the-return-of-riri-een-duik-in-de-looks-het-leven-en-de-liefdes-van-rihanna-246845
©Getty Images

Als #BlackGirlMagic een persoon zou zijn, zou ze Rihanna heten, want het Caribisch-Amerikaanse pop-, beauty- en zakenfenomeen is de belichaming van die hashtag. Bijna vier jaar schitterde ze meer naast dan op het podium, maar in februari maakte Rihanna haar langverwachte comeback tijdens de Super Bowl, met een Oscarnominatie én nog iets anders op zak. En brak daarmee meteen het internet.

Het fenomeen dat Rihanna heet

Laat het even doordringen: Rihanna heeft 140 miljoen volgers op Instagram en sleepte in haar twintig jaar durende carrière talloze awards in de wacht. Waaronder negen Grammy’s, dertien American Music Awards, twaalf Billboard Music Awards en zeven vermeldingen in het Guinness World Records Book, onder meer voor rijkste vrouwelijke popster ter wereld. Een status die Rihanna, goed voor 1,6 miljard euro, in 2021 bereikte en sindsdien moeiteloos prolongeert: ze verdient per jaar tenslotte gemiddeld 75 miljoen euro.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

En ze geeft het even gul weer weg ook. Niet alleen via haar eigen stichting, de Clara Lionel Foundation, die al ruim vijftig miljoen euro doneerde aan onderwijs- en klimaatprogramma’s in het Caribisch gebied, maar ook als de nood elders aan de man is: zo besteedde ze de afgelopen paar jaar vele miljoenen aan coronaonderzoek. Het grootste deel van haar fortuin dankt ze aan mode- en beautylabel Fenty, talloze collabs en wijze investeringen in de technologie- en vastgoedwereld, maar in de kern is het te danken aan haar muzikale talent. Soms zou je bijna vergeten dat zingen de corebusiness is van de Caribbean Queen, die op 20 februari 1988 op Barbados werd geboren. 

De comeback van Rihanna

Inmiddels is het zeven jaar geleden dat haar laatste en achtste album ANTI uitkwam; er wordt met smart gewacht op de opvolger, die tot R9 is gedoopt. Zal het er dit jaar van komen? Afgelopen herfst verschenen weliswaar twee nummers op de soundtrack van Black Panther: Wakanda Forever – de song Lift Me Up kreeg een Oscarnominatie (Rihanna’s eerste) – maar van het nieuwe album, dat volgens Rihanna zelf ‘experimenteel’ zal klinken, nog geen teken. De ‘Rihanna Navy’ houdt de fingers crossed.

Als troost ondertussen een duik in de looks, het leven en de liefdes van de superster. Dat doen we aan de hand van wijsheden die de afgelopen jaren van haar lippen rolden. 

Island girl

I was always representing Barbados. All over the world, no matter what I was doing, no matter what I achieved, no matter what award it was, I always shouted them out.

Rihanna houdt van Barbados, dat ze als zestienjarige verliet. En die liefde is wederzijds. In 2017 werd Westbury New Road in Bridgetown, waar ze opgroeide, herdoopt tot Rihanna Drive. Er volgden meer blijken van waardering. In 2018 werd haar verjaardag officieel uitgeroepen tot Rihanna Day, als eerbetoon aan de superster, die ook speciaal afgevaardigde van het eiland is en al sinds 2008 cultureel ambassadeur.

Op 30 november 2021 viel haar de ultieme eer te beurt. Barbados, dat bijna vierhonderd jaar een Britse kolonie was, werd de nieuwste republiek van de wereld. Met een vrouw aan het hoofd: Dame Sandra Mason. Een van de eerste wapenfeiten die zij als president verrichtte, was het uitroepen van Rihanna tot nationale held van het eiland. Die woonde de ceremonie uiteraard hoogstpersoonlijk bij en maakte haar opwachting in een enkellange oranje halterjurk van Bottega Veneta.

Rihanna in haar jurk van Bottega Veneta
©Getty Images
Rihanna in haar jurk van Bottega Veneta.

L.O.V.E.

There are people in the world who will love you and people in the world who will hurt you, and there are people in the world who will do both.

Vaak moet je een aantal kikkers kussen voor je je droomprins of -prinses vindt. Rihanna is geen uitzondering op die regel. Op haar lijstje met flings en exen prijken heel wat beroemde namen. Onder anderen die van Ashton Kutcher, Leonardo DiCaprio en Travis Scott. Serieus werd het wel met de Saoedische miljardair en filantroop sjeik Hassan Jameel, met wie ze drie jaar een relatie had. En eerder met Drake, met wie ze van 2009 tot 2016 een aan-uitrelatie had en die ze nog altijd tot haar beste vrienden rekent. Rotte appel in de mand lijkt R&B-zanger Chris Brown te zijn. De boyfriend from hell, met wie ze in 2009 na twee jaar brak, omdat hij haar bont en blauw had geslagen.

Deze narigheid ligt gelukkig mijlenver achter Rihanna, die in rapper A$AP Rocky, artiestennaam van Rakim Mayers, de liefde van haar leven lijkt te hebben gevonden. Wanneer het allemaal begonnen is, houden ze voor zichzelf, maar ze kennen elkaar al sinds 2012. De relatie werd bevestigd in mei 2021, toen Rocky in een interview met GQ zei dat Rihanna ‘de ware’ was. Na deze publieke liefdesverklaring waren aparte auto’s niet meer nodig en werd het stel overal samen gespot. Altijd lachend, stralend verliefd en niet te vergeten: goed gekleed.

Rihanna en A$AP Rocky
©Getty Images
Samen met haar grote liefde A$AP Rocky.

Businesswoman 

I wanted everybody to be included.

Al jaren bouwt Rihanna gestaag aan haar mode- en beauty- imperium. In 2017 lanceerde ze Fenty Beauty, volgens Time Magazine een van de beste start-ups van het jaar. Het is het meest inclusieve cosmeticamerk ooit, want voor werkelijk iedereen, binair en non-binair, en voor alle huidskleuren. Geïnspireerd door het succes bood luxeconglomeraat LVMH haar een samenwerking aan. Wellicht was Rihanna net de invloed die de branche nodig had, want in navolging van Fenty raakten ook andere beautylabels doordrongen van het belang van diversiteit. Al was het alleen al vanuit commercieel oogpunt. In 2020 lanceerde Rihanna het logische vervolg, huidverzorgingslijn Fenty Skin.

Wat met beauty kan, kan ook met mode. Rihanna’s Savage x Fenty-lingerielijn werd aan de wereld onthuld via een livestream op Amazon Video Prime. De eerste show was baanbrekend in alle opzichten, met modellen in alle vormen, maten, kleuren, leeftijden en genders, en zelfs zwangere vrouwen on stage. Rihanna toonde de wereld een vrouw- en beautybeeld dat vooral realistisch was. De boodschap: ‘sexy zijn’ is meer dan de algemeen geaccepteerde definitie van het begrip, en vrouwen kunnen zoiets uitstekend zelf bepalen.

Rihanna met Bella en Gigi Hadid na de Savage x Fenty-show in 2018
©Getty Images
Rihanna met Bella en Gigi Hadid na de Savage x Fenty-show in 2018.

Stijlicoon

When I was fourteen and first started going out, I always wanted to be the opposite of everyone else. I would go to the club in a polo T-shirt, pants, sneakers and a hat on backward, just so I would not be dressed like other girls.

Rihanna is een rebel als het om mode gaat. Ze heeft lak aan trends en ‘moderegels’, gaat vaak een stap verder dan anderen en componeert altijd spraakmakende, gedenkwaardige outfits. Ook als het om Met Gala-looks gaat. In 2015 verscheen ze op Anna Wintours jaarlijkse fundraise-feest in couture van de Chinese Guo Pei. Haar met de hand gemaakte goudgele jurk met meterslange sleep met bontaccenten en bloemenborduursels was een droom van een creatie. “I can’t really walk in it without any help,” aldus Rihanna destijds. Dat was het helemaal waard, want het was volgens Wintour niet alleen de creatie van de avond, maar zelfs de beste jurk uit de hele Met-geschiedenis. 

Dit jaar is het Met Gala helemaal aan ontwerper Karl Lagerfeld gewijd. Het blijft even afwachten wat Rihanna daaraan bij te dragen heeft. En dat is eigenlijk maar goed ook, want de fans moeten voorlopig nog op adem komen van de halftime-show tijdens de Super Bowl. Rihanna daalde vanuit de hemel neer op een zwevend podium, van top tot teen in felrood Loewe en Alaïa – inclusief hoogglanzende borstbeschermer – met een compleet leger aan dansers in baggy wit. Terwijl ze een medley van haar tophits zong en meedanste in de vlekkeloze groepschoreografie, aaide ze glimlachend over haar in strak rood gehulde buik. Zie daar de special guest performer: baby nr. 2. 

Rihanna tijdens de Super Bowl
©Getty Images
Op het podium van de Super Bowl.

Dit is een ingekorte versie van het oorspronkelijke artikel, dat je kunt vinden in Vogue’s Legendary Issue met Alek Wek op de cover. Het aprilnummer van Vogue Nederland ligt nu in de winkels en is hier online te bestellen.