filmmaker-joosje-duk-raakt-me-als-iemand-zegt-zich-in-het-verhaal-te-herkennen-dat-geeft-me-vleugels-275305
©Romy Treebusch

Elke slaapkamer wordt vrolijk van een (klein) spektakelstuk: een fijn nachtkastje is daarom een must. Vintage, modern, bomvol (mode)boeken, kaarsen of favoriete beautyproducten? Het kleine item naast het bed wordt door iedereen anders gebruikt. Wij willen van deze vrouwen weten hóe en natuurlijk wat erin of op ligt. Deze week het nachtkastje en de beautyhacks van regisseur en schrijfster Joosje Duk.

Heb jij een nachtkastje? En wat voor producten liggen er altijd op?

“Ik heb er zelfs twee, omdat ik deels in New York woon. Mijn hoofdnachtkastje staat in Den Haag. Dat staat zó vol met boeken, dat je ‘m bijna niet ziet. Mijn vriend en ik schrijven allebei. Met name mijn vriend heeft mijn nachtkastje deels geconfisqueerd met zijn boeken. Het kastje zelf is saai en wit, maar dat heb ik me nooit zo gerealiseerd totdat ik er nu zo naar kijk. We hebben verder een kleurrijke slaapkamer. Naast al die boeken staat er een nachtlampje op. Mijn vriend en ik hebben er allebei een in de vorm van een poppetje. De aan- en uitknop is bij hem een piemel, en mijn lampje heeft benen.”

Welke boeken lees je nu?

“Ik ben echt een lezer, al val ik soms meteen in slaap als ik in bed ga liggen. Op dit moment ben ik bezig in het boek Voornamelijk vrouwen van Connie Palmen. Dat zijn fantastische essays over eigenzinnige vrouwen en één man. En verder ben ik van de Amerikaanse schrijfster Eve Babitz Slow days, fast company aan het lezen. Ik ben er echt verliefd op. Zo’n heerlijk boek waar ik me helemaal in kan verliezen. Het gaat over een jonge vrouw die zich in de high society van Los Angeles bevindt, geschreven met een slimme blik op de entertainmentwereld. Ze kijkt er met een bruisend perspectief naar. Ook ligt het mooie boek Confettiregen van mijn zwager Splinter Chabot prominent op het kastje.”

Is die female gaze belangrijk voor jou?

“Nou, ik ben deze boeken niet specifiek gaan lezen omdat het een vrouwelijk perspectief bereft. Maar als ik kijk naar mijn track record van de afgelopen jaren, dan koos ik wel grotendeels vrouwelijke schrijfsters. Ik zoek het dus niet bewust op, maar het komt wel elke keer terug. Daarnaast ben ik zelf scenarioschrijfster en filmmaker en ga nu weer beginnen aan een nieuw script.

Ik merk dat deze krachtige vrouwenstemmen, dus de vrouwelijke schrijfsters die ik lees, dat ik daar veel inspiratie uithaal. Dat heb ik nu met name bij het nieuwe boek van Connie Palmen, aan het einde van elke essay voel ik me gemotiveerd om zelf weer aan de slag te gaan. Als ik begin met schrijven, heb ik altijd best veel twijfel en ben ik kritisch op mezelf. En als ik dan zo’n verhaal lees van een vrouw die haar leven onverschrokken leeft, kan ik daar echt inspiratie uithalen. Ik ben dus wel veel bezig met vrouwelijke makers, in literatuur en al helemaal aan de filmkant.”

Heb je bepaalde rituelen voor het slapen?

“Als ik niet goed in slaap kan vallen, doe ik soms oefeningen waar ik rustiger van word, als een soort meditatie. Ik ga tellen en focussen op mijn ademhaling. En heel af en toe luister ik naar slaapmeditatie op YouTube. Maar over het algemeen val ik makkelijk in slaap en kan ik overal en altijd slapen. Zowel in New York als Den Haag heb ik dezelfde rituelen.”

Heb je een geheime nachtsnack?

“Nou, ik heb niet echt cravings, maar ben wel een enorme fan van chocolade. Mijn favoriet: donkere melk van Tony’s Chocolonely. En nu Sinterklaas around the corner is, ben ik iemand die al snel de kruidnoten in huis heeft.”

Snoozen of showtime?

“Ik heb denk ik het snoozen uitgevonden. Het is echt dramatisch, maar ik zet acht wekkers die om de tien minuten afgaan. Het erge is dat ik er doorheen slaap, mijn vriend wordt er wakker van. Dus ja, ik ben een fanatieke snoozer.”

Wat zijn jouw beautygeheimen?

“Ik heb een basic skincareroutine, maar daar hou ik me wel echt aan. Ik draag geen make-up, maar reinig mijn gezicht wel met micellair water. Niet van een bepaald merk, want ik moet mijn holy grail nog vinden. Verder heb ik twee producten, waardoor ik ben gaan begrijpen waarom mensen zo gehecht kunnen zijn aan hun skincareproducten, en dat zijn de serums van La Roche-Posay. In de avond gebruik ik de Redermic Retinol B3 serum en in de ochtend de Pure Vitamine C serum. Als laatste breng ik de Shiseido Vital Perfection Overnight Firming Treatment aan. Dat gebruiken mijn moeder en oma ook. Als ik in de stress zit en mijn moeder wil me verzorgen, geeft ze me altijd deze crème. Dus drie generaties gebruiken dit product.”

Waar droom jij nog van?

“Ik heb nu het geluk gehad om mijn eerste speelfilm Happy Ending, over vrouwelijke seksualiteit, te mogen maken. Daar heb ik de afgelopen jaren aangewerkt. De reacties zijn gelukkig erg goed, de film heeft in 46 landen wereldwijd in de top 10 gestaan. De positieve berichten die ik van mensen kreeg doen me goed. Ik hoor vaak dat je goed kunt zien dat de film door een vrouw gemaakt is. Het raakt me echt als iemand zegt zich in het verhaal te herkennen. Dat geeft me vleugels.

Mijn volgende droom is zeker een nieuwe film maken. Daarnaast heeft mijn vriend Sebastiaan Chabot een boek geschreven dat in februari volgend jaar uitkomt. Een tragikomische roman getiteld Olifantenpaadjes, over een gelukkig gescheiden gezin dat samen op vakantie gaat om het leven van voor de scheiding na te bootsen. Een droom is ook om dat verhaal te verfilmen, dan kunnen we samenwerken.”

Shop een paar van de favorieten van Joosje Duk hieronder. 

Serum van La Roche-Posay

©La Roche-Posay via Bol.com

La Roche-Posay Retinol B3 Serum, € 39,09

Nachtcrème van Shiseido

©Shiseido via Douglas

Vital PerfectionOvernight Firming Treatment, € 133,00

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Nieuwsgierig naar meer nachtkastjes? Bekijk hier die van fotograaf Chloé Leenheer, zangeres Sabrina Starke en actrice Olivia Lonsdale.