kendall-jenner-in-nooit-eerder-gedragen-vintage-couture-naar-het-met-gala-296625
©Getty Images

Kendall Jenner is een indrukwekkende vintageverzamelaar geworden met een kast vol onberispelijke Alaïa en Mugler, maar naar het Met Gala 2024 droeg ze misschien wel haar indrukwekkendste archiefstuk tot nu toe.

Vintage Givenchy

“Ik heb een droomlijstje gemaakt van met wie ik het liefst zou willen gaan, en ik zou sterven om iets van Alexander McQueen te dragen”, vertelt Jenner aan Vogue. Het model dook in zijn Givenchy-archief om haar perfecte Met-look te vinden. (De overleden ontwerper was creative director van Givenchy van 1996 tot 2001). “Givenchy zit in een unieke overgang van creative directors en het huis opent zijn archieven voor Kendall”, zegt Jenners stylist Dani Michelle. “We hebben veel onderzoek gedaan, met name naar het werk van de getalenteerde Alexander McQueen, en Kendall en ik werden allebei verliefd op deze jurk. Schokkend genoeg hadden ze hem.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Kendall Jenner op het Met Gala 2024

Vanavond is Jenner de eerste persoon die een van McQueens herfst 1999-couturecollecties voor Givenchy draagt. De collectie werd gepresenteerd op mannequins en nooit op de catwalk getoond. Sinds de presentatie werd de look van Jenner bewaard in de archieven van Givenchy, waar hij zal terugkeren nadat het model hem vanavond heeft gedragen. “De jurk heeft de afgelopen 25 jaar geslapen. Het is letterlijk een sleeping beauty”, zegt Jenner. “Het is zo’n speciaal moment. Ik voel me zeer vereerd dat ik hem mag dragen.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kendall Jenner draagt vintage Givenchy naar het Met Gala 2024
©Getty Images

Omdat de jurk in ongerepte staat is bewaard, was het verboden om hem op maat te laten maken. “Dus het grote moment van de waarheid was: past hij me? En hij past me letterlijk als een handschoen”, zegt Jenner. “De rest is geschiedenis en het voelt op een bepaalde manier echt voorbestemd.”

Liefde voor vintage

De jurk is gemaakt van beige en zwarte tule en is bedekt met meer dan 100.000 zwarte en koperen kralen en pailletten die in 500 uur met de hand geborduurd zijn. Het is niet alleen een indrukwekkend staaltje werk, de uitsnijdingen in de taille en de vorstelijke, sculpturale kraag en schouders maken het een waar kunstwerk. “Wat Kendall ook doet met haar stijl, het moet haar aanspreken – de look moet tot leven komen”, zegt Michelle. “We zagen zo’n verhaal achter de jurk, de donkere koningin van een Doornroosje-verhaal.”

Vintage was een bijzonder geïnspireerde keuze en een enorme buiging van Jenner voor de tentoonstelling Sleeping Beauties, die onderzoekt hoe we kunnen omgaan met kleding die we niet meer kunnen dragen. Zodra Jenner hoorde over het thema van het Met Gala 2024, zag ze het als een kans om haar liefde voor vintage uit te dragen en een kans te creëren om kleding te dragen die haar aanspreekt. “Het thema schreeuwde voor mij om archivering”, zegt Jenner. Plus, “de manier waarop het aan de achterkant is uitgesneden – het voelt heel erg voor mij.”

Eerste archieflook

Maandagavond vierde Jenner haar tiende Met Gala en droeg ze voor het eerst een archieflook, die ze aanvulde met Studio Amelia-schoenen en Lorraine Schwartz-sieraden. In de afgelopen tien jaar heeft ze een aantal adembenemende modemomenten beleefd, van haar naked dress-moment in La Perla in 2017 tot haar showgirllook in Vegas met haar zus Kylie in 2019. Maar vanavond, met het Givenchy-archief van McQueen binnen handbereik, is het misschien wel haar meest impactvolle Met tot nu toe.

Vintage Givenchy-look
©Givenchy
De originele schets van Alexander McQueen, 1999
©Givenchy
De originele schets van Alexander McQueen, 1999
De look van Kendall Jenner voor het Met Gala 2024
©Givenchy

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.