breekt-er-een-nieuw-tijdperk-aan-voor-prins-harry-en-meghan-markle-287924
©ANP

Vorige week brachten prins Harry en Meghan Markle een bezoek aan Canada. Technisch gezien kun je dit bezoek niet omschrijven als een koninklijk bezoek, want de twee stapten in 2020 uit de Britse koninklijke familie. In maart 2021 gaven ze een interview aan Oprah, in december 2022 verscheen een onthullende zesdelige documentaire op Netflix, en in januari 2023 publiceerde prins Harry zijn boek Spare. Toch deed hun recente reis naar Canada denken aan hun officiële staatsbezoeken. Terwijl ze Vancouver en Whistler bezochten om de Invictus Games van 2025 te promoten – het sportevenement voor veteranen, dat prins Harry in 2014 oprichtte – verscheen het koppel meerdere keren in het openbaar. Breekt er een nieuw tijdperk aan voor prins Harry en Meghan Markle?

Op bezoek in Canada

Ze bezochten het Squamish Lil’wat Cultural Centre, gingen curlen met Michael Bublé, en woonden op hun laatste avond een diner bij in het Vancouver Convention Center. Hier droeg prins Harry een pak, en Meghan een olijfgroene Greta Constantine-jurk. En ze spraken zelfs kort met de pers: op 16 februari zond Good Morning America een exclusief interview met prins Harry uit. Daarin sprak hij voor het eerst in het openbaar over zijn bezoek aan zijn vader na de diagnose kanker. “Ik hou van mijn familie”, zei hij. “Ik ben dankbaar voor het feit dat ik in het vliegtuig kon stappen om hem te bezoeken en tijd met hem door te brengen.” De opmerking leidde tot een reeks flitsende koppen in roddelbladen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De rest van de week verliep echter zonder drama – waar de Sussexen de laatste tijd toch wel vaak mee worden geassocieerd. De twee glimlachten en praatten tijdens hun optredens, en prins Harry hield zelfs een toespraak tijdens het diner in Vancouver. “Als ik bij de Invictus-gemeenschap ben, omringd door zoveel dappere mannen en vrouwen die hun land met onderscheiding hebben gediend, voel ik me nederig en thuis”, zei hij.

Een nieuw tijdperk voor prins Harry en Meghan Markle

De hoffelijke reis vond plaats te midden van een turbulente nieuwsstroom. Op 16 februari meldde The Times of London dat de hertog van Sussex bereid zou zijn om een tijdelijke rol binnen de koninklijke familie op zich te nemen. Dit vanwege de ziekte van zijn vader en de recente operatie van de prinses van Wales. “De prins heeft vrienden verteld dat hij een koninklijke rol op zich wil nemen terwijl zijn vader ziek is”, schreef de krant.

Ze publiceerden ook een anonieme quote aan een koninklijke insider: “Op alle praktische vlakken is het logisch dat de familie samenkomt om de koning te steunen terwijl hij ziek is. Er is de afgelopen jaren veel gezegd van beide kanten, maar dat heeft nooit het fundamentele bloedverwantschap aangetast. In de huidige situatie staat het welzijn van de koning en Kate voorop. De details van de ontmoeting in Clarence House en de daaropvolgende gesprekken zijn privé, maar het lijkt erop dat deze regeling zou kunnen werken.”

In Canada heeft het koppel laten zien dat de twee nog steeds weten hoe ze succesvol een publieke verschijning moeten maken; laten we niet vergeten dat prins Harry en Meghan Markle vóór alle ophef goed waren in hun werk als werkende royals. (Hun tournee van 2018 door Australië, Nieuw-Zeeland en Fiji werd beschouwd als een groot succes.)

Sussex 2.0

Of het nou gaat om een terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk of niet: de Sussexes lijken aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. In februari kondigde de hertogin een nieuwe podcastserie aan. Hoewel de exacte details nog niet bekend zijn, is het een positief, voelbaar project na hun zeer publieke breuk met Spotify. (In juni 2023 besloten het bedrijf en het koppel, na de productie van slechts één seizoen van de show Archetypes, de deal van een bedrag van 20 miljoen dollar te verbreken.) Het koppel lanceerde eerder deze maand ook een vernieuwde website, Sussex.com, ongetwijfeld een veel duidelijkere domeinnaam en branding dan hun vorige, Archewell.com. Ook werken ze samen met Netflix aan de verfilming van de razendpopulaire roman Meet Me at the Lake.

Gaat het tijdperk van Sussex 2.0 van start? Het zou zomaar kunnen. Terwijl de Sussexen voorheen vooral werden geassocieerd met sensationele krantenkoppen en drama, lijkt het erop dat het stel eindelijk in rustiger, minder omstreden vaarwater terechtkomt. Wie weet zijn de wateren zelfs rustig genoeg voor een reis terug naar het Verenigd Koninkrijk.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.