gigi-hadid-sluit-vogue-world-paris-2024-af-in-een-spectaculaire-balmain-look-303192
©Getty Images

Verrassing! Gigi Hadid maakte zondagavond een tweede rondje over de Place Vendôme om Vogue World 2024 in Parijs af te sluiten. En wie kon haar beter kleden voor de vereerde slotceremonie dan Balmain?

Gigi Hadid bij Vogue World: Paris 2024

Balmains creative director Olivier Rousteing moest een slotjurk ontwerpen die paste bij de pracht en praal van de show vol mode en liet zich inspireren door zijn thuisland. “Het eerste wat je opvalt is deze golvende blauwe rok. Ik wilde dat de kleur zou herinneren aan het blauw van de Franse vlag. Dat electric blue is ook een deel van het huis en ons DNA”, vertelde hij aan Vogue. “Van daaruit zie je de gedrapeerde gouden bustier. De bustier heeft een pantserachtige constructie en is geïnspireerd op de Marianne de France, een symbool van kracht uit de Franse Revolutie. Bovendien staat het goud voor kracht en, natuurlijk, tijdloosheid. Het is ook het goud dat onze ongelooflijke City of Light omringt.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Vogue World 2024 bracht een hommage aan de laatste 100 jaar mode, in dialoog met populaire Franse sporten. Hadid liep (of liever gezegd, draafde) voor het eerst over de catwalk in het ruitersportgedeelte gekleed in Hermès. Voor haar laatste ronde ruilde ze haar sportieve look in voor een koninklijke jurk.

“Balmain was een van de eerste shows die Gigi liep in Parijs in 2014 of 2015, dus het voelt alsof de cirkel rond is”, zegt Rousteing. “Het is verbazingwekkend om te zien hoe haar carrière is gegroeid, om getuige te zijn van haar kracht en haar toewijding aan mode. Gigi is duidelijk het supermodel van deze generatie, wat naar mijn mening vergelijkbaar is met een soort atlete, maar buiten dat is ze de nieuwe godin van de modewereld. En de jurk die ik heb gemaakt is er een voor een godin.”

Blik op de toekomst

De ontwerper vindt dat zijn Afrikaanse afkomst een cruciaal onderdeel is van zijn Franse nationaliteit. Om het gezicht van Frankrijk te zijn in Vogue World heeft een grote betekenis. “Het voelt echt heel belangrijk voor me vanwege mijn mix van culturen”, zegt hij. “Ik kom uit Bordeaux in Zuid-Frankrijk, maar ik ben geadopteerd, met een oorsprong in Ethiopië en Somalië. Ik ben geboren en getogen in Frankrijk, maar ik heb die Afrikaanse wortels en het is een eer om die kant van de Franse cultuur te laten zien.”

Voor Rousteing is de look meer dan een hoogtepunt van de vorige eeuw: het is een blik op de toekomst. “Ik voel me ontzettend trots dat ik dat mag vertegenwoordigen met Vogue World: laten zien dat ik Frans ben, maar van een nieuwe generatie, voor de moderne wereld”, zegt hij.

De look van Balmain van Gigi Hadid voor Vogue World 2024
©Balmain
De look van Balmain van Gigi Hadid voor Vogue World 2024
©Balmain
De look van Balmain van Gigi Hadid voor Vogue World 2024
©Balmain
De look van Balmain van Gigi Hadid voor Vogue World 2024
©Balmain

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.