vogue-diy-het-aanbrengen-van-zelfbruiner-op-de-juiste-manier-doe-je-zo-259366
©Casper van der Linden. Vogue Nederland, april 2022

Zelfbruiner: you love it or hate it. Het is natuurlijk een ‘makkelijke’ manier om een zongebruind kleurtje te krijgen, mits je het goed aanpakt. Waarover zo meer. Tegelijkertijd kan het ook nog eens gezonder voor je huid zijn, omdat je niet kunt verbranden. Alleen dat ‘haten’, dat zit hem waarschijnlijk in het feit dat het streeploos aanbrengen van zelfbruiner nog niet zo makkelijk is. Iets wat ik na twintig jaar kliederen met zelfbruiner, met gemengd resultaat, kan onderschrijven. Vandaar hier al mijn zelfgeteste tips en tricks voor het goed aanbrengen ervan op je lichaam (en eventueel gezicht). Tot slot nog wat tips voor fijne zelfbruiners.

Zelfbruiner aanbrengen

Eerst nog even over die gezondheidsclaim hierboven. Natuurlijk is zonlicht gezond: je maakt vitamine D aan dankzij onder andere zonlicht. Daarbij voelen veel mensen zich gelukkig(er) in de zon dan tijdens een grijze dag met regen. Tegelijkertijd is verbranden écht heel gevaarlijk. Zoals dermatoloog, huidkanker-expert en oprichter van Tenue de Soleil Daniel Kadouch ons onlangs op het hart drukte: “Voorkom áltijd dat je verbrandt. Verbranden is namelijk echt schadelijk op DNA-niveau van de huid. Dat kun je niet herstellen, met geen enkel product.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Met zelfbruiner kun je niet verbranden, er komt immers geen uv-straling aan te passen. Een enkel persoon kan allergisch zijn voor zelfbruiners, door een allergie voor bepaalde geur- en kleurstoffen. Verder komen er geen gezondheidsrisico’s kijken bij het gebruiken van zelfbruiners. Enige waarschuwing: je huid is door die ‘neppe’ sunkissed glow niet beter beschermd tegen uv-straling. Blijf dus altijd crèmes met factor 50 smeren.

Zelfbruiner tips en tricks

Dan zoals beloofd tips en tricks om zelfbruiners streeploos aan te brengen.

Droogborstelen 

De eerste stap is het voorbereiden van je huid. Dit doe je bijvoorbeeld door droog te borstelen. Zoals we hier al schreven is droogborstelen één van de geheimen van een stralende huid. Voor het douchen masseer je je huid met een droge borstel, eventueel met wat olie erop. “Droogborstelen is het zachtjes borstelen van de huid om de circulatie en de lymfestroom te bevorderen en de huid zachtjes te exfoliëren”, zegt dermatoloog Dr. Gretchen W. Frieling. Daarbij geeft het ook nog eens een prettige, verfrissende sensatie.

Scrubben

Het scrubben kun je vervolgens nat onder de douche doen. Gebruik een gekochte scrub of maak zelf een mengsel van bijvoorbeeld grove suiker en/of zout, gemalen koffiebonen, honing en kokosolie. Je scrubt zo de dode huidcellen weg zodat je huid gladder wordt. Ook neemt je huid zo beter en gelijkmatiger de zelfbruiner op. Scrub vooral ‘vergeten’ plekjes als ellebogen, knieën en hielen.

Hydrateren

Je huid hydrateren is natuurlijk altijd een must. We vergeten het wel eens, maar je huid is het grootste orgaan van je lichaam – die moet je goed verzorgen en vertroetelen. Masseer je huid na het douchen in met een fijne crème, bodylotion, olie of serum. Wacht even tot die echt goed ingetrokken is, voordat je de zelfbruiner gebruikt.

Zelfbruiner aanbrengen

Dan het aanbrengen van de zelfbruiner zelf. Kies eerst een substantie die bij jou past en bij elk lichaamsdeel. Een spray maakt het aanbrengen makkelijk, vooral op grote delen als je benen, maar je kunt zo makkelijk gedeeltes overslaan. Een crème of lotion smeert makkelijk uit, maar in mijn ervaring houd je er bijna altijd strepen aan over. Voor je gezicht kan dit wel goed werken, al zijn een serum of druppeltjes zelfbruinerolie gemengd met je dagcrème ook goede opties.

Zelf vind ik een mousse het allerbeste werken voor een zelfbruiner op je hele lichaam. Deze luchtige substantie masseer je makkelijk uit, liefst met ronddraaiende bewegingen. Daarbij kloddert een mousse niet. Dit zorgt echt voor veel minder strepen.

Zelfbruiner aanbrengen met handschoen

Misschien wel de grootste tip is het gebruiken van een speciale zelfbruinerhandschoen. Deze zijn vaak gemaakt van badstof of fluweel. Hier doe je dan de zelfbruinermousse op; Bondi Sands verkoopt dit bijvoorbeeld in setjes. Zo’n handschoen verspreidt de zelfbruiner echt veel evenrediger dan je ooit met je blote hand kunt doen. Bijkomend voordeel: de hand van je huid blijft schoon, dus zeg maar dag tegen oranje handpalmen.

De handschoen spoel je uit na gebruik, maar als laatste tip: smeer het kleine beetje dat er nog op zit uit over je gezicht, hielen en eventueel voeten als je die over hebt geslagen. Zo voorkom je hierop te veel zelfbruiner te smeren, want dat gaat eigenlijk nooit goed. Als je niet de speciale handschoen hebt, wat ik je echt aanraad, is een oude (panty)sok of washand ook nog een noodoplossing. Tot slot: mocht je toch strepen krijgen, scrub dan je huid een paar dagen achter elkaar en weg zijn ze.

Beste zelfbruiners

Hieronder wat goede zelfbruiners op een rij, van serum tot olie, spray en mousse. Bekijk hier nog meer van onze favoriete zelfbruiners.

Lancaster Sun 365 Gradual Self Tanning Serum Face

Lancaster Sun 365 Gradual Self Tanning Serum Face
©De Bijenkorf

Zelfbruinerserum, € 41,50

Bondi Sands Foam Light/Medium

Bondi Sands Self-Tanning Foam
©Douglas

Zelfbruinende mousse, € 18,39

Tan-Luxe The Body Illuminating Self-Tan Drops

Tan-Luxe The Body Self-Tan Drops
©De Bijenkorf

Self-tan drops, € 52

Tanrevel Pro Starter Kit

Tanrevel Pro Starter Kit
©De Bijenkorf

Zelfbruinerset, € 129

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.