alles-wat-je-wil-weten-over-vogue-world-londen-tijdens-london-fashion-week-256180
©Charlotte Wales

De tweede jaarlijkse Vogue World trapt in september London Fashion Week af. Hieronder vind je alles wat je moet weten over Vogue World: Londen.

Vogue World komt naar Londen

Op 14 september aanstaande neemt Vogue World het Londense West End over met een mode- en cultuurspektakel van jewelste. Onder leiding van Stephen Daldry, BAFTA- en Olivier-winnaar en auteur van onder meer The Crown en Billy Elliot, viert het event het beste van de Britse cultuur en mode. De unieke show, die London Fashion Week aftrapt en wordt geleid door een internationaal Vogue-team onder leiding van Anna Wintour en Edward Enninful, is geïnspireerd op een openingsavond in West End. Het zal optredens bevatten van toonaangevende sterren binnen de wereld van opera, theater, film en muziek. De grand finale? Een catwalkextravaganza met het beste van de herfst/winter 2023-collecties.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Van Shakespeare tot Stormzy: de avond brengt een ode aan Britse creatieven in elke vorm, met optredens van operazangers en supermodellen, modeontwerpers en ballerina’s. De beroemdheden die Vogue’s overname in Londen ondersteunen? Denk aan supermodellen als Kate Moss, Cara Delevingne, Adwoa Aboah, Ashley Graham en Paloma Elsesser. Zij staan op samen met Sophie Okonedo, Stormzy, Sienna Miller en Ian McKellen op het podium. De nieuwste sterren die zich hebben aangesloten? Damien Lewis, James McAvoy en FKA twigs.

Onvergetelijke avond

“Ik vind het geweldig om de tweede editie van Vogue World in Londen mede te organiseren”, zegt Edward Enninful, hoofdredacteur van de Britse Vogue en Europees hoofdredacteur van Vogue. “British Vogue maakt zich al 107 jaar sterk voor mode, cultuur en het magische punt waar deze twee elkaar kruisen. Nu brengen we haar pagina’s tot leven met de hulp van vooraanstaande talenten uit de industrie om de creatieve kunsten in Londen te ondersteunen. Ik kan niet wachten tot iedereen naar Theatre Royal Drury Lane komt voor een onvergetelijke avond.”

De volledige opbrengst gaat naar de podiumkunsten in Londen, zoals National Theatre, Royal Opera House, The Rambert Dance Company en Royal Ballet. “De kunsten staan onder druk in het Verenigd Koninkrijk. Vogue World is een reminder hoe belangrijk ze zijn, wat een essentieel onderdeel van ons leven, en hoe veel ze onze support nodig hebben”, aldus Anna Wintour, Chief Content Officer, Condé Nast, en Global Editorial Director van Vogue. Wie niet naar West End kan komen, kan het event volgen via een livestream.

Vogue World: New York

Vorig jaar nam het schitterende debuut van Vogue World de straten van New York over. Het was een heuse high fashion-parade met onder anderen Serena Williams die de show opende, 112 modellen die over de catwalk paradeerden op Madonna’s Vogue, een balletoptreden van Mikhail Baryshnikov, 80 marathonlopers en een optreden van Lil Nas X ondersteund door de zusjes Hadid. En na al dat entertainment? Degenen met tickets voegden zich bij Vogue-redacteuren en een aantal A-listers voor een straatfeest. Mét eten verzorgd door enkele van ’s werelds grootste modehuizen. Denk aan koekjes van Gucci, pastrami sandwiches van Michael Kors x Katz’s Deli en stokbrood van Fendi (wat anders?). Geen wonder dat de verwachtingen hoog zijn voor de Londense editie.

Vogue World: London wordt gepresenteerd door Genesis, eBay en Coach.

Ian McKellen leert aan modellen Kesewa Aboah, Alva Claire en Jean Campbell hoe ze de kunst van het buigen moeten beheersen
©Charlotte Wales
De knapste koppen uit de Britse theaterwereld helpen bij de organisatie van Vogue World London, waarbij Stephen Daldry, regisseur Emily Burns en producent Fran Miller - beiden van het National Theatre - de enscenering van het evenement coördineren. Hierboven leert Ian McKellen aan modellen Kesewa Aboah, Alva Claire en Jean Campbell hoe ze de kunst van het buigen moeten beheersen.
De Rambert Dance Company met Naomi Campbell
©Charlotte Wales
Alle facetten van de podiumkunsten zullen vertegenwoordigd zijn op Vogue World Londen, met steun van het Royal Opera House, Andrew Lloyd Webber en LW Theatres, het Royal Ballet en de Rambert Dance Company (hierboven met Naomi Campbell).
Vogue World in Londen
©Charlotte Wales
Fotografe Charlotte Wales legde vrienden van Vogue vast voor een shoot ter introductie van het concept voor Vogue World Londen. Hier poseren Griff en Jorja Smith met het Chineke! Orchestra in het Natural History Museum. Buiten beeld? Een 80 meter lang skelet van een blauwe vinvis, hangend aan het plafond boven hun hoofd.
Vogue World in Londen
©Charlotte Wales
Net als in New York zal Vogue World Londen een waar modefeest worden, met looks van gevestigde talenten en opkomende ontwerpers. Op de foto: Victoria Beckham, TikTok-sensatie Khaby Lame, burgemeester van Londen Sadiq Khan, locoburgemeester van Cultuur Justine Simons en het NHS-koor.