dit-zijn-de-voordelen-van-kombucha-en-een-recept-hoe-je-het-zelf-maakt-348068
©Getty Images

Voedingstrends komen en gaan. Misschien herinner je je nog de hype rond selderijsap op Instagram of limonade met houtskool, waarvan werd gezegd dat ze gifstoffen uit het lichaam verwijderen. Het is inmiddels stil geworden rond deze hypes. Een trend die wél aanhoudt, is die van gefermenteerde voedingsmiddelen. Auteur Desireé Oostland schreef eerder al over waarom ze elke dag kefir drinkt — en het inmiddels zelfs zelf maakt. (Ik doe dat nu ook. Ik bedoel: kefir drinken, niet zelf maken.)

De voordelen van het drinken van kombucha

Beautyredacteur Hannah Coates begint elke ochtend met een shot appelciderazijn. Ik krijg het eerlijk gezegd niet naar binnen. In plaats daarvan eet ik sinds een paar maanden bijna elke dag een paar happen zuurkool. Vers van de biologische markt, uiteraard. Want alleen zuurkool bevat de levende melkzuurbacteriën die zo goed zijn voor het darmmicrobioom.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ruim drie weken geleden ben ik ook begonnen met het dagelijks drinken van kombucha. Sindsdien heb ik gemerkt dat mijn buik minder opgeblazen is en mijn huidconditie is verbeterd. Toeval? Zou kunnen, natuurlijk. Maar een expert heeft me ook bevestigd dat er wetenschappelijk bewijs is voor het verband.

Is kombucha echt zo gezond? Dit zegt een expert

Dermatoloog en voedingsdeskundige dr. Anne Gürtler van de LVATE-praktijk in München bevestigt: “Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool en kombucha, kunnen de balans van de darmflora bevorderen. Een gezond darmmicrobioom ondersteunt de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en het immuunsysteem. En via de darm-huid-as kan een gezonde darm ook een positief effect hebben op de huid.”

Volgens de deskundige zijn er zelfs onderzoeken die aantonen dat ontstekingsziekten in het gezicht, zoals acne en rosacea, ook verband kunnen houden met ontstekingen en een disbalans in de darmflora. De conclusie? Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool en kombucha dragen bij aan een gezonde darmflora. Hoe diverser het microbioom, hoe beter het de gezondheid beschermt.

Hoe komen de probiotica in de thee?

“Kombucha wordt geproduceerd door fermentatie – een biologisch proces waarbij gisten en bacteriën suiker omzetten in andere stoffen zoals zuren, kooldioxide en kleine hoeveelheden alcohol”, legt dr. Gürtler uit. De suiker is dus geen “ongezonde toevoeging”, maar een essentieel onderdeel van het productieproces.

De micro-organismen hebben het nodig als energiebron. Zonder suiker blijven ze inactief en wordt er geen kombucha geproduceerd. De suiker die tijdens de productie wordt toegevoegd, wordt echter grotendeels afgebroken door de bacteriën en gisten. Toch bevat zelfs bewerkte kombucha meestal nog tussen de 3 en 6 gram suiker per 100 milliliter. Ter vergelijking: cola bevat ongeveer 10 gram suiker per 100 milliliter.

De verschillende smaken van kombucha

Als je het suikergehalte zo laag mogelijk wilt houden, kun je kombucha het beste zelf maken en zo lang mogelijk laten fermenteren. Hoe langer de thee fermenteert, hoe lager het suikergehalte. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de smaak. Afhankelijk van hoe lang het gemaakt is, smaakt kombucha zoet, zuur of soms bijna azijnachtig.

Overigens werken alternatieve zoetstoffen zoals honing of agavesiroop niet zo goed als gewone huishoudsuiker. Deze laatste is de beste voedselbron voor micro-organismen.

Maak je eigen kombucha

Ingrediënten (voor iets meer dan 1 liter):

  • 1 liter gefilterd water
  • 10 gram zwarte thee (bijvoorbeeld Darjeeling of Assam)
  • 100 gram suiker
  • 1 SCOBY (afkorting voor symbiotische cultuur van bacteriën en gist en een veelgebruikte term onder kombuchaliefhebbers)
  • 100 ml rijpe kombucha als startvloeistof (je kunt hiervoor bijvoorbeeld een kant-en-klare fles gebruiken die je bij de natuurvoedingswinkel of natuurvoedingswinkel kunt kopen).

Voorbereiding:

Zet een liter thee en laat het 5-10 minuten trekken. Roer daarna de suiker erdoorheen. Los de suiker volledig op in de hete thee. Laat daarna de thee afkoelen tot kamertemperatuur. Belangrijk zodat de SCOBY (een dikke, gelatineachtige substantie, red.) niet “gaar” wordt. Anders sterven de micro-organismen. Giet vervolgens de thee in een grondig schoongemaakt fermentatievat en voeg de SCOBY en de startervloeistof toe. Sluit af met een luchtdoorlatende doek (bijvoorbeeld gaas of koffiefilter) en elastiek. Gebruik geen te strak sluitende deksels.

Dan begint het proces van fermentatie. Laat het 5 tot 10 dagen rusten op kamertemperatuur. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe zuurder de thee wordt. Dit komt doordat er meer suiker wordt afgebroken. Haal uiteindelijk de SCOBY eruit en zeef de kombucha door een fijne zeef en giet het in flessen.

Hou je van een bruisend drankje? Voeg dan 1 of 2 theelepels vruchtensap, gember of bessen aan de kombucha toe voor koolzuur. Sluit de container weer af en laat de thee nog 2 tot 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Tip: de kombucha smaakt het lekkerst als je het van tevoren even terugzet in de koelkast (laat het daar alleen niet fermenteren, want in de kou verloopt het proces minder goed).

Zelf aan de slag

Shop hieronder een aantal producten die nodig zijn om zelf kombucha te maken.

Fermentatiepot van Kilner

fermentatiepot
©De Bijenkorf

Fermentatiepot, € 46,95

Zwarte thee van Kusmi Tea

Kusmi Tea
©De Bijenkorf
thee

Earl Grey losse thee 100 gram, € 16,95

Kombucha Starter

kombuchastarter
©Yoghurt.nl

Kombucha starter, € 17,95

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.