hoofdredacteur-yeliz-zo-begin-je-het-nieuwe-jaar-vol-kracht-en-positiviteit-235606
©Kwabena Appiah-Nti

Ik kijk altijd liever vooruit dan achteruit. Maar eens per jaar is het fijn om terug te blikken op de mooie ervaringen en reizen die je hebt gemaakt of de bijzondere ontmoetingen die hebben mogen plaatsvinden. Dit jaar zijn het er te veel om op te sommen. Voor Vogue Nederland mocht ik magische plekken bezoeken, zoals San Diego voor de cruiseshow van Louis Vuitton. We wisten giganten te strikken om iets moois te maken, zoals fotografen Viviane Sassen en Ellen von Unwerth. En ik ontmoette een van de inspirerendste modellen van dit moment, Precious Lee.

Eentje die ik er op de valreep aan toevoeg: mijn interview met artiest Naaz, voor dit nummer. Ze wilde graag eenmalig haar heftige verhaal delen en legde dat vertrouwen bij mij neer. Ik heb het zo goed mogelijk proberen op te tikken en er – naar haar wens – een verhaal van hoop en kracht van gemaakt. Want ook Naaz wil niets liever dan naar de toekomst kijken en het verleden achter zich laten. 2023 gaat haar hopelijk veel goeds brengen, want in de donkerste tijd van haar leven schreef ze een beeldschoon album, dat door merg en been gaat als je de tekst goed beluistert. 

Relaxreis

Ik doe niet aan voornemens, maar geef mezelf wel altijd een goede start van het jaar cadeau. Dat doe ik door een relaxreis te boeken en voor mij is dat een surf- en yogavakantie. De pandemie gooide roet in het eten, maar ik kon dit jaar – net voordat dit nummer naar de drukker zou gaan – nog even naar mijn geliefde Amouage, een yoga- en surfretreat in Taghazout, een minidorp in het zuiden van Marokko.

Het is voor mij hét moment om tot rust te komen, maar vooral om daarna met volle energie het nieuwe jaar in te gaan. Surfleraar Toufik kon het niet vaak genoeg zeggen: hoe relaxter je aan de start verschijnt, hoe beter je de surfplank zal bestieren. “Je mag ook even dobberen, Yeliz. Dobberen, de golven bekijken, genieten van de zon en dan: de juiste golf pakken en ervoor gaan.” Advies dat ik maar al te graag ter harte neem, zo aan het einde van het jaar. 

Kelly Piquet

Coverster Kelly Piquet vertelt in het interview met journalist Ilonka Leenheer dat het familiehuis in Brazilië haar rustpunt is, de plek waar ze kan opladen. Op het immense landgoed komt de familie Piquet samen om te eten, te rusten en te racen. Het modeteam van Vogue Nederland werd uitgenodigd om Kelly voor het eerst ooit vast te leggen in haar natural habitat, haar happy place. Precies op het moment dat vriend Max Verstappen zijn wereldtitel dubbel en dwars vastlegde op de Grand Prix in Brazilië.

Kelly vertelt over haar leven als dochter van een van de grootste racekampioenen aller tijden, haar modellencarrière en de carrière van grote liefde Max, die dit jaar naar ongekende hoogte steeg. Ondanks alle gekte kan hij zich als geen ander terugtrekken uit de spotlights, vertelt ze, zodat hij full focus aan de start op het circuit verschijnt. Alles voor die goede start. 

Een goede start

Een ander advies dat ik ter harte heb genomen – mag ik dan toch een voornemen hebben – is: ‘adem’. Ik deed tijdens mijn verblijf in Taghazout ook nog wat breathwork, gegeven door een van de beste surfers van Groot-Brittannië. In deze tijden, met alle crises in de wereld, is het júist belangrijk om er wat lucht doorheen te blazen. Adem in, blaas negativiteit uit en positiviteit de wereld in. Nu is het niet zo moeilijk om jezelf positief te stemmen in een zonovergoten pittoresk dorp aan zee, met de meest bizarre zonsondergangen, maar toch. 

Het is precies wat we hopen je met dit nummer te geven. Kracht, positiviteit en vooral: een lach op je gezicht om het nieuwe jaar met frisse energie tegemoet te gaan. Met een waanzinnige serie vol kleurexplosie van fotograaf Marc de Groot en stylist Marleen Ettema, diary’s van onze fantastische editors met tips voor al het prachtigs dat deze maand te zien is en in de boetieks verschijnt én we mochten als eersten in Nederland exclusief Louis Vuittons Yayoi Kusama-collectie vastleggen, vol met de kenmerkende, vrolijke stippen van de Japanse kunstenaar. Dat deden we in Parijs met nog zo’n icoon: fotograaf Koto Bolofo. Als dat geen goede start van het nieuwe jaar is. 

Love,

Yeliz Çiçek

Editor-in-chief

Het januari/feburarinummer van Vogue Nederland ligt vanaf 22 december in de winkels en is hier online te bestellen.