9-keer-dat-koningin-maxima-schitterde-in-de-mooiste-couture-van-jan-taminiau-237014

Het is geen geheim dat koningin Máxima een voorliefde heeft voor ontwerpen van Nederlandse bodem. Een van haar ultieme favoriete couturiers is ongetwijfeld Jan Taminiau, in wiens designs Máxima regelmatig de show steelt. Om een ode te brengen aan deze modematch made in heaven, zet Vogue de beste looks op een rij van de koningin in creaties van de in Goirle geboren ontwerper.

Koningin Máxima in Jan Taminiau

Van het duurzame ‘postzakjasje’ waarin ze alle ogen op zich gericht kreeg tot de showstopping koningsblauwe jurk die ze droeg tijdens de inhuldiging in 2013, dit zijn de beste looks van koningin Máxima in Jan Taminiau.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Postzakjasje

“Ik bewonder de nuchterheid en het praktische van Nederlandse vrouwen, waarmee ze een kledingstuk moeiteloos kunnen laten lijken”, vertelt Jan Taminiau in Vogue’s januari/februari 2023-nummer. Hoewel Argentijns van origine, is Máxima het toonbeeld van deze moeiteloosheid. Zo wist de – toen nog – prinses in 2009 een modestatement te maken in een jasje gemaakt van versleten postzakken. Het ontwerp van Taminiau behoort tot een van haar meest iconische looks aller tijden.

Máxima tijdens de Arnhemse Mode Biënnale in 2009
©ANP
1/9
Native Share

Shine bright

Hoewel het normaal gesproken niet chic is om de bruid te outshinen tijdens een bruiloft (laat staan een koninklijk huwelijk), kan Máxima er simpelweg niets aan doen. Op de vooravond van het koninklijke huwelijk van prins Guillaume en Stephanie de Lannoy van Luxemburg in 2012 maakte ze een verpletterende indruk in een bordeauxrode strapless jurk bezaaid met kristallen van Taminiau. En die schitterde misschien nog wel harder dan haar fonkelende juwelen met robijnen.

Máxima in een fonkelende jurk van Jan Taminiau in Luxemburg in 2012
©Getty Images
2/9
Native Share

Koningsblauw

De jurk der jurken? Dat is Máxima’s koningsblauwe creatie van Taminiau voor de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013. Alles klopt, van het delicate borduurwerk tot de krachtige kleur die – samen met de rood-witte mantel van de koning – de Nederlandse vlag weerspiegelt.

Máxima tijdens de inhuldiging in 2013
©ANP
3/9
Native Share

Bloemenzee

Couture op z’n best: Máxima in een delicate off-shoulderjurk van Jan Taminiau tijdens het huwelijk van de Zweedse prins Carl-Philip in 2015. Maar liefst 80 verschillende mensen hebben in drie maanden tijd aan het met kant en bloemen versierde ontwerp gewerkt.

Máxima draagt een jurk van Jan Taminiau in Zweden, 2015
©Getty Images
4/9
Native Share

Capejurk

Dat onze koningin altijd bovenop de laatste trends zit, bewijst Máxima wederom met deze capejurk met kleurverloop van Taminiau. Ze droeg het ontwerp meerdere keren: tijdens een staatsbezoek aan Portugal in 2017 en afgelopen zomer tijdens een bezoek aan Wenen. Een zeer krachtige look met een flinke vleug glamour.

Máxima in een capejurk in Wenen, 2022
©ANP
5/9
Native Share

Iers groen

Tijdens een staatsbezoek aan Ierland in 2019 schittert Máxima in een groene avondjurk, de nationale kleur van het land. Het ontwerp is bezaaid met zowel geborduurde als tule blaadjes die voor een dynamisch effect zorgen. Ze dansen als het ware in de wind zodra de koningin beweegt.

Máxima in een groene jurk van Jan Taminiau in Ierland, 2019
©Getty Images
6/9
Native Share

Roze sari

Voor het staatsbezoek aan India in 2019 kiest Máxima voor passende couture. De koningin maakt haar spectaculaire entree in een jaw-dropping roze sari versierd met weelderige bloemen. In het one-shoulderontwerp van Jan Taminiau deed Máxima de nodige hoofden draaien.

Máxima in een roze sari in India, 2019
©Getty Images
7/9
Native Share

Ivoorkleurige jurk

Tijdens de kroning van koning Charles III in mei 2023 draagt Máxima een gloednieuwe ivoorkleurige japon van Jan Taminiau. De jurk heeft lange mouwen en handgeborduurde opengewerkte details.

koningin maxima tijdens kroning prins Charles
©Getty Images
8/9
Native Share

Dromerige one-shoulderjurk

Koningin Máxima was weer geheel toepasselijk tot in de puntjes verzorgd tijdens een officieel staatsbezoek aan België in juni dit jaar. Na het traditionele staatsbanket op de eerste avond – waar de koningin koos voor een romantische poederroze jurk – vond een koninklijk concert plaats, waarvoor Máxima zich in een dromerige one-shoulderjurk van Taminiau hulde. De verfijnde jurk met korte sleep had in de laatste avondzon een magische gouden gloed.

Maxima in een dromerige jurk van Jan Taminiau
©Getty Images
9/9
Native Share