5-dingen-die-je-wil-weten-over-de-fendi-herfst-winter-2023-show-243722

Artistiek directeur Kim Jones heeft zijn herfst/winter 2023-collectie voor Fendi opgedragen aan een muze: Delfina Delettrez Fendi, vierde generatie lid van de Fendi-familie én creative director voor de sieradencollecties van het huis. Ook was wijlen Karl Lagerfeld een grote inspiratiebron voor de collectie en werden er twee gloednieuwe tasontwerpen onthuld. Dit is is alles wat je wil weten over de Fendi herfst/winter 2023-show.

Fendi herfst/winter 2023: de hoogtepunten

De show bestond uit een tunnel van lichtjes

Er was iets hemels aan de Fendi-show. Dat lag niet enkel aan de kleding, maar ook aan de tunnel vol laserachtige lichtjes die Kim Jones door de kilometerslange catwalk projecteerde. De voortdurende zoektocht naar de balans tussen het oude en futuristische is een inspiratie voor de sciencefictionfan. “Delfina is een muze voor mij”, zei hij in een preview, verwijzend naar Delfina Delettrez Fendi. Opnieuw wijdde hij de collectie aan haar garderobe. Toen zijn modellen door de verlichte tunnel kwamen – op muziek van de televisieserie Twin Peaks – leken ze Romeinse sciencefictiongodinnen.

Fendi herfst/winter 2023
©Getty Images
1/5
Native Share

Kim Jones droeg de collectie op aan Delfina Delettrez Fendi

Jones omschreef de look van Delettrez als een combinatie van chicness en perversiteit, die hij uitte in verwrongen klassiekers – letterlijk en figuurlijk – zoals knitwear, blazers en plooirokken. Als ze al een zekere sexappeal hadden, dan werd die versterkt door tal van leren stukken; van jurkjes tot veterlaarzen en kilts. “Het zijn de kleine ‘kromme’ dingen die een beetje pervers zijn”, zei Jones, wijzend naar een broek met een gesp over het kruis. Op de vraag hoe hij de kleding van de Fendi-erfgename nabootste, antwoordde Jones dat een bezoek aan haar privégarderobe nog op de agenda staat. Maar tot nu toe: “Ze komt binnen met spullen en ik steel ze gewoon.”

Fendi herfst/winter 2023 show
©Getty Images
2/5
Native Share

Inspiratie uit details van Fendi’s haute couture

Jones doordrenkte zijn collectie met elementen uit de haute couture-collecties: een alledaagse jas bekleed met niet-alledaagse pailletten, of een overhemd gemixt met kanten hemdjes die knipoogden naar zijn show in januari. “Het zijn duidelijke Fendi-codes. Het vastleggen van de elegante, chique, verfijnde Fendi-vrouw”, zo zei hij. “Ik denk aan de toekomst en kijk naar de dingen die voor ons werken, namelijk kleermakerswerk, gebreide kleding en jurken.”

Fendi herfst/winter 2023 show
©Getty Images
3/5
Native Share

Jones liet zich inspireren door een jurk van Karl Lagerfeld uit 1996

In mei onthult het Metropolitan Museum in New York zijn Karl Lagerfeld-spektakel. Hoewel Jones betrokken is bij de expositie, zegt hij dat zijn benadering van Fendi meer op de familie gericht is: “In de volgende drie collecties komt Karl niet echt voor. Hij is er wel, maar het is uiteindelijk de Fendi-familie die telt.” Deze keer vormde slechts één archiefjurk van Lagerfelds tijd bij Fendi inspiratie voor de collectie: een gebreide kolomjurk uit 1996 met een enkele streep langs de zijkant. “Een mooie referentie om in de show te hebben”, legde Jones uit.

Fendi herfst/winter 2023
©Getty Images
4/5
Native Share

Twee nieuwe tassen

De collectie introduceerde twee nieuwe tassen ontworpen door Silvia Venturini Fendi: een multifunctionele tas genaamd Multi en de handtas C’Mon. “Wat ik echt leuk vind is de beweging van de tas, dat het twee dingen in één kunnen zijn. Die dualiteit is heel erg Fendi, net als het idee van iets dat eenvoudig lijkt in werkelijkheid complex is”, stelde de ontwerper over de eerste tas. Wat de tweede betreft: “Het idee was om pure stukken te creëren die passen bij de verfijning van de collectie.”

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Fendi herfst/winter 2023
©Getty Images
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.