tiktok-is-verslaafd-aan-deze-throwback-clips-van-jaren-90-topmodellen-op-de-catwalk-249289
©Getty Images

Brandi Quinones, Shalom Harlow, Yasmeen Ghuari, Karen Mulder en Claudia Schiffer: deze namen domineerden ooit de catwalks (en met ooit bedoelen we de jaren tachtig en negentig). Maar tegenwoordig domineren ze steeds vaker social media platformen door middel van zogenoemde throwback clips.

Jaren 90-video’s op TikTok

De video’s – zoals veel door algoritmes gepushte modecontent van de laatste tijd – zijn eenvoudig en simpel maar zeer verslavend. Het Instagram-account @vanitycoke is hier een goed voorbeeld van. Zo toont het een recent geluidsfragment van Tyra Banks die de hypnotiserende allure van Yasmeen Ghuari’s loopstijl omarmt. “Yasmeen had het beste catwalkloopje”, zo klinkt Banks vol bewondering. “Als ze liep, was het alsof haar heupen uit elkaar zouden vallen.” En dan, boem: een montage van Yasmeens heupen. Een glamoureus dansnummer – het soort nummer dat thuishoort op de afspeellijst van een Forever 21-winkel – speelt af terwijl de vintage clip wordt afgespeeld. Op het moment van schrijven heeft de post meer dan 430.000 likes.

Maar @vanitycoke is niet het enige account dat dergelijke clips plaatst; ook andere geweldige accounts posten soortgelijke odes aan jaren negentig-topmodellen. Enkele van onze favorieten zijn @babybella, @iconicrunwaymoment en @futuresuperm0del0 op TikTok, @90sallure op Instagram en het account Fashion Runway op YouTube. Deze aanbiddende fanaccounts lijken allemaal van dezelfde soort content geobsedeerd. Zo bevatten ze vaak beelden van Todd Oldham-shows (misschien omdat de ontwerper vooral zijn modellen aanmoedigde om los te gaan, wat betoverende resultaten opleverde), het Fashion Channel-logo én alles wat te maken heeft met Naomi Campbell – wat begrijpelijk is.

Het vieren van een ander tijdperk

De video’s zijn fantastische nostalgische herinneringen. Er komen clips van iconische shows voorbij – bijvoorbeeld van de Chanel lente/zomer 2003 surf-show, of van Muglers lente/zomer 1997-show. Ook zijn de clips steevast voorzien van een remix van een populair nummer, zoals van Lady Gaga’s Bad Romance of Nelly Furtado’s Maneater. Het resultaat? Een creatie die je steeds opnieuw wil bekijken.

En dat is natuurlijk het punt. Deze video’s zijn geknutseld voor aandacht, betrokkenheid en shares. De snelheid wordt een beetje opgevoerd, of de muziek is hard en hoog. Of er wordt een waanzinnige montage van de legendarische carrière van een model in elkaar geknutseld met speciale aandacht voor de momenten die tot juichen aanzetten. Voor een seconde word je meegevoerd naar een ander moment en tijdperk.

Verslavende edits

Natuurlijk zien we continu beelden van modeshows voorbijkomen. Maar deze video’s, waarin de modellen vaak van heel dichtbij te zien zijn, vestigen de aandacht op de modellen en wat zij te bieden hebben. Ze benadrukken de vaak ondergewaardeerde kunst van het lopen op een catwalk. Ook laten ze zien dat geen twee iconische catwalkloopjes hetzelfde zijn. Een montage van Tyra Banks belicht haar speelse, springerige en bijna flirterige catwalkloopje (vooral tijdens Victoria’s Secret-shows), terwijl clips van Claudia Schiffer haar sprankelende en sexy houding laten zien. Het moge duidelijk zijn: ieder topmodel zet het modellenvak naar haar hand. En daar worden we op euforische wijze aan herinnerd dankzij deze verslavende TikTok-edits.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 90s Allure💗 (@90sallure)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 90s Allure💗 (@90sallure)

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.