snel-last-van-vet-haar-dit-is-wat-je-wel-en-vooral-niet-moet-doen-211908
©Casper van der Linden, Vogue Nederland, april 2022

Het is iets wat we allemaal te allen tijde willen voorkomen: vet haar. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Wat zijn de oorzaken en vooral, wat kun je er tegen doen? Vogue vroeg haarstylist Mandy Potgieter van SoHo Kappers naar de dos en vooral don’ts bij vet haar.

Oorzaken

“Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor vet haar. Denk aan hormonen, (te) veel wassen, verkeerde shampoo of medicijngebruik. Soms komt de oorzaak van binnenuit, dan kun je er niet veel aan doen. Als je last hebt van hormonen bijvoorbeeld, kan het zijn dat je meer talg aanmaakt. Vooral bij pubers zie je dat veel.

Mensen denken vaak dat vet haar komt door veel zweten. Het is niet het zweet dat een vettige coupe veroorzaakt, maar je vingers. Op je handen zit een vetlaagje en ze kunnen ‘vies’ zijn. Als je te veel met je handen door je haar gaat, bijvoorbeeld om zweet weg te vegen, veroorzaak je daarmee greasy lokken.”

Wat te doen tegen vet haar?

Shampoo

“Gebruik een goede shampoo speciaal voor vet haar. Let er bij het kiezen van een shampoo op dat er geen of niet te veel siliconen in zitten. Die leggen een laagje over je haar waardoor het lijkt alsof het glanst, maar dat laagje zorgt er juist voor dat je haar niet kan ademen. Ook heel belangrijk is om je shampoo goed uit te spoelen. Achtergebleven product kan zorgen voor een vettig laagje op je hoofdhuid.”

Minder wassen

“Bij vet haar denken mensen vaak dat ze elke dag moeten wassen. Het omgekeerde is het geval. Als je je haar te veel wast, droogt je hoofdhuid uit waardoor je talgklieren gaan overcompenseren. Ik adviseer om je haar een keer in de vijf dagen te wassen.”

Haarproducten

“Wees zuinig met producten. Als je conditioner gebruikt, doe het dan alleen in de punten en spoel het goed uit. Dit geldt ook voor haarolies en glansproducten: vermijd de hoofdhuid en haarwortels.”

Kussensloop

“Zorg dat je een schoon kussensloop hebt. Talg en zweet blijven achter op je kussensloop en worden in je haren gewreven. Vervang dus regelmatig, het liefst om de dag, je kussensloop.”

Droogshampoo

“Droogshampoo to the rescue denken veel mensen. Toch is het advies om hier voorzichtig mee te zijn. Droogshampoo’s verstikken de hoofdhuid en tasten de talgproductie aan.”

Warmte

“Warmte kan ervoor zorgen dat de talgproductie gestimuleerd wordt. Advies is om niet te heet te douchen. Ook warmtebronnen zoals een föhn en stijltang kunnen je haar vetter maken. Doe dit dus niet te vaak.”