dit-is-de-actrice-die-kate-moss-gaat-spelen-in-haar-biopic-moss-freud-240939
©Getty Images

Kate Moss is de laatste tijd ongewoon spraakzaam. Ze gaf een zeldzame inkijk in haar leven tijdens de promotie van haar recente Diet Coke-samenwerking en was behoorlijk openhartig. Zo sprak ze onder andere over haar vroegere modellentijd en haar relatie met Johnny Depp. Nu duikt ze nog wat dieper in haar persoonlijke geschiedenis voor een biopic genaamd Moss & Freud. De film gaat over haar tijd met schilder Lucian Freud in 2002. Hieronder lees je alles wat er tot nu toe over de biopic bekend is gemaakt.

Ellie Bamber speelt Kate Moss in ‘Moss & Freud’

De Britse actrice Ellie Bamber – bekend van de film Nocturnal Animals en onlangs nog te zien tegenover Jenna Coleman in de Netflix-miniserie The Serpent – zal in de film te zien zijn als Moss, terwijl Emmy-winnaar Derek Jacobi de rol van Freud op zich zal nemen. Moss, die als producent aan het project is verbonden, is volgens The Hollywood Reporter zeer tevreden met die keuze.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ellie Bamber speelt de rol van Kate Moss in biopic
©Getty Images
Ellie Bamber

Schilderij

Freud schilderde Moss tijdens haar zwangerschap met dochter Lila. “Hij leerde me discipline, want ik mocht niet te laat komen”, vertelde ze tijdens een interview in 2014 met ShowStudio’s Nick Knight. De schildersessies duurden van 19.00 tot 02.00 uur, drie nachten per week. “Één keer was ik vijf minuten te laat. Toen vroeg hij boos: ‘Zit je aan de drugs?!’ En ik zei: ‘Nee, ik ben zwanger’.”

Freud benaderde Moss voor het eerst nadat ze in een gesprek met i-D had gezegd dat een van haar goals in het leven was het onderwerp te worden van een van zijn portretten. Ondanks het feit dat hij zelden beroemdheden schilderde. De relatie werd voor beiden heel belangrijk: het voltooide schilderij bracht 3,5 miljoen pond op tijdens een veiling van Christie’s in 2005.

‘Een originele Freud’ 

Gelukkig heeft Moss haar eigen kunstwerk als herinnering: een paar vogels die Freud op haar onderrug tatoeëerde. “Ik bedoel, het is een originele Freud”, vertelde Moss later aan Vanity Fair. Ze voegde toe dat de kunstenaar vroeger zijn collega-matrozen in de marine tatoeëerde. “Ik vraag me af hoeveel een verzamelaar ervoor zou betalen. Een paar miljoen? Als het allemaal vreselijk misgaat, kan ik altijd nog een huidtransplantatie ondergaan en het verkopen. Waarschijnlijk is dit zijn enige huidschildering die er nog is.”

Freud is slechts een van de vele kunstenaars die Moss als muze kiezen. Allen Jones maakte een afgietsel van het jaren 90-icoon met behulp van hars en staal (naast het fotograferen van het veelbesproken beeld uit 2013, Body Armour), terwijl Marc Quinn een aantal sculpturen van haar maakte in een verwrongen yogahouding. Een van die sculpturen  doet nu dienst als hoedenplank in Moss’ huis in de Cotswolds.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

©Getty Images

‘Moss & Freud’

Scenarioschrijver James Lucas sleepte een Academy Award in de wacht voor zijn korte film uit 2013 met Sally Hawkins en Jim Broadbent. Hij begon met schrijven aan Moss & Freud terwijl hij “in de studio van Lucian was, waar de geur van zijn olieverf nog steeds in de lucht hing.”

Moss is als uitvoerend producent sterk betrokken bij de ontwikkeling van het project, net als het Lucian Freud Archief. “Na het zien van The Phone Call wist ik dat James de emotie in het verhaal op een passende manier zou overbrengen”, schreef ze in een verklaring. “Omdat ik vanaf het begin betrokken ben geweest bij het project en de scriptontwikkeling, vind ik het heel bijzonder om te zien hoe de film tot leven komt.”

Kleding van Kate Moss 

Kate Moss heeft een groot archief met eigen kleding, dat teruggaat tot lente/zomer 1993. Voor haar recente Diet Coke-shoots heeft ze tientallen jaren aan mode doorgespit. “Het konden geen items uit een nieuwe collectie zijn, want het moest ‘mij’ zijn”, vertelde het supermodel aan de Britse Vogue. Gezien haar betrokkenheid bij Moss & Freud is het denkbaar dat ze enkele van haar vintage Y2K-schatten uitleent aan de productie of dat ze Bella Freud, de dochter van Lucian en een goede vriendin, vraagt om te helpen met de garderobe in het algemeen.

Grote Lucian Freud tentoonstelling

Elf jaar na zijn dood is van 1 oktober tot 22 januari in de National Gallery een grote overzichtstentoonstelling van Freud te zien, met meer dan 60 doeken. Ongetwijfeld staat Moss als eerste in de rij voor een kaartje.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.