ken-je-borsten-zo-herken-je-symptomen-van-borstkanker-271760
©Getty Images

Oktober is de maand van borstkanker, een belangrijk onderwerp aangezien een op de zeven vrouwen te maken krijgt met deze ziekte. Zo is ook supermodel Tatjana Patitz begin dit jaar aan uitgezaaide borstkanker overleden. Het percentage jonge vrouwen (en mannen) die de diagnose krijgen stijgt de laatste jaren. Hoe eerder je symptomen aan je borsten ontdekt, hoe groter je overlevingskans is. Daarom zet Stichting Breast Care Foundation zich samen met het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis in voor bewustzijn en het herkennen van symptomen bij jezelf.

Borstkankersymptomen herkennen

Een op de vijf vrouwen checkt haar borsten niet of nauwelijks, daarom is de verspreiding van kennis rondom dit onderwerp zo belangrijk. Om die reden is de campagne Ken Je Borsten gemaakt door Stichting Breast Care Foundation en het Alexander Monro Ziekenhuis.

Marjolein de Jong is voormalig oncologisch chirurg, oprichter van de Breast Care Foundation en bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis en legt uit hoe belangrijk het is om vrouwen te informeren over de diverse symptomen. “Voor veel mensen is een knobbeltje het bekendste symptoom van borstkanker, er zijn echter nog twaalf andere belangrijke afwijkingen die je bij jezelf kunt herkennen.”

Hieronder zie je een die twaalf afwijkingen waar je op kunt letten. Denk aan een kuiltje, bultje of deukje in je borst, een ingetrokken tepel of harde plekken in je borst.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Artikel gaat door onder de afbeelding.

borstkanker 12 symptomen campagne
©Alexander Monro Ziekenhuis
12 symptomen om op te letten voor borstkanker

Het Borstkanker Alfabet

Om meer awareness te creëren is Het Borstkanker Alfabet gemaakt. Deze campagne bestaat uit de zesentwintig symptomen van borstkanker en hoe je deze herkent. “Belangrijk is dat je de twaalf meest voorkomende symptomen uit het alfabet goed onthoudt, zodat je weet wanneer er een verandering heeft plaatsgevonden.”

Voorlichting over dit onderwerp blijkt hard nodig. Naar aanleiding van onderzoek door het Alexander Monro Ziekenhuis, blijkt dat 85 procent van de vrouwen niet op de hoogte is van de twaalf meest voorkomende symptomen van borstkanker. Naast het geregeld voelen aan je borsten is kijken minstens zo belangrijk. “Een knobbeltje voelen is maar één van de veranderingen, sommige symptomen kun je echter alleen maar zien.”

Verandering…en dan?

“Het is heel belangrijk dat als er een verandering te zien of voelen is bij je borsten, je dit serieus neemt.” Je borsten leren kennen en weten hoe ze normaal voelen en eruitzien speelt hierbij een grote rol, anders weet je ook niet waar je op moet letten als ze veranderen. Is er een blijvende verandering bij je borsten? Twijfel dan niet en laat het checken. “Wees periodiek alert en negeer symptomen niet, ook niet bij twijfel.”

Het borstkanker alfabet met 26 symptomen van borstkanker.
©Borstkanker.nl