deze-levendige-tint-is-pantones-kleur-van-het-jaar-2023-233329
©Jonas Gustavsson / Christopher John Rogers Resort 2023

Nu het einde van het jaar nadert (mocht je het nog niet doorhebben: het is al december), wordt het tijd om voorspellingen te doen voor de komende twaalf maanden. Waar ontwerpers al een duidelijke visie schetsten voor de mode van voorjaar 2023, heeft ook Pantone – de wereldwijd erkende kleurencodeerder – zijn kleur van het jaar aangekondigd. Maak kennis met ‘Viva Magenta’.

Pantone maakt kleur van het jaar 2023 bekend

Uit de duizenden kleuren in het spectrum is ‘Viva Magenta’ aangewezen als Pantone’s kleur van het jaar 2023. De levendige paarstint, officieel genaamd ’18-1750 Viva Magenta’, symboliseert kracht en optimisme. Door het kleureninstituut wordt het omschreven als een “hybride kleur, een mengeling van warmte en koelte, die ook het fysieke en het virtuele uitbeeldt”. Met hints van blauw en karmozijnrood is de tint “dapper, onbevreesd en pulserend”.

Pantone’s uitvoerend directeur Leatrice Eiseman legde in een verklaring uit dat de kleur van dit jaar gaat over verbinding met de natuur en vooruitkijken naar de toekomst. De kleur “moedigt zelfexpressie zonder terughoudendheid aan, is dynamisch en opwindend”. Eiseman vervolgde: “Deze woorden helpen ons de toekomst in te gaan en eventuele zorgen achter ons te laten. COVID-19 is niet helemaal verdwenen. Dit geeft energie om een balans te vinden tussen wat er gebeurd is en waar we in de toekomst naar toe gaan.”

Doe daarmee wat je wil (neem het bijvoorbeeld met een korreltje zout), maar er is geen twijfel over mogelijk dat ‘Viva Magenta’ een krachtige tint is waar we maar al te graag naar kijken.

De nieuwe Barbieroze?

‘Viva Magenta’ is de opvolger van Pantone’s kleur van het jaar 2022 ‘Very Peri’, een lavendelachtige tint. Hoewel we die zeker veel voorbij hebben zien komen, werd het afgelopen jaar eigenlijk gedomineerd door een andere kleur. Dan hebben we het uiteraard over hot pink, volop aanwezig in Pierpaolo Piccioli’s herfst/winter 2022-collectie voor Valentino die bijna volledig uit felroze (ook wel ‘PP Pink’ genoemd) looks bestond. De knallende tint ontketende – samen met de spraakmakende eerste beelden van Greta Gerwigs aankomende film Barbie – een complete trend: Barbiecore. Modezoekplatform Lyst benoemde de Barbiecore-gekte zelfs tot trend van het jaar.

Of ‘Viva Magenta’ in 2023 een net zo grote impact gaat maken als Barbieroze, valt nog te bezien. De kleur voelt in ieder geval wat volwassener aan, terwijl hij evenveel kracht en levendigheid uitstraalt. Wij kijken nu al uit naar de vele magenta (rode loper-)looks die we hopelijk volgend jaar gaan zien.