Gellak is schadelijk en gevaarlijk, lees je opeens overal. Een fan van gellak, zoals ik, schrikt hiervan. Want dit product, wat juist zo makkelijk zelf op te doen is én lang blijft zitten, is onder veel consumenten momenteel geliefd. Maar wat is er dan schadelijk en gevaarlijk aan gellak? Zijn bepaalde kleuren gevaarlijker dan andere? Hoe voorkom je een eventuele allergische reactie op gellak? Kun je beter je nagels zelf doen of in een salon laten doen? En zijn gellak-stickers ook gevaarlijk? We vroegen experts en fabrikanten om een reactie.
Hoe gevaarlijk is gellak?
Gellak was de afgelopen week een hot topic in verschillende media. Eigenlijk begonnen de verhalen hierover vorig jaar al, na een aflevering van Kassa in november 2023. Dit ging over de stoffen die in verschillende nagelproducten zouden zitten, die ervoor zorgen dat het product hard wordt en goed blijft zitten. Om precies te zijn gaat het om de bestanddelen HEMA en Di-HEMA in gellak en acrylnagels.
Vorig jaar schreven we ook al over de gevaren van het gebruik van een uv-lamp bij het uitharden van gellak, naar aanleiding van onderzoek van Universiteit van Californië in San Diego, dat ontdekte dat menselijke cellen blootgesteld aan het uv-licht beschadigd raken. Na dit Amerikaanse onderzoek kwam de KWF Kankerbestrijding met het advies het gebruik van deze nageldrogers met uv-lampen, die zowel in salons als thuis kunnen worden gebruikt, te beperken.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
We vroegen destijds Maaike Nanninga, Head of Quality & Education van Soap Treatment Store, om tekst en uitleg. “Voor gebruikers van uv-lampen thuis is het altijd goed om onderzoek te doen naar welke lamp je koopt, en als je zo min mogelijk risico wil lopen, kan het verstandig zijn om voor een led-lamp te gaan in plaats van een uv-lamp”, legde ze uit. In een salon zou je altijd moeten checken met welke producten en lampen ze werken.
Gellak en gellak-stickers
Deze week ging de ophef echter niet om de gevaren van de lampen waarmee gellak hard wordt gemaakt, maar om dat eerder genoemde bestanddeel HEMA-acrylaat. NOS berichtte dat het Amsterdam UMC steeds meer mensen ziet met een acrylatenallergie, opgelopen door gellak. Tien jaar geleden testte 2,3 procent van alle patiënten in het Amsterdamse ziekenhuis positief op de acrylatenallergie. Nu is het percentage meer dan 4 procent. Een zorgelijke ontwikkeling, want hierdoor kun je uitslag krijgen of kortademig worden, aldus dermatoloog-allergoloog Thomas Rustemeyer.
Zelf gebruik ik altijd gellak-stickers, bijvoorbeeld van Maniac. (Lees hier hoe ik daarmee eindelijk met nagelbijten stopte.) Ook in gellak-stickers zit gellak en zouden dus acrylaten kunnen zitten. Maniac stelt hierover op hun eigen website: “We vermijden het gebruik van HEMA en DI-HEMA, maar ons product bevat wel acrylaten. Allergische reacties worden meestal geassocieerd met acrylaten. Bij eerdere vertoning van een acrylatenallergie raden we af onze producten te gebruiken.”
Mede-oprichter Anna de Koning geeft ons desgevraagd nog meer uitleg. Ze vertelt: “Een acrylaten-allergie kan zich ontwikkelen wanneer acrylaten in vloeibare vorm in aanraking komen met de huid. De Maniac-stickers van gellak zijn al deels uitgehard voor je ze aanbrengt, waardoor de kans op een acrylaten-allergie heel klein is.” Ook Irthe Warmelink, oprichter van Gimeau dat gellak-stickers verkoopt, stelt desgevraagd: “Onze gellak-stickers zijn al voor 80 procent uitgehard. Daardoor zijn ze minder schadelijk dan vloeibare gellak.”