dit-is-het-verhaal-achter-sarah-jessica-parkers-vogelkooi-jurk-voor-het-met-gala-2024-296505
©Getty Images

Net als haar personage Carrie Bradshaw kleedt SJP zich altijd om indruk te maken. En als het op hét modefeest van het jaar aankomt, gaat ze helemaal los. Voor het Met Gala 2024 dreef Sarah Jessica Parker de Garden of Time-dresscode tot het uiterste. Dit deed de actrice in een extravagante vogelkooi-achtige jurk van Richard Quinn.

Sarah Jessica Parker tijdens het Met Gala 2024

Parker kwam op het idee om Quinn te benaderen voor het Met Gala toen kostuumontwerper Molly Rogers opperde de Britse ontwerper een bijdrage te laten leveren aan de kostuums voor seizoen drie van And Just Like That. “Molly was zo vriendelijk ons in contact te brengen met zijn team en here we are“, vertelde Parker aan Vogue.

De jurk heeft overeenkomsten met looks uit Quinns lente 2024-collectie. “Zijn recentste collectie had toevallig stukken die in veel opzichten het Met-thema, zoals wij dat begrepen, communiceerden”, zegt Parker. “Ik ben naar de tentoonstelling Sargent and Fashion in de Tate Britain geweest en een paar kunstwerken inspireerden me, maar het was zijn collectie die het thema instinctief leek te interpreteren.”

Richard Quinn over de vogelkooi-jurk

Het draadframe van de jurk was essentieel voor de look en onderstreepte het thema van vergankelijkheid. “Handgesneden kant is over het frame geappliqueerd, waardoor het lijkt alsof het eromheen groeit en een subtiel bloemenelement aan het ontwerp toevoegt”, vertelde Quinn aan Vogue over de jurk. “De kristallen zorgen voor een hardheid en onbreekbaarheid, glinsterend over het fragiele kant eronder.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Quinn werd van zijn kant vooral geïnspireerd door het idee van conservering. “De blijvende schoonheid van archiefkleding uit vervlogen tijden fascineren me altijd al”, zei hij. “Deze jurk lijkt zo fragiel dat-ie bijna vergankelijk is, maar met zorg en aandacht is-ie gemaakt om lang mee te gaan.”

Voorgaande jaren

Het was de twaalfde keer SJP het Met Gala bijwoonde sinds haar eerste jaar in 1995. Toen droeg ze een zwart fluwelen jurk van de kringloopwinkel. In de loop der jaren bouwde ze een reputatie op als iemand die je in de gaten moet houden op de loper, van haar bijpassende tartan-look met Lee McQueen tot haar sierlijke gouden kopstuk tijdens het thema Heavenly Bodies uit 2018.

Als we terugkijken op eerdere Met Gala’s, is 2013 misschien wel de meest memorabele. Parker vertelt aan Vogue: “Ik moest de hele rit naar de stad op de vloer van een auto zitten, letterlijk op de grond, met Hamish Bowles naast me in een stoel. Een geweldige herinnering. Allereerst omdat het met Hamish was, zo speciaal, maar ook omdat het gewoon het perfecte voorbeeld en illustratie was van de moeite die je doet voor het Met Gala. En wat je ervoor over hebt om geen van de details te verstoren die al maanden gepland zijn. Het beschermen van elk lint, detail, elke volant, de hele architectuur van een hoofddeksel, enzovoort.

Je eigen comfort komt op een lager pitje. Prioriteit is proberen goed te presenteren. Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alles perfect is, voor de ontwerper, de hoedenmaker, de haarstylist, de visagist.” Maar, dit jaar sta ik”, laat ze weten aan Vogue.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.