deze-6-scandinavische-accessoiremerken-gespot-tijdens-cphfw-wil-je-dit-seizoen-kennen-286298
©Acielle / Style Du Monde

Scandinavische accessoiremerken: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Tijdens de afgelopen editie van Copenhagen Fashion Week spotten we allerlei spannende trends, ook op het gebied van accessoires. Denk aan gekleurde panty’s en faux fur-hoeden. Maar niet alleen de modellen op de catwalk en de streetstylesterren inspireerden ons; ook in de stad Kopenhagen zelf en bij CIFF, de modebeurs waar professionals zoals inkopers inspiratie opdoen voor de komende seizoenen, spotten we veel moois. We lichten zes Scandinavische accessoiremerken uit die je dit seizoen wil kennen.

Scandinavische accessoiremerken

Van sieraden tot schoenen en panty’s: dit zijn zes merken die we spotten tijdens CPHFW en CIFF. De gemene delers? Gestroomlijnde designs en een duurzame inborst.

Ragbag

Vijf creatieve zielen, allemaal komend uit de mode-industrie, startten in 2020 sieradenmerk Ragbag. Al die verschillende stijlen zorgen samen voor een divers palet aan sieraden. De vormen zijn zowel zacht als grafisch, en even klassiek als hedendaags; van die stukken die je gewoon elke dag wil dragen, jarenlang. Dat is dan ook meteen de duurzame gedachte: het idee dat je sieraden koopt voor de rest van je leven, en ze dan doorgeeft. Mijn persoonlijke favorieten zijn de druppelvormige oorbellen en ringen, waarvan je de zilveren en gouden versies kunt combineren.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RAGBAG STUDIO (@ragbagstudio)

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wollow

Zo’n klein mogelijke voetafdruk achterlaten, letterlijk en figuurlijk: dat is de missie van Wollow. Letterlijk omdat het schoenenmerk lichte materialen gebruikt voor de sportieve designs. En figuurlijk omdat Wollow werkt met zo duurzaam mogelijke materialen. Zo zijn de zolen van 100 procent natuurlijk rubber en de bovenkant van het open sneaker-model van biologisch afbreekbaar leer. Verder is de binnenzool van kurk, de veters van biologisch katoen en worden de schoenen bewust geproduceerd in Europa. Daarmee is het een typisch Scandinavisch accessoiremerk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wollow (@wollow_official)

Swedish Stockings

Nog zo’n typisch Scandinavisch accessoiremerk is Swedish Stockings. Het begon allemaal met panty’s, toen Linn Frisinger en Nadja Forsberg erachter kwamen hoe vervuilend deze zijn: per jaar worden er acht miljard panty’s geproduceerd. Omdat deze zo snel stukgaan en dus vaak in de prullenbak belanden, besloten Frisinger en Forsberg dat dat anders moet. Met een focus op duurzaamheid en vooral goede kwaliteit, startten ze Swedish Stockings. Deze panty’s gaan écht minder snel stuk en zijn dus de investering waard. Tijdens CPHFW zagen we de panty’s onder meer bij Rotate op de catwalk (sowieso spotten we veel panty’s, zowel kanten als gekleurde exemplaren, en dan vooral in het knalrood, wit en kobaltblauw).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Swedish Stockings (@swedishstockings)

Kinraden

Gespot op de catwalk bij de mooie show van Skall: de sieraden van Kinraden. Tijdens de show vielen vooral de prachtige zilveren broches en oorbellen op. Maar Kinraden maakt meer. Oprichter Sarah Müllertz is van oorsprong architect en dat zie je terug aan de krachtige, architectonische vormentaal. Ze noemt haar merk ‘eco-gentle’, een prachtige term waarbij ethiek en duurzaamheid centraal staan. Zo gebruikt Kinraden goud en zilver, maar ook duurzaam gewonnen mpingo-hout dat normaal gebruikt wordt bij muziekinstrumenten.

Vagabond

Vagabond is, als het gaat om Scandinavische accessoiremerken, al een household-name in Nederland – en terecht. Niet alleen maakt het merk ijzersterke designs, ook zijn de schoenen comfortabel en gaan ze jaren mee. Daarnaast blijft het merk zich esthetisch steeds opnieuw uitvinden. Waar afgelopen seizoen bijvoorbeeld de bikerboots en cowboylaarzen hoge ogen gooiden, komen er nu weer heerlijke flatjes aan (zowel Mary Janes als coole, puntige exemplaren met gespen).

Helemaal mooi nieuws is wat de oprichter en voormalig CEO ons vertelde tijdens CIFF: Vagabond is sinds kort een stichting. Het hele bedrijf is als schenking overgedragen aan de Vagabond Shoemaker Foundation. “De nieuwe vorm van eigendom zorgt ervoor dat de overschotten van de Vagabond-activiteiten worden gebruikt voor onderzoeks-, onderwijs- en liefdadigheidsprojecten”, zo staat op de website geschreven.

Elhanati

Tot slot een Scandinavisch accessoiremerk dat al een tijdje favoriet is op de redactie: Elhanati. Tijdens CPHFW lanceerde designer Orit Elhanati haar nieuwe collectie, bestaande uit twaalf gouden kettingen met hangers, elk gebaseerd op een sterrenbeeld. Deze Zodiac-collectie staat volgens het merk voor de oude, spirituele krachten die altijd al aanwezig zijn geweest in de wereld. Ook mooi is de eerder gelanceerde collectie samen met Conie Valesse, waarbij bloemvormen centraal staan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ELHANATI (@elhanati_)