daily-paper-lanceert-nieuw-ajax-uniform-samen-met-adidas-221807
©Daily Paper x Ajax x Adidas

Wellicht ben je geen Ajax-fan, of zelfs geen liefhebber van voetbal, maar toch even opgelet. Het Amsterdamse merk Daily Paper lanceert namelijk samen met Adidas en Ajax nieuwe uniforms, en die wil je echt even zien. Drie redenen. Nummer één: de oprichters van Daily Paper zijn al tien jaar voorlopers in de modewereld. Niet voor niets staat er dan ook een groot interview met hen in het nieuwe septembernummer van Vogue, dat donderdag in de winkel ligt. Ten tweede is Blokecore nu echt een ding. Ten derde: in de nieuwe campagne zit niemand minder dan topmodel Imaan Hammam.

Blokecore is een grote trend

Eerst nog even over die trend Blokecore. De term komt van het Engelse woord voor kerel, bloke dus. Het betekent niet dat je als een bierdrinkende gozer op de bank gaat zitten – mag zeker wel, hoeft niet. Nee, het gaat meer om een soort ‘man uit de jaren 80’-achtige esthetiek. Lekker in je denim shorts met punkhaar en dus dat voetbalshirt over straat stiefelen, dat werk. Het ‘core’ in Blokecore geeft aan dat het hier en heuse trend betreft, al wordt de urgentie van die ‘core-trend’ wat afgezwakt nu we 300 cores verder zijn. We noemen een knalroze Barbiecore zoals bij Valentino en de Stonercore-fase van Gigi Hadid, en dat is alleen al deze zomer.

Terug naar de Daily Paper x Ajax-uniform. Twee weken geleden werd al de eerste campagnefilm laat zien, een eerbetoon aan – uiteraard – voetbal, en aan Amsterdam. Een ode aan ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg-mentaliteit’. En aan voetbalhelden van toen en nu. Denk aan spelers uit het verleden als Sjaak Swart, Kiki Musampa en Simon Tahamata tot Ajax-spelers uit het elftal nu, zoals Naci Ünüvar en Kenneth Taylor. Maar ook opkomende sterren Chaimae Bechrouri, Isra Redouani, Lina Touzani en Yvan Nankeng staan model.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Daily Paper (@dailypaper)

Nieuwste collectie en campagne met topmodel Imaan Hammam

Nu wordt er een extra campagne gelanceerd, zoals gezegd met Imaan Hammam. Behalve de prachtige foto’s is er een prachtig filmpje, dat inspirerend is om meerdere redenen. Naast het van oorsprong Amsterdamse topmodel zitten er meer beroemde lokalen in. We noemen een Henk Schiffmacher en zijn dochter Morrison, Ajacieden John van ’t Schip, Frank de Boer en Richard Witschge én een jonge Nouri. Zij en andere markante Amsterdammers en locaties komen allemaal voorbij.

De nieuwste collectie bestaat uit items die niet bedoeld zijn voor het voetbalveld zelf, maar ervoor of erbuiten eigenlijk. Meer lifestyle-stukken dus. Zij zijn geïnspireerd door de diversiteit van de stad. De verschillende nationaliteiten, culturen en achtergronden van Amsterdam, Ajax en Daily Paper worden gereflecteerd door de kleuren in het ontwerp, het pan-Afrikaanse rood, zwart en groen. Ook is het design beïnvloed door een van de eerste shirts van Daily Paper uit 2013.

Daily Paper x Adidas x Ajax

Het eerder gelanceerde uniform, bedoeld voor wedstrijden, zag er anders uit. Dit goudkleurige shirt is geïnspireerd door straatvoetbalpleintjes in en buiten Amsterdam. Aan de buitenkant van de hals staat het Wapen van Amsterdam, met logo’s van Ajax en Daily Paper. (Deze staan trouwens alleen op de fanshirts, niet op de officiële wedstrijdshirts.) Ook staat het jaar erop dat Amsterdam werd opgericht: 1275. Erbij de bijnamen van de stad, Damsko en Mokum, aangevuld met Pan-Afrikaanse kleuren staand voor het erfgoed van de oprichters van Daily Paper. Bij het goudkleurige shirt zit een zwart broekje met witte details en goudkleurige sokken met rode en zwarte strepen. Dit tenue zal als tweede optie gedragen worden tijdens Europese wedstrijden, naast het thuisshirt.

Voor de echte voetbalkijkers, ter info: het is ook het reserve-uniform voor wedstrijden waarbij de tegenstander een tenue draagt lijkend op het andere uniform van Ajax, om verwarring te voorkomen. Voor de niet-voetbalfans maar wel liefhebbers van Blokecore: dit gouden shirt is gewoon goud waard.

Kiki Musampa voor Daily Paper x Ajax
©Daily Paper x Ajax
Kiki Musampa voor Daily Paper x Ajax.
Sjaak Swart voor Daily Paper x Ajax
©Daily Paper x Ajax
Sjaak Swart voor Daily Paper x Ajax.