Of je nu thuis een fles opentrekt voor een knisperend haardvuur, of een glas drinkt in een gezellige pub: het rode wijn-seizoen bereikt momenteel z’n hoogtepunt. En als we afgaan op berichten in de media, kunnen we ons troosten met de gedachte dat rode wijn wordt beschouwd als een ‘gezondere’ alcoholische drank. Maar is rode wijn (met mate) écht gezond, zoals sommige onderzoeken suggereren? Of is dat alleen maar wishful thinking?
Is rode wijn gezond?
“Alcohol – en dus ook alcoholische dranken, waaronder rode wijn – is niet goed voor ons”, zegt dr. Federica Amati, voedingsdeskundige, medisch wetenschapper en auteur van Recepten voor een betere menopauze. Alcohol is een kankerverwekkende neurotoxine die ontstekingen veroorzaakt, dus elke inname is erger dan helemaal geen, legt de voedingsdeskundige uit.
De reden dat rode wijn echter geassocieerd wordt met gezondheid, heeft alles te maken met het polyfenolgehalte. “Rode wijn heeft een hoog gehalte aan polyfenolen. Dat zijn gezonde plantaardige stoffen die een aantal van de negatieve effecten van alcohol tegengaan”, zegt dr. Amati. “Het wordt ook meestal gedronken bij de maaltijd en met vrienden of familie, en is een van de traditionele voedingsmiddelen in het mediterrane dieet en het blauwe zone-dieet.” Plus: het smaakt goed.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Ondanks de koppen die suggereren dat rode wijn goed kan zijn voor onze gezondheid, hebben deze verhalen vaak de neiging om wetenschappelijke bevindingen te verdraaien om een clickbaitkop te ondersteunen. Dr. Amati zegt ook dat we moeten kijken naar populatiegegevens bij het onderzoek naar wijnconsumptie. Mensen die rode wijn drinken hebben vaak een beter dieet en een betere levensstijl, waardoor ze over het algemeen gezonder zijn. Dit betekent niet dat de rode wijn zelf gezond is, maar eerder de levensstijl die gepaard gaat met het drinken van rode wijn”, legt ze uit.
Geen enkele vorm van alcohol is goed
De waarheid is dus dat geen enkele vorm van alcohol goed voor je is. “Alle voordelen van rode wijn, zoals het polyfenolgehalte, vind je ook in andere voedingsmiddelen en supplementen”, zegt dr. Mark Hyman, arts en functionele gezondheidsdeskundige. “En vrouwen hebben nog meer last van de schadelijke effecten van alcohol dan mannen. Er zijn onderzoeken die alcoholconsumptie linken aan borstkanker. Het vermindert de opname van voedingsstoffen en is schadelijk voor je darmen, lever en hersenen.”
Alcohol is ook de vijand van een goede nachtrust, zelfs als je het in kleine hoeveelheden drinkt. “Het geeft je misschien een ontspannen gevoel om ’s avonds een glas wijn te drinken, maar ik denk dat je verbaasd zal zijn over wat alcohol met je lichaam doet tijdens het slapen”, voegt hij eraan toe. “Slaap is wanneer we ontgiften en herstellen. We hoeven het niet moeilijker te maken door alcohol, een gifstof, aan de mix toe te voegen.”
Hoeveel rode wijn kunnen we dan drinken?
Hoe minder, hoe beter. Volgens dr. Amati draait het allemaal om dosering. “Een glas rode wijn bij de maaltijd en in de context van een gezond dieet en een gezonde levensstijl zal niet hetzelfde negatieve effect hebben als een fles wijn die op een lege maag wordt gedronken in de context van een minder gezonde levensstijl”, zegt ze. “Voor een goede gezondheid suggereren de bevolkingsgegevens dat het drinken van een klein glas bij de maaltijd gunstig kan zijn.” Het is wel belangrijk om te weten dat, als je niet drinkt, er geen bewijs is dat je daarmee zou moeten beginnen. “Het gaat er meer om dat je begrijpt wat de voordelen en de risico’s zijn als je wel drinkt”, zegt dr. Amati.