ready-to-party-deze-torenhoge-hakken-komen-terug-deze-zomer-211757

Van plateauhakken zijn dood, naar lang leve de plateauhak. Trends kunnen wispelturig zijn. Maar nadat lockdowns over de hele wereld onze behoefte naar Birkenstocks en Crocs voedden, is de schoenenindustrie blij te kunnen aankondigen dat de plateauhak – het gevaarlijk hoge soort waarvoor je diep moet inademen voordat je de gesp omdoet – terug is.

Plateauhakken en kristallen gespen

Het aantal zoekopdrachten naar plateauhakken stijgt met 69 procent per maand, terwijl vetermodellen een maandelijkse stijging van 45 procent laten zien, aldus fashion shopping app Lyst. More is more – en dan nog wat. Denk Mach & Mach’s diamanten strikken en Manolo’s kristallen gespen.

Torenhoge versies 

Net-a-porter.com noemt de verschuiving naar de partyschoen heerlijk. “Als het op hakken aankomt: hoe hoger hoe beter”, zegt senior market editor Libby Page. “Meer plezier in de garderobes van onze klanten brengen was een belangrijk onderdeel van de strategie dit seizoen. Daarom kun je een ongelooflijk assortiment hakken op onze site verwachten. We hebben alleen al 90 verschillende stijlen platforms ingekocht.” Torenhoge versies van Versace, Valentino en D’Accori zijn al uitverkocht.

©ANP
1/2
Native Share

Versace vs. Dua Lipa 

Versace domineert de verkoop van plateauhakken op Mytheresa.com. Tiffany Hsu, vice president van womenswear en kidswear, noemt de Jelly platforms van Versace dé hakken van de zomer. “Versace heeft de afgelopen seizoenen al een groot momentum gehad; de collecties worden steeds sterker. En met Dua Lipa als gezicht van het merk, krijgt het meer aandacht bij een jong(er) publiek.” Lipa, die momenteel stadions over de hele wereld in vuur en vlam zet, op de catwalk met duizelingwekkende plateauhakken vertaalt zich onmiddellijk in verkoopcijfers. Net als het ensceneren van een vintage Versace renaissance tijdens de Grammy’s, compleet met moderne monster platforms.

Trendsetter Rihanna

Net als Dua Lipa leiden alle wegen naar Rihanna als het om trends gaat. De die-hard hakken draagster, die zelfs tijdens de late stadia van haar zwangerschap niet van haar Amina Muaddi Ursinas wordt gescheiden, is de beste merkambassadeur die de kick-flare hakken liefhebber zich kan wensen. “Alles wat Amina Muaddi creëert is topklasse. De schoenen zijn cool, sexy en comfortabel tegelijk”, vindt Hsu. “De schoenen van de half-Roemeense, half-Jordaanse ontwerpster verkopen als warme broodjes tijdens het seizoen van de festiviteiten: van bruiloften tot zomerfeesten.”

©ANP
2/2
Native Share

Stripper heels 

Bij twijfel, shine dan. Kristallen schoenaccessoires met glamoureuze stijlen van Saint Laurent, The Attico, Aquazzura, Christian Louboutin en Gianvito Rossi hebben veel fans. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan de foto’s van het jaarlijkse Met Gala 2022 en de after-parties. Deze trekken je zeker over de streep om een paar heerlijk gewaagde schoenen op de kop te tikken.

Zo inspireren Cara Delevingne’s reusachtige Giuseppe Zanotti-platforms en Lily James’ Versaces met Medusa-stempel. En Kim Kardashians Pleaser ‘stripper heels’ mogen we ook niet vergeten. Plateauhakken zijn het “ultieme symbool van een ‘big night’ uit: leuk, sexy en totaal onpraktisch”, aldus Katy Lubin, vice-president merk en communicatie bij Lyst. Zoals Manolo Blahnik ooit zei: “Je trekt hoge hakken aan en je verandert.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.