in-gesprek-met-mugler-over-samenwerking-hm-selectie-iconische-stukken-met-dna-boldness-en-gevoel-van-mugler-248543

Het is een ijskoude winterdag medio december in Parijs, vlak voor Kerstmis. The City of Light doet haar naam eer aan: ik zie hoe de straten oplichten dankzij alle imposante kerstverlichting. Wanneer ik mijn Uber uitstap, glijdt de gure lucht langs mijn wangen. Tussen alle brasserieën tref ik een haast verborgen dubbele deur, voorzien van melkwitte glazen: het Domus Maubourg in het hart van het zevende arrondissement. Ik word warm onthaald door de goedlachse H&M-ontwerper Ann-Sofie Johansson, die mij door het imposante gebouw leidt. We vervolgen onze weg naar de ruimte waar de nieuwste H&M designersamenwerking in volle glorie hangt. De H&M x Mugler-collectie is hier.

Het Mugler-DNA

Als een kind in een snoepwinkel struin ik door de rekken, het ene kledingstuk nog indrukwekkender dan het ander. Echte modekenners zien een paar bekende ontwerpen hangen. “Deze collectie bestaat uit zoveel iconische stukken”, lacht Johansson, terwijl ik mijn oog laat vallen op de fluwelen mini-jurk die op een archival piece lijkt uit de jaren tachtig.

De Vampire Dress uit 1981 om precies te zijn. De jurk bestaat uit een loeistrakke taille, peplum rok, pofmouwen en puntige details die uitwaaieren vanaf de buste. Het origineel is een vintage-icoon geworden en op de rode loper zien we de jurk veelvuldig in verschillende varianten terugkomen. Zo droeg Kylie Jenner een maxi-variant bij de opening van de Mugler Couturissime-tentoonstelling in New York en zangeres Dua Lipa een ultrakort exemplaar tijdens haar optreden bij Saturday Night Live. Het DNA van wijlen Manfred Thierry Mugler is duidelijk voelbaar.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Fitting van de H&M x Mugler-collectie
©H&M
1/10
Native Share
Fitting van de H&M x Mugler-collectie

H&M x Mugler-collectie

Januari 2022 was het startpunt van deze samenwerking, nog voor het overlijden van Mugler. “Voor deze samenwerking tot stand kwam, en voor het overlijden van Mugler, ontwierp ik al voor het modehuis”, vertelt Muglers creatief directeur Casey Cadwallader, die zich inmiddels bij ons voegt. De H&M x Mugler-collectie is een eerbetoon aan vrijheid en zelfexpressie.

Flamboyant en speels: dat is de H&M x Mugler-collectie in een notendop. De lijn bestaat niet alleen uit remakes van archiefstukken uit de jaren tachtig en negentig – van de hand van de meester zelf – maar omvat ook hits uit Muglers recente collecties, waar Cadwallader nu de scepter zwaait. Denk aan een scherpe focus op de taille, het accentueren van de rondingen van het lichaam en de kenmerkende panels (mét lopen als een rode draad door de gehele collectie). “Deze samenwerking met H&M is een heel bijzondere kans en ervaring om een groter publiek kennis te laten maken met het modehuis. Daarom heb ik een selectie gemaakt van iconische stukken die het DNA, de boldness en het gevoel van Mugler goed weergeven en Mugler als modehuis het beste representeren”, vertelt de creatief directeur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

MUGLER X H&M
©H&M
2/10
Native Share

Genderoverschrijdende styling

“In mijn jongere jaren was ik sieradenontwerper. Daarna wilde ik auto-ontwerper worden, architect en vervolgens modeontwerper”, lacht Cadwallader. Het kernwoord? Ontwerpen. “Voor mij liggen al deze disciplines in hetzelfde straatje; ik wil creëren. Ik hou van materialen, sculpturale kunst en vormen. Ik ben technisch en sharp. In mijn tijd als architect had ik al een grote interesse in het menselijk lichaam.”

“Architectuur volgt het principe form follows function, kort gezegd: dit gebouw dient hiervoor. In de mode volg ik ditzelfde creatieproces. Gelukkig kun je binnen de mode ook andere dingen vieren, zoals identiteit en hoe een kledingstuk beweegt wanneer iemand het aanheeft. Ik was vastbesloten dat deze collectie écht Mugler moest belichamen. Je kunt zoveel verschillende versies van jezelf zijn in onze kleding.” De collectie omvat zowel mannen- als vrouwenmode. Toch staat de fluïde, genderoverschrijdende styling – die áltijd ten grondslag heeft gelegen aan het Mugler-ethos – centraal.

“Een van de dingen waar ik erg van onder de indruk ben binnen deze samenwerking, is de manier waarop de kleding is gemaakt: van de silhouetten tot dezelfde hoogwaardige (duurzamere) materialen, en dat allemaal voor een heel goede prijs. Toen we enkele weken geleden de campagne schoten en ik op set stond met mijn head of design, zei ik: ‘It looks just like ours.’ Ze knikte instemmend.”

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

MUGLER X H&M
©H&M
3/10
Native Share

Duurzamer

“Toen H&M en Mugler een jaar geleden samenkwamen, was duurzaamheid een van de belangrijkste gespreksonderwerpen.” Als het gaat over sustainability legt Cadwallader uit dat hij daar zelf op twee manieren naar kijkt. “Bij Mugler houden we nauwlettend in de gaten welke producten en kledingstukken het meest worden verkocht. Want: ‘The more it’s out there, the more responsible you should be about the materials.’ Het tweede is dat de mensen die de items kopen er, hopelijk, jarenlang plezier van zullen hebben. Sommigen kopen stukken niet zozeer om ze te dragen, maar om als collector’s item te bewaren. Anderen verkopen de stukken door op de resell market. Ook dat vind ik belangrijk om in het achterhoofd te houden, wanneer we spreken over duurzaamheid en wanneer we in het ontwerpproces zitten. Maak items van hoogwaardige en duurzamere materialen die jarenlang mooi blijven.”

In de hele collectie komen duurzamere materialen voor: van gerecycled nylon en elastaan tot gerecycled metaal voor alle sieraden uit de collectie. Bovendien is het merendeel van het katoen dat in de collectie wordt gebruikt biologisch. Het totale percentage van stukken uit de collectie die gemaakt zijn volgens duurzamere standaarden of van gerecycled materiaal is 67 procent. Dat is het hoogste percentage tot nu toe, als je kijkt naar de eerdere designersamenwerkingen van het Zweedse modehuis.

Eerbetoon

Op de vraag wat Manfred Thierry Mugler van deze collectie zou vinden, antwoordt Cadwallader standvastig: “Ik weet dat hij uitkeek naar deze samenwerking en het zou een heel project zijn geweest om samen te doen. En ja, hij heeft zijn eigen ontwerpstijl, maar die heb ik óók. Het waren big shoes to fill, maar ik wil hem op geen enkele manier klakkeloos kopiëren. Ik denk dat hij heel trots geweest zou zijn op de collectie, de campagne en met wie we hebben samengewerkt. Alles wat ik creëer is built on his foundation; alles wat ik doe is een eerbetoon aan hem.”

De H&M x Mugler-collectie is vanaf donderdag 11 mei verkrijgbaar.

MUGLER X H&M
©H&M
4/10
Native Share
MUGLER X H&M
©H&M
5/10
Native Share
MUGLER X H&M
©H&M
6/10
Native Share
MUGLER X H&M
©H&M
7/10
Native Share
MUGLER X H&M
©H&M
8/10
Native Share
MUGLER X H&M
©H&M
9/10
Native Share
Fitting van de H&M x Mugler-collectie
©H&M
10/10
Native Share
Fitting van de H&M x Mugler-collectie