20-films-die-perfect-zijn-om-te-kijken-tijdens-oud-en-nieuw-280047
©ANP

Geloof het of niet, maar het nieuwe jaar inluiden hoeft niet gepaard te gaan met grote feesten of knallend vuurwerk. Dit jaar kun je overwegen om een paar goede vrienden uit te nodigen voor popcorn, drankjes en een lijst met films die ideaal zijn om te kijken met oud en nieuw.

Films om te kijken tijdens oud en nieuw

Hieronder vind je onze favoriete films – van When Harry Met Sally tot Phantom Thread – om nog eens te bekijken voordat het aftellen begint.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Phantom Thread (2017)

Phantom Thread, de laatste film van Daniel Day-Lewis, draait om een modeontwerper uit het midden van de eeuw (Day-Lewis) en zijn nieuwe muze en geliefde (Vicky Krieps). In een van de meest adembenemende scènes van de film zorgen een prachtige mauve jurk, een melancholische vertolking van Auld Lang Syne en Day-Lewis die het publiek afspeurt naar Krieps in een extravagante balzaal voor een oudejaarsavond die je niet snel zal vergeten.

Carol (2015)

Een queer drama uit de jaren vijftig met Cate Blanchett in de hoofdrol? De feestdagensfeer, vintage esthetiek en verbluffende kostuums (van Sandy Powell) van de Todd Haynes-film maken het kijken al de moeite waard. Maar het verlangen tussen Blanchetts Carol en Rooney Mara’s Therese maken het helemaal af.

About Time (2013)

“We reizen allemaal samen door de tijd, elke dag van ons leven. Het enige wat we kunnen doen is ons best doen om van deze opmerkelijke rit te genieten.” Aan de vooravond van een nieuw jaar ontdekt Tim (Domhnall Gleeson) dat hij kan tijdreizen. Hij besluit deze superkracht te gebruiken om zijn liefdesleven te verbeteren. Het resultaat? Een ontluikende en tijdloze romance met Mary (Rachel McAdams).

New Year’s Eve (2011)

Gary Marshalls New Year’s Eve heeft alle sterren die je in een twee uur durende film kunt stoppen: Halle Berry, Jon Bon Jovi, Michelle Pfeiffer, Ludacris en nog veel meer. Als tweede film in een onofficiële trilogie raad ik je aan om de festiviteiten voort te zetten met Valentine’s Day (2010) en Mother’s Day (2016).

Sex and the City (2008)

Bestel eten en bel een vriendin voordat het aftellen voor Nieuwjaar begint, op een heuse Sex and the City-manier. Haal er voldoening uit om Carrie Big te zien slaan met haar bruidsboeket en geniet van de mooie NYE-scène tussen Carrie en Miranda, die teruggaat naar de wortels van hun vriendschap.

High School Musical (2006)

Flashback naar de laatste nacht van 2005: Troy Bolton (Zac Efron) en Gabriella Montez (Vanessa Hudgens) delen een kosmisch moment op een feestje in een skihut, wat de ‘Start of Something New‘ markeert. Daarna verhuist Gabriella naar Albuquerque, waar ze zich samen met Troy inschrijft op East High School. Wat volgt, zijn de feel good vibes die sindsdien een dierbaar onderdeel van ons collectieve geheugen zijn geworden. Eens een Wildcat, altijd een Wildcat!

The Holiday (2006)

Omdat ze genoeg hebben van de mannen in hun thuisstad, ruilen Amanda (Cameron Diaz) en Iris (Kate Winslet) in The Holiday van plaats met de kerstdagen. Iris ontmoet Miles (Jack Black), een filmcomponist uit Hollywood, terwijl Amanda gecharmeerd raakt van Iris’ broer, Graham (Jude Law). Er gaat niets boven een Nancy Meyers-film met een happy end op oudejaarsavond.

About a Boy (2002)

Geen spoilers, maar de nieuwjaarskus tussen Hugh Grant en Rachel Weisz in About a Boy is waanzinnig romantisch. Bovendien zal de vader-zoonrelatie tussen Will en Marcus deze feestdagen zelfs de koudste harten verwarmen.

Better Luck Tomorrow (2002)

De eerste helft van Justin Lins indiedrama is een geïdealiseerde versie van georganiseerde misdaad, uitgevoerd door arrogante middelbare scholieren in een welvarende buitenwijk van Californië. Maar langzaam escalerende gevaren – en dan een moord op oudejaarsavond – veranderen al snel de aard hun operatie.

200 Cigarettes (1999)

Het is oudejaarsavond, 1981, en de grote cast van de film (met bekende gezichten als Christina Ricci, Ben Affleck en Kate Hudson) beleeft verschillende tegenslagen op weg naar een feestje. Een hilarische puinhoop die zich uiteraard afspeelt in New York.

Boogie Nights (1997)

Boogie Nights belicht de explosie van de porno-industrie in de jaren zeventig. We zien de chaos die Eddie Adams (Mark Wahlberg) achtervolgt als hij het daarin probeert te maken. Maar een van de meest memorabele scènes van de film? Een nieuwjaarsfeest waarin ontrouw, moord en zelfmoord voorkomen, allemaal voor middernacht.

Money Train (1995)

Er staat veel op het spel in deze film, met de broers John (Wesley Snipes) en Charlie (Woody Harrelson) Robinson die schulden maken en in gevaarlijke situaties terechtkomen. Toch speelt de laatste helft van de film zich af op oudejaarsavond, met een oplossing die net op tijd wordt gevonden voordat het twaalf uur is.

While You Were Sleeping (1995)

Lucy (gespeeld door Sandra Bullock) bewijst dat het volgen van je dromen (en lichte waanideeën) kan leiden tot een goede afloop. Vertrouw op dit eigenzinnige liefdesverhaal om je hart te verwarmen tijdens een winter in Chicago.

Mermaids (1990)

Zorg dat je tissues bij de hand hebt als je naar dit familiedrama kijkt, met Cher en Winona Ryder in de hoofdrollen als een alleenstaande moeder en haar tienerdochter. Een van de hoogtepunten is een gekostumeerd nieuwjaarsfeest en een tumultueuze scène die zich afspeelt op 1 januari.

Ghostbusters II (1989)

Dit vervolg, geschreven door Dan Aykroyd en Harold Ramis en geregisseerd door Ivan Reitman, speelt zich vijf jaar na de gebeurtenissen van de eerste film af. Om middernacht op oudejaarsavond wordt New York geconfronteerd met een paranormale slijmdreiging. Who you gonna call?

When Harry Met Sally (1989)

“Het is niet omdat ik eenzaam ben en het is niet omdat het oudejaarsavond is. Ik kwam hier vanavond, omdat wanneer je je realiseert dat je de rest van je leven met iemand wil doorbrengen, je wil dat de rest van je leven zo snel mogelijk begint.” Het begin van tranen en, uiteindelijk, de explosieve middernachtzoen tussen Billy Crystal en Meg Ryan.

The Godfather: Part II (1974)

In een van de meest iconische scènes ooit pakt Michael Corleone (Al Pacino) zijn broer Fredo (John Cazale) bij het hoofd en kust hem tijdens een luidruchtig NYE-feest in Cuba, voordat hij onthult dat hij weet van Fredo’s verraad. De pijn in Michaels ogen als hij zegt: ‘Je hebt mijn hart gebroken’, zal je nooit vergeten.

Ocean’s 11 (1960)

In deze film uit de jaren zestig waarmee de Ocean’s-franchise begon, spelen grote namen als Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. en Dean Martin. Volg de ‘Rat Pack’ tijdens een zorgvuldig geplande nieuwjaarsoverval die stressvoller is dan iemand vinden om te kussen om klokslag middernacht. En als je klaar bent, kun je vooruitspoelen naar 2001 om te zien hoe George Clooney het verhaal voortzet.

An American in Paris (1951)

Gene Kelly charmeert het publiek al sinds de jaren vijftig in deze muzikale romantische komedie, en dat is niet voor niets. Maar naast het geweldige acteerwerk zul je gefascineerd zijn door het absoluut wilde, zwart-witthema van het nieuwjaarsfeest.

Sunset Boulevard (1950)

Stel je voor dat je op een nieuwjaarsfeestje verschijnt en ontdekt dat je de enige gast bent. In een chaotische poging om haar acteercarrière nieuw leven in te blazen, neemt de vergeten actrice Norma Desmond de beslissing om precies dat te doen met scenarioschrijver Joe Gillis in deze klassieker.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.