie in de formulering van cosmetica, gebruikt haar kennis inmiddels om misinformatie over beautyproducten op sociale media te bestrijden. Volgens Heleen ontbreekt het vaak aan serieuze wetenschappelijke onderbouwing wat betreft collageenpoders.

Een crème of serum is in veel gevallen effectiever, legt ze uit. Topische producten kun je lokaal aanbrengen en hun werking wordt vaker klinisch onderzocht. “Bij drankjes weet je vaak niet eens of de werkzame stoffen überhaupt op de juiste plek aankomen. Als ik claims zie als ‘10x meer hydratatie’, dan denk ik meteen: Waar is je test? Waar zijn je metingen?”

Een gouden tip: zie je een sterretje naast een claim op de verpakking waar achter staat dat het klinisch getest is op een bepaalde hoeveelheid mensen? Grote kans dat het product dus ook echt daadwerkelijk getest is. Dit is niet helemaal waterdicht want de ene klinische test is de andere niet, maar wél een beter teken dan alleen mooie branding.

Detox als quick fix

Beautydrankjes gaan vaak hand in hand met een ander fenomeen: de sapkuur. Ze beloven je systeem te reinigen, je huid te zuiveren en een snelle reset na een lang weekend. Klinkt verleidelijk, maar volgens voedingsdeskundige Sanne van der Mooren is het vooral slimme marketing. “Sapkuren lossen niets op. Je lichaam is namelijk zelf dagelijks aan het detoxen. Daar heb je geen sapje voor nodig.”

Een sapkuur voelt kort, intens en dus effectief. Maar dat effect is grotendeels psychologisch. Er is niets mis met groente en fruit, zegt Sanne, maar er is ook geen bewijs dat een sapkuur je daadwerkelijk helpt herstellen of afvallen. Sterker nog: langdurig sapkuren kan leiden tot tekorten, spierafbraak en verstoorde bloedsuikers. Het beloofde energieke gevoel? In werkelijkheid krijg je vaak juist een suikerdip.

Ook op het gebied van beauty zijn de claims vaak overdreven. “Dat bepaalde stoffen goed zijn voor je huid, haar en nagels klopt”, zegt Sanne. “Maar die haal je óók gewoon uit je voeding: denk aan vitamine A, eiwitten en omega 3, bijvoorbeeld uit wortels, eieren en noten.” Een gevarieerd en voedzaam eetpatroon is volgens haar nog altijd de meest duurzame manier om je huid te laten stralen.

Waarom zijn we hier zo mee bezig?

We leven steeds bewuster, en die maatschappelijke verschuiving zien we uiteraard ook terug in onze consumptie. Dat we collectief aan de functionele drankjes gaan, is daarom geen toeval. Ze zijn het vloeibare uithangbord van een wereldwijde trend.

En wie denkt dat dit een nieuwe, westerse vondst is, vergist zich. Azië was ons – zoals wel vaker – allang voor. In Japan is collageen zo ingeburgerd dat er zelfs schoonheidsrestaurants bestaan waar gerechten worden geserveerd boordevol collageen, een fenomeen dat volgens onderzoeksbureau Mordor Intelligence blijft groeien.

Waarom we het tóch blijven kopen

Heel eerlijk: het idee dat je schoonheid of balans kunt drinken is nu eenmaal aantrekkelijker dan de – wellicht saaie – waarheid dat het vooral draait om regelmaat, slaap, voeding en SPF. Misschien is het antwoord minder spannend: eet gevarieerd. Drink water. Slaap. Kies voor vezels, vetten, vitamines. Voed jezelf. Je lichaam is elke dag bezig zichzelf mooier en gezonder te maken. Het enige wat het van jou vraagt, is consistentie.

Een functioneel drankje mág natuurlijk. Het hoeft alleen niet de belofte te dragen van een wondermiddel. Zie het als een accessoire, niet als een fundament. Het is geen vervanging voor goede huidverzorging, gezonde voeding of rust. En dat is misschien wel het meest bevrijdende inzicht van allemaal.