deze-5-ontstekingsremmende-voedingsmiddelen-wil-je-regelmatig-eten-300104
©IG @yolanda.hadid

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen hebben zo z’n voordelen. “Meer vitaliteit, een betere spijsvertering, minder gewrichtspijn, een stabielere bloedsuikerspiegel en een gezonder gewicht”, stelt voedingsdeskundige Sophie Janvier. “Een dieet dat bestaat uit ontstekingsremmende voedingsmiddelen is dus goed voor iedereen (bij wijze van preventieve gezondheidsmaatregel), al is het vooral geschikt voor iedereen die last heeft van endometriose (een aandoening waarbij stukjes van het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevinden, red.), eczeem of acne.” Een ontsteking kan tenslotte leiden tot verschillende ziekten en gezondheidsproblemen. Daarom: vijf voedingsmiddelen op een rij die ons daartegen beschermen, getipt door Janvier.

5 ontstekingsremmende voedingsmiddelen

1. Noten

“Amandelen zijn een goede bron van vezels, plantaardige eiwitten, mineralen en antioxidanten, maar walnoten zijn de beste keuze, omdat deze oliezaden zoals Omega 3 bevatten. Omega 3-vetzuren zijn specifieke vetzuren die essentieel zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Ze bevorderen de aanmaak van waardevolle ontstekingsremmende stoffen, en hebben daardoor een gunstig effect op onder meer je huid en gewrichten. Voeg voor een optimaal effect twee keer per week vette vis aan je dieet toe; tonijn, zalm, sardines of makreel zijn ook een bron van ontstekingsremmende Omega 3-vetzuren, die een aanvulling vormen op de vetzuren in walnoten.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

2. Bosbessen

“Bosbessen – zoals frambozen, rode bessen en bessen in het algemeen – zijn echte antioxidantenbommetjes. De moleculen in dit fruit helpen oxidatieve stress (een vorm van stress die ontstaat wanneer je te veel vrije radicalen in je lichaam hebt, red.) in onze cellen te bestrijden. Dit is belangrijk omdat oxidatieve stress kan leiden tot ontstekingen. Blauwe bosbessen bevatten een bijzonder effectief type antioxidant genaamd polyfenolen. De werking daarvan is veelvuldig onderzocht: ze hebben het vermogen om de productie van ontstekingsbevorderende stoffen te blokkeren. Geniet dus volop van smoothies of verse bosbessen. Wees wel voorzichtig met de inname van suiker, die zich van nature in fruit bevindt. Suiker werkt namelijk ontstekingsbevorderend als het overmatig wordt geconsumeerd”, benadrukt Janvier.

3. Boekweit

“Boekweit is de nieuwe quinoa! Deze oeroude graansoort is de ster van het moment. En het is niet moeilijk om te begrijpen waarom: het is rijk aan vezels, antioxidanten en plantaardige eiwitten, en bovendien glutenvrij. Kortom, een supercocktail. Vezels zijn echt onze bondgenoot op het gebied van gezondheid. Het ‘voedt’ de goede bacteriën in onze microbiota, die vervolgens ontstekingsremmende stoffen produceren. En dat is nog niet alles: dankzij de vezels heeft deze graansoort een lagere glycemische index (wat aangeeft hoe snel koolhydraten worden verteerd, red.) dan rijst of pasta.”

4. Kefir

“Deze gefermenteerde drank, die oorspronkelijk uit de Kaukasus komt, bevat natuurlijke probiotica – met andere woorden: levende bacteriën die ons microbioom voeden. Een gezond microbioom heeft veel positieve effecten op onze gezondheid. Denk aan een betere spijsvertering, een verbeterde immuniteit en een gezonde huid. Als de microbioom verstoord is, bevordert dit de darmdoorlaatbaarheid en daarmee de doorgang van endotoxinen (celwandresten van bepaalde bacteriën, red.) in de bloedbaan, wat tot ontstekingen kan leiden.”

5. Pure chocolade met 85 procent cacao

“Laten we eindigen met het lekkerste en meest troostende voedingsmiddel. Ik zeg het maar meteen: chocolade is goed voor je! Zolang je maar een kiest voor een variant met veel cacao en weinig suiker. Het is bovendien het cacaogehalte dat verantwoordelijk is voor de voordelen ervan. Cacao kent een schat aan voedingsstoffen, inclusief de rijkste antioxidanten ter wereld, mineralen, vezels en theobromine, een ontstekingsremmende stof. Dus als je acne hebt: vier stukjes pure chocolade met 85 procent cacao zijn echt geen probleem – integendeel! Melk- en witte chocolade zijn daarentegen te zoet en kunnen juist ontstekingen bevorderen.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.