zo-krijg-je-een-glass-skin-volgens-k-beautyexperts-295555
©Aestura

Of het nu komt doordat de westerse wereld steeds meer leert over K-beauty, of doordat de prioriteit van huidverzorging nu eenmaal toeneemt: het lijkt erop dat iedereen tegenwoordig een zogeheten glass skin wil. Erica Choi, gediplomeerd estheticus en oprichter van huidverzorgingsmerk Superegg, denkt dat het een combinatie van beiden is.

“De Koreaanse beautycultuur benadrukt hydratatie, glans en de algehele gezondheid van de huid. Dat sluit aan bij de wereldwijde verschuiving in hoe we huidverzorging benaderen, namelijk als een vitaal aspect van selfcare en wellness”, vertelt Erica Choi aan Vogue. “Over het algemeen weerspiegelt de glass skin-trend een breder verlangen naar een natuurlijk ogende look, een moeiteloze beautyroutine en een ‘high-maintenance to be low-maintenance‘-mentaliteit.”

Wat is ‘glass skin’?

“Een glass skin verwijst naar een dewy, gehydrateerde en vlekkeloze huid. Een huid die zo stralend is dat hij op glas lijkt”, vertelt Christine Hall, dokter in medische esthetiek, aan Vogue. Ze benadrukt dat het verdergaat dan huidverzorging en dat het een resultaat is van goede nachtrust, een gezond dieet en weinig stress. “Zuid-Koreanen en huidverzorging gaan duizenden jaren terug, tot de tijd van de Drie Koninkrijken (37-668 v.Chr.), toen de ideologie van schoonheidsnormen young-yook-il-chi-sa-sang werd genoemd. Dat betekent ‘in een mooi lichaam rust een mooie ziel,'” aldus Hall.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Volgens Choi kreeg de glass skin-trend “een impuls via social mediaplatforms, waar K-beauty-huidverzorgingsroutines wijdverspreide aandacht trokken en uiteindelijk een wereldwijd fenomeen werden.”

Welke ingrediënten zijn essentieel voor een ‘glass skin’?

“Een glass skin-routine richt zich op het hydrateren, verhelderen en voeden van de huid voor een gladde, stralende teint”, zegt Choi. “Essentiële ingrediënten zijn onder andere hyaluronzuur, dat de huid hydrateert en voller maakt; niacinamide, dat de textuur verbetert en poriën en fijne lijntjes vermindert; en vitamine C, dat de huid verheldert en de teint egaliseert. Zachte chemische exfolianten onthullen een gladdere huid, terwijl ceramiden de huidbarrière versterken en vocht insluiten. Peptiden ondersteunen de collageenproductie voor een stevigere, meer elastische huid, en de plant Aziatische waternavel kalmeert de huid en bevordert helderheid.”

Stappen in een ‘glass skin’-routine

Er is momenteel geen tekort aan huidverzorgingsproducten uit de K-beauty die de huid verhelderen, hydrateren en egaliseren. Het is dus vrij makkelijk om deze aanpak te volgen. Hoewel Choi uitlegt dat variaties in huidtype, genetica en omgevingsfactoren zeker een rol spelen bij het bereiken van de look, zal het uitproberen van een glass skin-routine je teint na verloop van tijd alleen maar verbeteren. Choi en Hall nemen met ons de stappen door om een glass skin te krijgen – plus de beste producten voor in je winkelmandje.

Dubbele reiniging

Dokter Hall zegt dat een dubbele reiniging de basis is van een glass skin-routine. “Talg, make-up en SPF zijn lipofiel, wat betekent dat ze oplossen in olie. Zweet, vervuilende stoffen en andere onzuiverheden zijn oplosbaar in water”, zegt ze. “Dus de enige manier om een echt diepe reiniging te krijgen en alle opbouw van de dag volledig te verwijderen, is een dubbele reiniging door een olie te gebruiken, gevolgd door een reiniger op waterbasis.”

Anua

Anua cleanser
©Bol.com

Heartleaf Pore Control Cleansing Oil, € 26,99

Neogen

Neogen cleanser
©Little Wonderland

Dermalogy Real Fresh Foam Green Tea, € 16,95

Exfoliant

“Exfoliëren is cruciaal om dode huidcellen af te voeren en de celvernieuwing te bevorderen, wat resulteert in een gladdere textuur en een stralende teint”, zegt Choi. Zorg er wel voor dat je je exfoliant met zorg kiest. “Het gebruik van te schurende exfolianten kan leiden tot irritatie, puistjes en mogelijk post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH), waardoor je vooruitgang wordt vertraagd.” Kies in plaats daarvan voor milde exfoliërende zuren zoals PHA’s, die volgens Hall “voor exfoliatie kunnen zorgen, maar met minder irritatie”.

Anua

Anua clear pads
©Korean Skincare

Heartleaf 77% Toner Pads, € 22,95

Mixsoon

Mixsoon essence
©Bol.com

Bean Essence, € 27,95

Toner en essence

Volgens Hall zorgen toners en essences – lichte vloeistoffen die vol zitten met actieve ingrediënten en die je huid vochtig houden – voor de eerste stap in hydratatie en herstel van de huidbarrière, wat essentieel is voor het krijgen van een gave huid. Choi voegt eraan toe dat deze ook “de pH-waarde van de huid in balans brengen, hydrateren en de huid voorbereiden om serums en moisturizers beter te absorberen”.

COSRX

COSXR toner
©Little Wonderland

Full Fit Propolis Synergy Toner, € 15,99

Soon Jung

Soon Jung toner
©Bol.com

Etude House Soon Jung PH 5.5 Relief Toner, € 23,95

Serum

Serums zijn de volgende stap in een glass skin-routine. Deze zijn traditioneel dikker en stroperiger dan essences, geven hydratatie en helpen huidproblemen zoals acne, dofheid, fijne lijntjes en pigmentvlekken aan te pakken.

Serumkind

Serumkind drops
©Korean Skincare

Chaga Charging Drops, € 36,95

Peach & Lily

Peach & Lily serum
©Amazon

Glass Skin Serum, € 36,20

Moisturizer

Zie moisturizer als de laatste stap in de hydratatie van de huid. “Het is de dikste samenstelling – huidverzorging in het algemeen moet van de dunste tot de dikste samenstelling worden aangebracht – en zal helpen om alles wat je tot nu toe op je huid hebt aangebracht te verzegelen”, zegt Hall. “Kijk naar ingrediënten zoals ceramiden en vetzuren voor ultieme hydratatie en cica en ectoïne om de huid te kalmeren en te verzachten.”

Aestura

Aestura moisturizer
©Bol.com

AtoBarrier 365 Cream, € 43

Superegg

Superegg moisturizer
©Amazon

Sound Renewal Serum Cream, € 56,06

Zonnebrandcrème

Een skincareroutine is niets zonder zonbescherming. “We weten dat 90 procent van alle zichtbare veroudering direct te wijten is aan de UV-stralen van de zon, dus de beste anti-agingtip die ik iedereen kan geven is om elke dag SPF te dragen”, zegt Hall. Choi voegt eraan toe dat “zonnebrandcrème onmisbaar is om schade door de zon, pigmentatie en vroegtijdige veroudering te voorkomen en de helderheid en glans van de huid te behouden”.

Beauty of Joseon

Beauty of Joseon spf
©Bol.com

Relief Sun, € 22,75

Round Lab

Round Lab spf
©Bol.com

Birch Juice Moisturizing Sunscreen, € 21,75

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.