deze-vijf-boeken-horen-op-jouw-to-read-list-vanwege-hun-inspirerende-plot-221116
©ANP

Wellicht prijken er op je nachtkastje nog enkele luchtige romans die zich perfect lenen voor een zwoele midzomeravond. Maar misschien verlang je met het wisselende weer eerder naar een boek waarvan je de nodige energie en inspiratie krijgt.

De meeste verslonden boeken beginnen met een leestip van iemand uit je omgeving. Daarom geeft de redactie van Vogue Nederland antwoord op de vraag: wat moet je lezen en waarom? Deze vijf boeken laten je achter met een hoop nieuwe denkbeelden en dromen.

Deze lijst is onafhankelijk geselecteerd door de redactieleden van Vogue Nederland.

Boekentips: inspirerende boeken

‘Women Don’t Owe You Pretty’ van Florence Given – social redacteur Donna Seijdel

“‘Jij bent niemand schoonheid verschuldigd’, zo luidt de eerste zin van het boek Women Don’t Owe You Pretty. Een duidelijke boodschap – één die schrijfster Florence Given maar al te graag nader toelicht op een luchtige en eerlijke manier. Maar schoonheid gaat dieper dan enkel het uiterlijk. Given daagt je uit om met een kritische, feministische blik te kijken naar de huidige samenleving (en hoe die veelal is afgesteld op cisgender heteromannen). Ook houdt ze je daarbij een spiegel voor onder het mom van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Inclusiviteit en diversiteit staan bij Given hoog in het vaandel, wat haar boek een confronterende, maar positieve wake-up call maakt. Een aanrader voor iedereen (ja, ook voor cisgender heteromannen) die zich meer wil verdiepen in feminisme en alles wat daarbij komt kijken.”

boekentips inspirerende boeken

Women Don’t Owe You Pretty van Florence Given, € 13,62

‘De Alchemist’ van Paulo Coelho – redacteur Loïs Laverne

De Alchemist van Paulo Coelho is onderhand een literaire klassieker, maar ik ontdekte ‘m pasgeleden. Toen ik een vriendin vertelde over mijn plannen om te gaan reizen, en mijn dromen om in het buitenland te wonen, raadde ze mij dit boek aan. Ze had geen betere tip kunnen geven. Ik luisterde naar de audioversie van het boek wanneer ik onderweg was, of tijdens andere bezigheden, maar de vele levenslessen en mooie metaforen zorgden er regelmatig voor dat ik op pauze moest drukken om de citaten neer te krabbelen in mijn notities – gewoon, om te hebben. Voor iedereen die graag droomt en af een toe een zetje nodig heeft om die dromen na te jagen, is dit boek een grote inspiratiebron.”

boekentips inspirerende boeken

De Alchemist van Paulo Coelho, € 10,99

‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ van Charlie Mackesy – eindredacteur Marloes van Wijnen

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse is inmiddels uitgegroeid tot een ware klassieker, al kan ik me voorstellen dat een eerste blik op de kaft van het boek doet vermoeden dat het hier om een kinderboek gaat. Niks is echter minder waar; hoewel de bestseller van de Britse schrijver Charlie Mackesy vooral uit illustraties bestaat, zit het bomvol inspirerende dialogen – tussen een jongen, een mol, een vos en een paard, weliswaar. Al wandelend praten de vier hoofdpersonages over het leven, dromen en angsten en geven ze antwoord op levensvragen. Hoe moeten we omgaan met een gebroken hart? Wat als thuis geen tastbare plek is? Of als je jezelf niet kunt vergeven? Hoewel ik zelf niet zo’n persoon ben dat een boek herleest, is dit er eentje die je er soms gewoon even bij pakt. Alleen al om je te verwonderen over de illustraties van Mackesy, die de schrijver bovendien op Instagram in leven houdt. Het boek is inmiddels vertaald in zeventien talen, waaronder in het Nederlands.”

boekentips inspirerende boeken

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse van Charlie Mackesy, € 14,49

‘Miss Dior’ van Justine Picardie – head of content Lisa Goudsmit

“Dit boek Miss Dior is geschreven door Justine Picardie, een journalist werkzaam voor de Britse Vogue. Eerlijk is eerlijk: ik heb het nog niet gelezen, maar het staat heel hoog op mijn lijst. Picardie deed onderzoek naar designer Christian Dior en kwam toen toevallig het verhaal van zijn zus tegen. Deze Catherine zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Franse verzet, werd gepakt en gemarteld en zat in concentratiekamp Ravensbrück. Al die tijd kon haar broer haar niet vinden. Ze overleefde de oorlog wel en werd daarna de muze van Christian – de New Look is door haar geïnspireerd en ook het parfum Miss Dior. Het lijkt me echt een ongelofelijk inspirerend, en ook wel verdrietig boek dat de glamoureuze modewereld van weleer een extra lading geeft.”

boekentips inspirerende boeken

Miss Dior van Justine Picardie, € 29,99

‘Zachtop lachen’ van Malou Holshuijsen – redacteur Marjolein van den Brand

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen verdient een plekje bovenaan je leeslijst. Dit boek, dat in 2021 verscheen, werd lovend ontvangen en dat is niet voor niets. Er zijn maar weinig schrijvers die je ziel zo kunnen raken als Holshuijsen. Ze vertelt het verhaal van een jonge vrouw met galgenhumor die van het ene op het andere moment ’s nachts bang is om te gaan slapen en overdag het verkeer niet meer in durft. Als ze eenmaal bij een psycholoog aanklopt, wordt ze – geheel onvrijwillig – met zichzelf geconfronteerd. Met rauwe dialogen als gevolg.”

boekentips inspirerende boeken

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen, € 18,85

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.