van-apocalyptische-aandelenbeurs-tot-samenwerking-met-adidas-5-highlights-van-balenciagas-new-york-show-212391

Na bijzondere shows over de hele wereld van onder andere Gucci en Louis Vuitton is het nu de beurt aan Balenciaga. Het Franse modehuis, geleid door ontwerper Demna, neemt Wall Street in New York over voor een post-apocalyptische show. En die brengt een hoop teweeg. Van de duistere full-body coverage tot de onthulling van de rumoured samenwerking met Adidas. Deze vijf dingen moet je weten over de show van Balenciaga lente 2023.

Balenciaga lente 2023: de hoogtepunten

Balenciaga lente 2023 show
©Balenciaga
1/5
Native Share

Apocalyptische aandelenbeurs

Voor de lente 2023 show kiest Balenciaga voor de New York Stock Exchange als locatie. Maar dan wel een apocalyptische versie, met kapotte schermen en onheilspellende muziek. De show begint met het luiden van de beroemde openingsbel op de beurs. In plaats van effectenhandelaren zien we een gevulde frontrow met bekende gezichten, zoals Pharrell Williams, Ye, Chloe Sevigny, Megan Thee Stallion en Frank Ocean. Zelfs de burgemeester van de stad, Eric Adams, is aanwezig.

Balenciaga lente 2023 show
©Balenciaga
2/5
Native Share

All-black zakelijk

Balenciaga stuurt modellen in verduisterende latex bodysuits en volledig zwarte, zakelijke outfits. Een soort bankovervallers meets witteboordencriminaliteit, maar dan met een compleet andere – stijlvolle – energie. De accessoires? XL-zonnebrillen, oversized schoenen en één model droeg zelfs een latte.

De collectie is opgedeeld in drie delen, waarvan de veelal zwarte, klassieke looks het eerste deel vormen. Het tweede deel bestaat uit avondkleding vol nauwsluitende paillettenjurken en zijden trench dresses. En het derde deel? Daar komen we later op terug.

Balenciaga lente 2023 show
©Balenciaga
3/5
Native Share

Anoniem

Over die all-black looks gesproken: ze zijn ook echt áll-black – inclusief zwarte gezichtsmaskers. Alle modellen dragen er eentje, met een paar gekleurde maskers uitgezonderd, waardoor ze volledig in de anonimiteit blijven. Een duister aangezicht, maar dat is juist Demna’s bedoeling. “We leven in een angstaanjagende wereld en ik denk dat mode daar een weerspiegeling van is… Ik denk dat het heel dringend was, een heel dringende show”, zegt hij backstage tegen Vogue, terwijl hij zelf ook een gezichtsbedekkend masker draagt.

Wij kunnen ons alleen maar afvragen: hoe lang zal het duren voordat we Balenciaga-fan Kim Kardashian spotten in deze look?

Balenciaga lente 2023 show
©Balenciaga
4/5
Native Share

Balenciaga x Adidas

Dan komen we aan bij het derde deel van de collectie: de onthulling van Balenciaga’s samenwerking met Adidas. De twee iconische merken slaan de handen ineen voor een capsulecollectie die ongetwijfeld binnen een mum van tijd uitverkocht zal zijn. Trainingspakken met de iconische streep van het sportmerk komen voorbij, evenals de beroemde Triple S-sneaker van het Franse modehuis in Adidas-esthetiek. Er zijn zelfs mantels in badjas-stijl waarin we onszelf de winter wel zien overleven.

Balenciaga lente 2023 show
©Balenciaga
5/5
Native Share

Nieuwe haartrend?

De modellen mogen dan latex maskers dragen, dat betekent niet dat er geen aandacht is besteed aan de beautylooks. Sommige ogen zijn zichtbaar, versierd met gigantische nepwimpers. Opvallender zijn echter de kapsels: strengen haar die uit de maskers steken. We zien hoge staarten en dreadlocks, soms in felgekleurde tinten, zoals blauw en rood. Zijn we hier getuigen van een gloednieuwe haartrend?