maxima-gaat-voor-monochrome-look-in-chic-royal-blue-tijdens-werkbezoek-amsterdam-278508
©Getty Images

Koningin Máxima serveert de laatste tijd de ene monochrome look na de andere. Van een volledig beige outfit met statementoorbellen, tot een totaal rode look (overigens tevens on-trend). Dit keer geen trendy kleur, maar in plaats daarvan een chique, koninklijke tint die volledig past bij het winterseizoen; royal blue.

Koningin Máxima in ‘royal blue’

Máxima koos voor een volledig blauwe outfit tijdens het verwelkomen van de president van de Republiek Korea in Amsterdam. Het staatsbezoek van President Yoon werd officieel gestart met een ceremonie op de Dam. Daar werden de president en zijn vrouw ontvangen door het koningspaar. In het Koninklijk Paleis werden de Nederlandse autoriteiten voorgesteld, gevolgd door een receptie en lunch. En hoewel dus geen koninklijk bezoek, koos koningin Máxima wel voor een koninklijke look.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Volledig in het royal blue, matchte Máxima niet alleen met het donkere winterse weer, maar ook met de blauwe loper die voor de ceremonie was uitgerold. De koningin droeg een diepblauwe wollen mantel die overigens perfect combineerde met de jas van koning Willem-Alexander. Daarbij droeg Máxima een blauwe sjaal in dezelfde kleur, samen met een hoed van bekende hoedenontwerper Philip Treacy. Maar daar bleef het wat de kleur betreft niet bij. Ook alle accessoires hadden dezelfde kleur, van haar fluwelen clutch en suède hakken tot haar saffierblauwe oorbellen en blauwe leren handschoenen.

Chic en elegant: koningsblauw

Royal blue ten top dus, met deze chique, monochrome look. Een stylinghack waar Máxima groot fan van is, en met een reden. Wanneer je een outfit en één kleur draagt, voelt hij gelijk een stuk chiquer aan. Maar waarom is juist deze specifieke donkerblauwe kleur een koninklijke tint? Koningsblauw is een kleur met koninklijke associaties, vanwege zijn historische band met de koninklijke familie – vooral die van het Verenigd Koninkrijk. Er wordt vaak gesteld dat dit type blauw autoriteit, vertrouwen en zelfverzekerdheid uitstraalt, waardoor het vaak wordt gebruikt in uniformen én oude koninklijke looks.

Niet gek dus dat we royals als Kate Middleton vaak spotten in de kleur. Maar ook Máxima heeft vaker royal blue-outfits gedragen, met als hoogtepunt haar koningsblauwe look voor de kroning in 2013. De manier waarop de koningin de blauwe tint nu draagt is iets minder koninklijk dan dat, maar nog steeds net zo chic en elegant.