Sinds een paar jaar ben ik geïnteresseerd in de ayurveda en de ayurvedische voedingsleer. Voor wie niet precies weet wat dit is, straks een uitgebreide uitleg. Een paar maanden geleden besloot ik een cursus te volgen om me er echt in te verdiepen én volgens deze voedingsleer te gaan eten. Welk effect dat heeft, deel ik graag met je. Ook geef ik je wat handvatten om zelf in de ayurveda te duiken.
Toxische dieetcultuur
Om maar meteen met de eerlijke deur in huis te vallen: ik ben geen expert op het gebied van de ayurveda. Wel ben ik al heel lang bovenmatig geïnteresseerd in eten en de effecten hiervan op ons lichaam. Wat we in onze mond stoppen heeft immers veel invloed op onze gezondheid en hoe we ons voelen. Sinds ik een jonge tiener was, zo’n 25 jaar geleden, heb ik dan ook talloze diëten en voedingsmethodes geprobeerd (Sonja Bakker en Montignac, wie kent ze nog?). En met ‘dieet’ bedoel ik niet een week crashen om kilo’s kwijt te raken; een dieet is voor mij vasthouden aan bepaalde eetregels, een gezonde manier van eten die je in je leven integreert.
Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat het uitproberen van allerlei diëten goed is, zeker niet de diëten die als doel hebben af te vallen als dat niet medisch nodig is. Ik kan een heel boek schrijven over de toxische dieetcultuur waar velen van ons, ik dus ook, onderdeel of misschien zelfs wel slachtoffer van zijn. Dit artikel gaat absoluut niet om het promoten van afvallen. Het gaat om het delen van ervaringen én het vinden van een eetmethode die jouw gezondheid bevordert – en daarmee je gemoed. Er bestaat namelijk niet maar één goede manier van eten of visie op voeding.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.