prinses-diana-droeg-deze-kleur-nagellak-om-een-statement-te-maken-229293
©Getty Images

Seizoen vijf van The Crown verschijnt op 9 november, en zit vol scenes met prinses Diana – inclusief iconische (stijl)momenten. Zo speelt actrice Elizabeth Debicki – die in het nieuwe seizoen de rol van Lady Di vertolkt – onder meer een van Diana’s beroemdste momenten na: het moment waarop ze uit de auto stapt in de bekende revenge dress van ontwerpster Christina Stambolian (dezelfde avond dat prins Charles op nationale televisie toegaf dat hij vreemdging). Een veelbesproken look die niet compleet zou zijn geweest zonder rode nagellak.

De nagellak van prinses Diana

In het nieuwe boek Diana: A Life in Dresses staat Stambolian stil bij de jurk, en de keuze voor de rode nagellak. “Ze was duidelijk boos […]. Ze droeg felrode nagellak – wat we haar nooit eerder hadden zien doen – en zei: ‘Let’s be wicked tonight’.

De rode manicure is een blijvende klassieker, een gedurfd symbool van elegantie en macht. Het was ook een door koningin Elizabeth afgekeurde nageltint, die naar verluidt het gebruik van lichte roze en neutrale tinten aanmoedigde. Maar Diana’s breuk met de monarchie ging gepaard met vrijheden.

De nagellak van prinses Diana
©Getty Images
Prinses Diana in de bekende revenge dress, een look die niet compleet zou zijn geweest zonder rode nagellak

Felrode kleur

“De kracht van jezelf uitdrukken en controle hebben over wat je kiest om te dragen is zo bevrijdend”, aldus Chanel-nagelstyliste Betina Goldstein over Diana’s hang naar rood. Het is onduidelijk of de afkeer van de koningin voor de manicure al bestond toen Diana rood ging dragen, of juist daardoor ontstond, maar de kleur was een symbool voor de manier waarop Diana zich in stilte herpakte – en een symbool voor haar gevoel voor stijl en eigenwaarde.

Het is, nu we richting de decembermaand gaan, het juiste moment om te beseffen wat de impact kan zijn van een manicure. Jennifer Lopez is in deze tijd van het jaar fan van een mokka-manicure, maar bewees eerder ook al – net als Diana – van rood te houden. Rode nagels zijn opvallend – mede vanwege het gebrek aan kleur in de winter – en creëren daardoor hetzelfde effect als de rode lip: ze vragen om gezien te worden.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.