wil-je-meer-collageen-opbouwen-eet-dan-meer-van-dit-heerlijke-zomerfruit-343275
©Unsplash

Zomerfruit is altijd een genot, maar de gezondheidsvoordelen van frambozen zijn een waar geschenk. Ze zijn niet alleen heerlijk zoet en zuur, maar zitten ook vol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten die essentieel zijn voor onze gezondheid. Veel gezondheidsdeskundigen beschouwen frambozen zelfs als een krachtpatser – 100 gram rode frambozen bevatten maar liefst 54 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, 41 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan en 8 gram vezels – die allemaal bijdragen aan het behoud van de vitaliteit van het lichaam, de geest, de huid, het haar en nog veel meer.

‘Raspberry girl summer’

Het fruit groeit vaak in het wild in de bossen en wordt het best geplukt tijdens de weelderige zomermaanden van juni tot september, wanneer het – afhankelijk van de soort – te zien is in prachtige tinten karmozijnrood, goud, paars of zwart.

Ook de oude Grieken en Romeinen waren dol op frambozen. Ze noemden ze “bramen van de berg Ida”, omdat ze groeiden op de hoogste berg van Kreta, die bekendstond als de mythologische geboorteplaats van de god Zeus. Door de eeuwen heen zijn wilde frambozen gebruikt als remedie voor van alles en nog wat – van het verzachten van maagpijn tot het verlichten van misselijkheid en zelfs het afweren van boze geesten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De gezondheidsvoordelen van frambozen

Zoals gezegd hebben frambozen veel voedingseigenschappen die ons lichaam van binnen en buiten ten goede komen. Ze bevatten vooral veel vitamine C, een bekende collageenversterker, en ook huidversterkende vitamine E, foliumzuur, vitamine K en verschillende B-vitamines. Frambozen zijn een geweldige plantaardige bron van gezonde omega-3 vetzuren voor het hart en de haren, net zoals de mineralen kalium, koper, ijzer en mangaan. En voor het geval je het je afvraagt: kalium is essentieel voor de hartfunctie, terwijl mangaan helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

De gezondheidsvoordelen van frambozen zijn de moeite waard om ze het hele jaar door te eten, zelfs als je ze in de winter bevroren moet kopen. Probeer ze biologisch te kopen als dat mogelijk is; de meeste bessen die op traditionele wijze geteeld worden, zijn behandeld met veel pesticiden.

De gezondheidseigenschappen van frambozen

  • Dankzij hun hoge vezelgehalte ondersteunen ze de spijsvertering en de gezondheid van de darmen, terwijl ze het verzadigingsgevoel verhogen.
  • Rijk aan antioxidanten, ze vertragen veroudering en gaan oxidatieve stress tegen.
  • Extreem rijk aan vitamine C, die de gezondheid van de huid ondersteunt en de collageenproductie stimuleert.
  • Ze hebben opmerkelijke ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen volgens sommige onderzoeken zelfs ziektes tegengaan.
  • Kalium, vezels en polyfenolen maken frambozen bondgenoten van cardiovasculaire gezondheid en ondersteunen de bloeddrukregulatie.

Maximaliseer de voordelen van frambozen

Gelukkig zijn er tal van heerlijke manieren om frambozen te eten, naast alleen op zichzelf – hoewel ze op die manier ook erg lekker zijn. Voeg ze toe aan Griekse yoghurt met een theelepel honing of gebruik ze als topping voor pannenkoeken, havermout, wentelteefjes, wafels of toast met pindakaas. Strooi ze in salades voor een onverwachte uitbarsting van zoete smaak, of bak ze in cakes, muffins, koekjes en taartjes. En mis ook de gedroogde frambozen niet – zolang ze niet volgepompt zijn met toegevoegde suiker, zijn ze een gezond tussendoortje.

Ook het proberen waard zijn frambozenbladeren, die calcium, kalium en antioxidanten bevatten. Frambozenbladeren worden meestal gebruikt om een infusie of thee van te maken die warm of koud gedronken kan worden. Ze zijn vooral bekend als remedie tegen menstruatiekrampen, om de melkvoorraad tijdens de borstvoeding te verhogen en zelfs om weeën op te wekken, hoewel er niet veel wetenschappelijk bewijs is om deze beweringen te ondersteunen.

Ook het vermelden waard zijn de voordelen van frambozenazijn voor de huid en het haar. Veel mensen gebruiken de zure, antioxidantrijke frambozenazijn als spoeling om hun haar te laten glanzen of als tonic om de huid te scrubben en acne te bestrijden. (Natuurlijk kun je de frambozenazijn ook eten door er een lekkere saladedressing van te maken).

In dit geval wil je frambozen wellicht vermijden

Het moge duidelijk zijn dat frambozen veel gezondheidsvoordelen kennen. Overigens heeft het fruit geen specifieke nadelen, tenzij je er allergisch voor bent. Ze bevatten echter wel oxalaten, die de vorming van nierstenen kunnen bevorderen bij mensen wie hier aanleg voor hebben, dus het is misschien het beste om ze te vermijden als je een oxalaatarm dieet volgt of gevoelig bent voor nierstenen.

Aan de andere kant kunnen frambozenbladeren de werking van sommige antistollingsmedicijnen en ontstekingsremmers beïnvloeden. De consumptie van frambozenbladeren wordt ook afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat het nadelige effecten kan hebben, waaronder het opwekken van vroegtijdige weeën zoals je hierboven las. Onthoud dat het altijd het beste is om met een professionele zorgverlener te praten als je medisch advies wilt.