de-6-beste-kookshows-om-naar-te-kijken-voor-culinaire-inspiratie-298454
©Netflix

Zelfs de enthousiastste thuiskok heeft soms een beetje inspiratie nodig, en als je budget voor uitgebreide boodschappen – of luxe diners – bijna op is, kan het heel leerzaam (en niet te vergeten: gezellig) zijn om uit te vinden wat chef-koks over de hele wereld (voor de camera) koken. Dit zijn de zes beste kookshows om naar te kijken als je even niet meer weet wat je wil maken of gewoon op zoek bent naar je volgende smaakvolle maaltijd.

Kookshows voor de culinaire liefhebber

Chef’s Table

Deze Netflix-serie is iets complexer dan de standaard kookserie. Elke aflevering laat het werk zien van een topkok – van Nancy Silverton en Massimo Bottura tot Cristina Martinez en Mashama Bailey – en geeft kijkers een idee van hoe zij echt koken en over eten denken, zonder dat ze onnoemelijk veel geld hoeven te betalen voor een bezoek aan hun restaurants.

Home Movies with Alison Roman

Ja, Home Movies is eerder een YouTube-serie dan een volwaardige tv-productie, maar het is desondanks zeer vermakelijk en informatief. De afleveringen zijn opgenomen in Romans eigen keuken – eerst in Brooklyn, daarna in haar huis in Upstate New York – en bevatten onder andere een gids voor het maken van de perfecte gehaktbal (met veel ricotta), een recept voor een Dilly Bean Stew die ik nu minstens een keer per twee weken maak, en niet één maar twee Thanksgiving-specials. Het is troostend op Gilmore Girls-niveau en grappig op Broad City-niveau, terwijl je ook echt nuttige keukenvaardigheden leert, van de makkelijkste manier om een vis te fileren tot hoe je de beste taartkorst maakt.

The French Chef

Als je een fan bent van de romcom Julie and Julia uit 2009 is het misschien tijd om je eens te verdiepen in het echte bronmateriaal: Julia Childs megasuccesvolle kookprogramma voor het grote publiek. Voor een serie waarvan de eerste aflevering in 1962 werd uitgezonden, blijft The French Chef verrassend goed overeind, vooral als je zin hebt in zelfgemaakte boeuf bourguignon. Grotendeels te zien op YouTube.

Salt Fat Acid Heat

“Ik ben mijn hele leven al op zoek naar smaak”, zegt Samin Nosrat in de intro van deze zoete, levendige kookshow, die kijkers laat kennismaken met de vier elementen die, in haar woorden, “een gerecht maken of breken”. Het is een avontuur op zich om Nosrat overal naartoe te zien reizen – van Ligurië in Italië tot het Mexicaanse schiereiland Yucatán – om alles te leren over zout, vet, zuur en hitte. Te zien op Netflix.

High on the Hog: How African American Cuisine Transformed America

Zoveel van wat de wereld verstaat onder de Amerikaanse keuken is werkelijk de Afro-Amerikaanse keuken, een feit dat wordt onderstreept in Jessica B Harris’ baanbrekende boek uit 2011 High on the Hog: een culinaire reis van Afrika naar Amerika. Stephen Satterfield, afkomstig uit Atlanta, presenteert deze vierdelige Netflix-verfilming. Hij eet tilapia aan de oevers van Ganvie in Benin, bereidt ‘cowboy’-brisket met de Northeastern Trail Riders van Texas en bezoekt Monticello van Thomas Jefferson om te ontdekken hoe de zwarte chef-kok van het landgoed, James Hemings, modieuze Franse gerechten aanpaste aan de Amerikaanse smaak en zo mac and cheese maakte.

Stanley Tucci: Searching for Italy

Het komt zelden voor dat Hollywood een realityproject met beroemdheden opzet dat de moeite waard is, maar kijken naar Tucci die kazen proeft in Italië is alles wat ik ooit heb gewild – in ieder geval van een kookprogramma. (Het liefst zou ik ook met hem mee willen doen.) In Nederland zijn beide seizoenen van deze heerlijke serie te zien op Videoland.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.