van-sculpturale-hakken-tot-edgy-vormen-maak-kennis-met-de-nieuwe-kitten-heel-230575
©Prada

Er wordt vaak gezegd dat er twee soorten mensen zijn; mensen die qua hak enkel stiletto’s dragen en mensen die altijd de voorkeur geven aan platte schoenen. Het is precies hierdoor dat een schoen die niet past in een van deze categorieën vaak wordt verafschuwd: de kitten heel. De schoen met subtiele hak waar stilettolovers niet dood in gevonden willen worden neemt de afgelopen jaren het straatbeeld steeds meer over. Anno 2022 is de kitten heel er nog steeds, maar dan in nieuwe vormen die de ietwat simpele schoen een upgrade geven. Van geometrische hakken tot kitten heel-laarzen; maak kennis met de nieuwe kitten heel.

Waar komt de kitten heel vandaan?

Voordat we je introduceren aan de nieuwe soort kitten heel gaan we eerst terug naar het begin. Want waar komt dit schoeisel met ieniemienie-hak eigenlijk vandaan? En hoe komt het dat er zoveel controversie rond bestaat? Hoewel de schoen al sinds 1600 bestaat (toen echter vooral gedragen door mannen zoals de Franse koning Lodewijk de 14de), werd de term kitten heel in de jaren 50 geïntroduceerd. Het ontwerp was een ‘oefenschoen’ voor jonge vrouwen om te leren lopen op hakken. Vandaar ook de naam kitten – een referentie naar jonge meisjes, aka kittens. De schoenstijl bereikte een hoogtepunt in de jaren 60, mede door stijliconen als Audrey Hepburn.

Daarna verliest de mini-hak iets in populariteit tot de jaren 90. In die tijd wordt de schoenstijl nieuw leven ingeblazen door merken als Manolo Blahnik en Prada, al snel opgepikt door stijliconen als Prinses Diana en Carolyn Bessette-Kennedy. Eind jaren 0 en de vroege jaren 10 verdween de schoen weer bijna van het toneel. Het is pas sinds het einde van de jaren 10 en het begin van 2020 dat de hakken terug zijn. Sinds dit jaar in een volledig nieuw, maar vooral modern jasje.

The Row kitten heel
©The Row

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kitten heel-trend anno 2022

Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat het afgelopen lente/zomer 2022-seizoen hét seizoen was van de kitten heel. De schoen dook op in zowat elke collectie. Miuccia Prada bracht haar kenmerkende kitten heel terug in nieuwe vormen voor Prada en Miu Miu, terwijl moderne labels als Khaite en The Row de klassieke schoen een edgy twist gaven door de hak nóg kleiner te maken of te kiezen voor architectonische vormen. Inmiddels zijn de schoenen niet meer beperkt tot sandalen of slingbacks, maar komen ze ook in alle soorten pumps en laarzen waardoor je technisch gezien het hele jaar door kitten heels kunt dragen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Miu Miu (@miumiu)

Sculpturale hakken en laarzen

Het is duidelijk dat de schoen een nieuwe heropleving ondergaat, dit keer met een moderne upgrade. Hoe dat eruit ziet? Denk aan hakken die schuin staan, sculpturale wedges die de kleine hak vervangen of hakjes die in dikte veranderen. Miu Miu introduceerde zelfs voor hun nieuwste lente/zomer 2023-show heuse kitten heel teenslipper laars. Over een goede hybride schoen gesproken. Kortom: deze merken bewijzen dat het stoffige imago van een kitten heel niet langer opgaat en het juist een ontwerp is dat een vleugje coolness aan je look kan toevoegen.

Het moge duidelijk zijn dat er anno 2022 een geschikte kitten heel is voor iedereen – ongeacht smaak, stijl of look. We verzamelden hieronder enkele van de mooiste kitten heels van het moment en garanderen; daarna wil je nooit meer anders.

Wandler kitten heel
©de Bijenkorf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wandler June muiltje, € 495

Mango kitten heel
©Mango

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mango slingback, € 59,99

©Net-a-Porter
toteme-Black-Mid-boot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totême enkellaars, € 630

Prada slingbacks
©Prada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prada slingbacks met geometrische hak, € 950

Arket laars
©Arket

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arket leren aars, € 299

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.