baby-reindeer-uitgekeken-dan-wil-je-deze-soortgelijke-series-ook-zien-296295
©Netflix

Als de rauwe emotie en het aangrijpende verhaal van Baby Reindeer je hebben geboeid, dan ben je niet de enige. De miniserie staat op dit moment op nummer 1 van Netflix en maakt veel los op social media. Bovendien is het met zeven afleveringen van ongeveer een half uur het perfecte bingemateriaal voor een regenachtig weekend. Smaakt het naar meer? We zetten zeven soortgelijke series als Baby Reindeer op een rij.

‘Baby Reindeer’

Om de populaire Netflix-serie nog even (zonder spoilers) uit te leggen: Baby Reindeer volgt het waargebeurde verhaal van Richard Gadd, een jonge komiek wiens leven een wending neemt nadat hij het doelwit wordt van stalking. Door ontmoetingen en e-mails infiltreert de stalker in elk aspect van zijn leven. Extra bijzonder: Gadd speelt onder de naam Donny Dunn zichzelf in de serie, waardoor je een introspectieve kijk krijgt op deze periode in zijn leven.

Wat Baby Reindeer ook interessant maakt, is de rauwe en onverbloemde weergave van de psychologische tol die stalking en intimidatie eisen. Dunn worstelt niet alleen met de angst van zijn stalker, maar ook met verwarring, medeleven en het genot van de aandacht die hij krijgt.

Soortgelijke series als ‘Baby Reindeer’

Hunker je na het zien van Baby Reindeer naar soortgelijk kijkmateriaal dat ingaat op de complexiteit van menselijke relaties, geestelijke gezondheid en persoonlijke identiteit? Dan wil je deze tot nadenken stemmende series die soortgelijke thema’s verkennen ook aan je kijklijst toevoegen.

Fleabag

Fleabag is gemaakt door en met Phoebe Waller-Bridge in de hoofdrol. De serie biedt een donker-komische maar aangrijpende verkenning van een jonge vrouw die door het leven in Londen navigeert terwijl ze omgaat met verdriet, schuldgevoel en zelfdestructieve neigingen. Net als Baby Reindeer duikt de serie met humor en eerlijkheid in de complexiteit van menselijk gedrag.

I May Destroy You

Deze veelgeprezen serie, gemaakt door en met Michaela Coel in de hoofdrol, volgt de reis van een jonge vrouw genaamd Arabella terwijl ze worstelt met de nasleep van een aanranding. Door de genuanceerde weergave van trauma biedt I May Destroy You een krachtige inkijk over consent, identiteit en genezing.

Beef

Net als Baby Reindeer is dit een serie met donkere humor, waarin het moeilijk is om een favoriet personage te hebben. In Beef leidt een geval van verkeersagressie tussen twee vreemden, een onsuccesvolle aannemer en een ontevreden ondernemer, tot een vete die het slechtste in hen bovenhaalt.

The Gift

In The Gift wordt het leven van een jong getrouwd stel overhoop gegooid, wanneer een kennis van vroeger na meer dan twintig jaar mysterieuze geschenken brengt aan de echtgenoot. Net als Baby Reindeer bevat deze serie personages die worstelen met het verleden, innerlijke demonen en existentiële vragen over identiteit.

Gypsy

Deze Netflix-serie volgt het verhaal van Jean Holloway, een succesvolle therapeut uit New York met een perfect leven, die obsessies begint te ontwikkelen voor de mensen in het leven van haar patiënten. Net als in Baby Reindeer krijg je in Gypsy een inkijk hoe het is om een ongezonde verlangens en fixaties te hebben.

You

Deze hitserie is misschien wel het bekendst in dit lijstje. You volgt het verhaal van Joe Goldberg, een manager van een boekwinkel die gevaarlijk geobsedeerd raakt door de vrouwen met wie hij datet. Net als Baby Reindeer verkent de serie thema’s als obsessie, controle en de vage grenzen tussen liefde en manipulatie.

The Stranger

Wanneer een vreemdeling een schokkende bewering doet over zijn vrouw, raakt familieman Adam Price verstrikt in een mysterie terwijl hij wanhopig op zoek gaat naar antwoorden. Net als Baby Reindeer is The Stranger een serie die ingewikkelde webben van geheimen ontrafelt in een ogenschijnlijk gewoon leven.