dit-ultieme-nederlandse-schoenontwerp-is-helemaal-on-trend-215481
©Courtesy Alaïa

Nederlandse mode is niet op veel vlakken internationaal bekend, maar er is één specifiek ontwerp dat velen linken aan ons land; de klomp. Hoewel de schoen weinig charme kent en vooral wordt gezien als iets dat je thuis of in de tuin draagt, maakt de klomp dit seizoen een stijlvolle comeback. En niet enkel binnenshuis.

Klomp helemaal on-trend

Voor velen van ons heeft de pandemie nog steeds een grote nasleep wanneer het gaat om mode – nadat we zoveel tijd thuis hebben doorgebracht leggen we nu ook in het ‘echte’ leven een nadruk op comfort. Niet alleen onze kleding, maar ook onze schoenkeuzes weerspiegelen dit. Uggs en Birkenstocks zijn oppermachtig en ook ballerina’s en andere platte schoenen worden verkozen boven hakken. De klomp is een nieuwe variant die past in dit rijtje. Er is zelfs een Instagram-account ter viering van de terugkeer van de klomp: @thecloglife.

Het vroegste bewijs van het ontstaan van de oer-Hollandse houten schoen stamt uit Amsterdam in 1200. Destijds een goedkope schoen gedragen door arbeiders om hun voeten te beschermen en verwarmen. Achthonderd jaar later is de klomp uitgegroeid tot trendy mode-item gedragen door menig celeb (lees; Sarah Jessica Parker) en streetstyle-ster.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Feminine Unique (@khaite_ny)

High fashion klomp

‘Comfortabele’ schoenen hebben vaak niet het meest stijlvolle design. In tegenstelling tot de stijlloze klompen van vroeger, hebben de nieuwe versies juist decoratieve kenmerken en/of een hakvorm. Zo spotten we het schoenontwerp in de collecties van veel modehuizen. Dior lanceert de Diorquake-klomp in hun nieuwste herfst 2022 collectie, compleet met moderne rubberen zool, studs en gespen. Een ode aan de schoenstijl van de jaren 1960, waarmee de klomp officieel toetreedt tot de wereld van high fashion.

Trendy label Ganni bewijst dat de klomp on trend is door hun samenwerking met het minder hippe orthopedisch schoenmerk Scholl. Het resultaat? Een klomp-slippertje dat fijn zit én er tof uitziet. Een andere bekende variant is de klomp met een sculpturale zool van Alaïa (zie de hoofdafbeelding van dit artikel).

Deze werd ontworpen door de nieuwe creative director van het Franse modehuis Pieter Mulier. Ook labels als Khaite, Celine en Isabel Marant bewijzen dat de klomp hier is om te blijven.