the-80s-called-deze-haartrends-zijn-terug-dus-pak-de-haarlak-en-krulspelden-er-maar-bij-287589
©Getty Images

Kreeg je ook de kriebels toen je de kop van dit artikel zag? Verwijzingen naar beautytrends uit de jaren tachtig roepen meestal beelden op van ofwel eeuwige iconen zoals Madonna, ofwel kroeshaar en Pat Butcher-achtige metallic make-up. Maar nu er de afgelopen dagen maar liefst vier grote beroemdheden zijn opgedoken met haar dat onmiskenbaar geïnspireerd is op het decennium van uitbundigheid, vinden wij het tijd: jaren tachtig kapsels zijn officieel terug.

Jaren tachtig-kapsels

Haar uit de jaren tachtig valt op door het volume en de glanzende finish. In die tijd was haarlak onmisbaar. Velen nevelden hun manen in stijve vormen die hard aanvoelden door de plakkerige spray. Het permanentje was ook belangrijk, net als mullets en andere opvallende kapsels uit die tijd (denk aan laagjes en wolfskapsels). De afgelopen jaren zien we dat de uitbundige kapsels langzaam terugkomen in de mainstream beautytrends.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De jaren tachtig-haartrend bij beroemdheden

Miley Cyrus stort zich dit jaar op de wederopstanding van kapsels uit de jaren tachtig. Tijdens de Grammy’s vestigde ze de aandacht op zich met een bouffant kapsel. De torenhoge opgestoken lokken en krullende plukken die rond haar gezicht wapperden waren niet te missen. Haar kapper, Bob Recine, gebruikte veel Nexxus xxl volume hairspray om de look te creëren. Doel? “We wilden iets vollers… maar wel sexy, warrig en tastbaar”, zei hij. Cyrus’ haar zag eruit alsof het bewoog – niet altijd gegarandeerd in de jaren tachtig – dankzij de lichtgewicht formule van Nexxus.

Tijdens een evenement in Londen op dinsdag droeg Billie Piper een mullet-stijl look, gecreëerd door haar hairstylist Halley Brisker. “Billie en ik wisselden de afgelopen weken inspiratie voor mullets uit op WhatsApp. Deze look vonden we het perfecte moment om het kapsel terug te brengen.”

Tijdens een fotosessie voor Dune: Part Two in Londen, ging Florence Pugh er helemaal voor met haar jaren tachtig geïnspireerde kapsel. De haarkameleon koos voor een piekerige mullet, compleet met opgestoken plukken en een pony. Echt statementhaar.

En dan is er nog Blake Lively, die vriendin Taylor Swift vergezelde in een VIP-box tijdens de Super Bowl. Hier zagen we de actrice met discokrullen waar een jonge Mariah Carey trots op zou zijn. Lively’s lokken waren een moderne variant op de uitgeborstelde pijpenkrullen die zo populair waren in de jaren tachtig; een draagbaardere versie van de trend.

Comeback

Waarom deze plotselinge obsessie met de jaren tachtig? Brisker suggereert dat het een daad is van “rebellie tegen de meer gepolijste clean girl-esthetiek in de wereld van beauty. Denk daarbij aan subtiel haar en make-up.” Hoewel minimalistisch, luxueus haar ongelooflijk populair blijft, is deze trend er voor de experimentele types die graag iets anders willen proberen.

“Ik zorg er altijd voor dat de details voor elk gezicht werken. Als het bijvoorbeeld een mullet of wolfskapsel is, stijl de pony dan in de juiste vorm voor het gezicht”, legt Brisker uit. “Staat meer shape rond de kaaklijn jou beter, ga daar dan voor. Het is altijd belangrijk om te werken met de gelaatstrekken – vooral bij de uitbundige jaren tachtig-kapsels.”

Haal de haarlak maar tevoorschijn. Of je er nu van houdt of niet, retrohaar is here to stay.

Billie Piper gaat voor een jaren '80 look met dit opgestoken mullet kapsel
©Getty Images
Florence Pugh met haar jaren '80 geïnspireerde kapsel bij de Dune fotosessie in London
©Getty Images
Blake Lively draagt jaren '80 discokrullen bij de Super Bowl
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.