irina-shayk-schittert-op-het-met-gala-in-een-creatie-met-84-000-swarovski-kristallen-296703
©Dimitrios Kambouris/Getty Images

Shine bright like a diamond: niemand straalde zo als Irina Shayk op de rode loper van het Met Gala 2024. Hoewel het model van zichzelf al oogverblindend is, kreeg ze deze keer een beetje hulp van Swarovski. Het model deed mee met de see-through trend: ze droeg een op Old Hollywood geïnspireerde slipdress die volledig gemaakt is van een onzichtbaar net met daarop Swarovski-kristallen (84.000 om precies te zijn), waar zes mensen meer dan 200 uur aan gewerkt hebben.

“Toen ik voor het eerst de schetsen zag, werd ik omvergeblazen door de look en de complexiteit”, vertelde Shayk aan Vogue over het vakmanschap dat in haar glamoureuze jurk voor de grootste avond van de mode ging zitten. Het model maakte haar look compleet met een choker en verschillende diamanten armbanden. Het haar van de ster was gestyled in een chique knot en ze koos voor eenvoudige make-up geaccentueerd door een gedurfde lipkleur.

Irina Shayk in creatie met Swarovski-kristallen 

Swarovski creative director Giovanna Engelbert liet zich voor Shayks jurk inspireren door de lucht, een onderdeel van de tentoonstelling Sleeping Beauties: Reawakening Fashion waar hij fan van is. “De tijdloze schoonheid van de heldere kristallen kleur inspireerde mij een iconische look te maken die perfect de delicate, maar ook krachtige essentie van de lucht weerspiegelt”, vertelde Engelbert.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hij was ook bijzonder gecharmeerd van een passage uit het boek The Garden of Time van J.G. Ballard – die als basis diende voor de thema-look van de avond – en verwees naar het kristallen hart van de bloemen. “Hun diamanten schittering bevatte duizend facetten, het kristal leek de lucht te ontdoen van zijn licht en beweging.”

De designer vond het geweldig om samen te werken met Shayk. “Haar input bij de eerste pasbeurt vormde deze look tot een visie van kracht, empowerment, sensualiteit en onmiskenbare glamour”, aldus Engelbert.

Met Gala-veteraan

Voor Shayk was het de achtste keer dat ze het Met Gala bijwoonde. In 2015 verscheen ze voor het eerst op de rode loper in een nauwsluitende asymmetrische geborduurde jurk van Versace. Sindsdien is ze er een om in de gaten te houden. In 2022 droeg ze een opvallende look en verscheen ze op de rode loper in een compleet leren pak van Riccardo Tisci’s Burberry. Terwijl ze in 2021 voor een naked dress met bloemen van Moschino ging.

Maar afgelopen jaar droeg ze waarschijnlijk haar meest gedurfde Met Gala-look: ze verraste iedereen door een Yohji Yamamoto-jurk te combineren met ballerina’s. Het model maakte overigens een net zo gedurfd statement op de afterparty, waar ze een joggingbroek droeg. Het Met Gala heeft elk jaar een speciaal plekje in haar hart. Maar hoe vaak ze ook komt, ze krijgt altijd hetzelfde gevoel: “Het is zo’n onwerkelijke ervaring en geeft een complete adrenalinekick.”

Schets jurk Irina Shayk
©Courtesy of Swarovski
making off jurk Irina Shayk
©Andrea Agrati
Irina Shayk op het Met Gala
©Robert Nethery
Irina Shayk op het Met Gala 2024
©Robert Nethery
Irina Shayk op het Met Gala 2024
©Robert Nethery
Irina Shayk op het Met Gala 2024
©Robert Nethery

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.