de-boho-koordketting-is-terug-dankzij-jennifer-lawrence-en-emrata-en-de-catwalk-272196
©ANP

Boho-chic maakt een comeback – en dan vooral één specifiek accessoire: de boho koordketting. Het sieraad staat synoniem met de hippieachtige stijl uit de jaren zestig en zeventig, maar krijgt anno 2023 een modernere look. Wie is fan? Van Emily Ratajkowski tot Jennifer Lawrence: de koordketting is overal, én stijlvoller dan ooit.

De boho koordketting is terug

Het verbaasde ons dat Kaia Gerber geen lange kralenketting droeg toen ze afgelopen weekend op een farmers market op zoek ging naar verse groente, want zowat elk ander element van haar outfit hing aan de stijl ‘boho-chic’. De delicate patchwork-rok, de fluwelen Mary Janes, de met kant afgezette blouse: het leek wel alsof Gerber de hoofdrol speelde in een feelgoodfilm over een carrièrevrouw die de essentie van het leven opnieuw ontdekt en daarvoor de wereld rondreist in een poging om weer te connecten met haarzelf.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dat is natuurlijk het plot van Eat, Pray, Love: het boek uit 2006 dat toevallig werd gepubliceerd op hetzelfde moment dat Sienna Miller studriemen, wijde rokken en turkooizen ringen droeg. De collectieve drang om off-grid te gaan en je te kleden als een yogalerares was een hoeksteen van de popcultuur in het midden van de zeroes, en lijkt nu weer terug te keren. Het bewijs: EmRata en haar halsketting van obsidiaan steen, die ze aan een suède koord heeft gehangen en om haar nek heeft gewikkeld.

Jaren tachtig-trend

Jennifer Lawrence droeg eerder deze zomer een soortgelijk item: een ellipsvormige koordketting van Elsa Peretti voor Tiffany’s gemaakt van Japans hardhout. En ook zangeres Olivia Rodrigo werd eerder dit jaar gespot met een koordketting – de zogeheten bean necklace van dezelfde ontwerper.

De boho sieradentrend was ook alom vertegenwoordigd op de lente/zomer 2024-catwalks. Zo zagen we meerdere halskettingen met koorden bij Chanel, Ralph Lauren en Burberry. Diesel toonde armbanden met zonnestralen en Rabanne en Miu Miu presenteerden teenringen (als de kleurige pleisters van Miu Miu meetellen, tenminste). Allemaal sieraden in boho-stijl. Dit duidt op een heroplevende interesse in de bohemienachtige levensstijl, zij het gedreven door social media en een algoritmische nostalgie.

Jennifer Lawrence draagt een koordketting
©Getty Image