strik-erom-chanel-presenteert-herfst-winter-2024-couturecollectie-de-eerste-zonder-virginie-viard-303521

De herfst/winter 2024-couturecollectie van Chanel, ontworpen door de Fashion Creation Studio van het modehuis – zo blijkt uit de show notes – en daarmee de eerste zonder Virginie Viard, zat vol drama en werd getoond op de perfecte plek: het Palais Garnier in het hart van Parijs. We zetten vijf hoogtepunten van de coutureshow op een rij.

5 hoogtepunten van de coutureshow van Chanel

Iconische locatie

Chanel staat bekend om unieke en thematische locaties voor haar shows, waarbij ruimtes zoals het Grand Palais worden omgetoverd in verschillende fantasierijke settings. Denk aan de daken van Parijse woningen, een tropisch strand of een supermarkt. Dit keer koos het modehuis voor een intiemere (je zou zelfs kunnen zeggen: serieuzere) setting, in het historische Palais Garnier. Dit iconische Parijse operagebouw met zijn weelderige architectuur vormde een passend decor voor de couturepresentatie van Chanel.

chanel fall winter couture 2024
©Karim Sadli
1/5
Native Share

Een ode aan de opera

Chanels diepgewortelde band met de Opéra National de Paris (waarvoor Gabrielle Chanel herself in de jaren twintig balletkostuums ontwierp) was duidelijk zichtbaar in de hele collectie. Tijdens de presentatie kwamen de werelden van haute couture en opera samen in de vorm van tutu’s en geschulpte Pierrot-kragen. Ook zagen we veren, tafzijde en een smoking van zwart ribfluweel met een witte blouse met geborduurde plastron. Deze stukken werden afgewisseld door moderne couture, zoals latex cocktailjurken versierd met pailletten.

chanel couture
©Spotlight
2/5
Native Share

Gasten

Veel gasten, waaronder Vanessa Paradis, Michelle Williams en Kerry Washington, arriveerden in bijzonder ingetogen looks. Keira Knightley, al jaren ambassadeur van het modehuis, koos voor maagdelijk wit met een coquette randje (letterlijk, in de vorm van strikken om haar halslijn). Naomi Campbell pakte grootster uit, met een metallic borduurde set van een opgeknoopt jasje en een knielengte rok.

chanel Naomi campbell
©Getty Images
3/5
Native Share

Afscheidsfeest

Veel modellen verschenen gedrapeerd in lagen zwart satijn. De grote gewaden leken symbool te staan voor een afscheid, en dan doelen we vooral op het einde van Viards ruim vijf jaar durende bewind bij Chanel. Het huis kondigde haar vertrek aan begin juni, waarna de modewereld speculeerde over haar opvolger. Na het abrupte vertrek van Viard werd deze couturecollectie voltooid door het in-house designteam van Chanel.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ondanks het zwart en de dramatische silhouetten was de algehele collectie alles behalve een sombere bedoeling. De tweed pakken werden voorzien van glinsterende garen en de neutrale kleuren werden afgewisseld door paars of roze. En zoals we van het Franse modehuis gewend zijn, werd de coutureshow afgesloten met dé Chanel-bruid. Dit keer ging dat om een witte baljurk met volumineuze schouders, een lijf versierd met bloemen, een mini-tutu van tule en een strik in het haar.

chanel bruid couture 2024
©Spotlight
4/5
Native Share

Strik erom

Over strikken gesproken: Chanel lijkt te zeggen dat de strikkentrend (die in 2022 langzaam opkwam en even later explodeerde tot een gigantische hype) nog lang niet over is. Bijna ieder kapsel op de runway werd versierd met een grote strik en ook in de kleding kwamen strikken terug. Zo zagen we een zwarte knielange jas bezaaid met glinsterende mini-strikken en strikken om de middel. Virginie Viard mag dan geen final ‘bow’ hebben gedaan na de presentatie van de collectie, je zou kunnen stellen dat de strik het einde van haar tijdperk symboliseerde.

chanel couture 2024 strik
©Spotlight
5/5
Native Share