anne-hathaway-draagt-op-spaghetti-geinspireerde-jurk-naar-fashion-awards-277500
©Getty Images

In 2021 trouwde Anne Hathaway met haar man Adam Shulman in een custom Valentino-bruidsjurk. “Ze is een heel goede vriendin van me”, zei de ontwerper Valentino Garavani – die gisteravond tijdens de Fashion Awards 2023 werd geëerd met een Outstanding Achievement Award – toen. Het was dan ook niet meer dan gepast dat Hathaway aanwezig was tijdens dit belangrijke moment en de rode loper sierde in een archiefjurk uit de lente/zomer 1993-collectie van het Italiaanse modehuis, samen met Valentino’s levenspartner en zakenpartner Giancarlo Giammetti.

Anne Hathaway bij Fashion Awards 2023

“Oh, moet ik praten? Maar ik ben de zakenman”, zei Giammetti terwijl hij werd geïnterviewd door Hathaways voormalige stylist Law Roach bij de ingang van de Royal Albert Hall in Londen. “Het is vintage Valentino en Valentino ontwierp het terwijl hij aan spaghetti dacht”, legde hij uit, terwijl hij met zijn vingers door het lijfje met franjes van de jurk ging. “En ik heb er altijd van gedroomd om pasta te zijn”, antwoordde Hathaway.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Net als Anne Hathaway verscheen ook Gwyneth Paltrow – die tevens Valentino droeg op haar bruiloft in 2018 – op de rode loper van de Fashion Awards 2023 in een vintage Valentino-jurk. Het betrof een ontwerp uit de herfst/winter 1965-couturecollectie van het modehuis.

Eerbetoon aan Valentino

De ontwerper – die 91 jaar oud is – werd gevierd voor zijn overweldigende bijdragen aan de mode. “Het is een buitengewoon avontuur geweest, vol herinneringen”, zei Giammetti in de dagen voorafgaand aan het evenement. “Hij is een persoon met weinig verborgen facetten, wat je ziet is wat hij is: zelfverzekerd, gedisciplineerd, veeleisend voor de mensen om hem heen en toch de meest genereuze persoon, een dromer.”

De twee – en hun verwende mopshondjes – namen officieel afscheid van het modehuis in 2008. Het duo gaf het stokje door aan de huidige creative director, Pierpaolo Piccioli. “Valentino’s perfectionisme was absoluut”, zei Piccioli eerder over de iconische ontwerper. “Dit was zijn belangrijkste les. Ik denk dat Valentino schoonheid heeft ingespoten in alles wat hij ooit heeft gedaan. Alsof hij wilde zeggen: ‘Wat je ook doet, zorg ervoor dat het mooi is’.”

Gwyneth Paltrow bij de Fashion Awards 2023
©Getty Images
Gwyneth Paltrow draagt een couturelook van Valentino herfst/winter 1965.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.